След форума на овцевъдите – “Те бяха моето всичко”

0

Независимо, че форума се проведе за няколко часа, са се разисквали доста въпроси, но за нас са важни два – заболяването на овцете в югоизточните райони на страната и какво правим за напред.

Бихме искали да поздравим Заместник-Министър Цветан Димитров, че каза истината на овчарите за турския пазар, и Турция отиде в списъка с Катар, Саудитска арабия, Гърция, Хърватия и др. Също така, и за бързите действия, които се предприемат за ликвидиране последиците на заболяването по овцете. Засега на думи, чакаме действия.

Не смятахме да вземаме  отношение по случващото се с  чумата по дребните преживни животни. Но след като прочетохме какво е казал фермера от Кости – Венко, просто не издържахме. Какви млади хора да върнем на село да гледат животни. Имахме един овчар в това село – на 29 години и вече го няма. Все още не можем да си обясним, с какъв акъл изпълнителите на Заповедта, за умъртвяването на овцете, са го накарали да държи животните. Ами човека си казва – 365 дни в годината съм при овцете. Сега този човек, 365 нощи в годината ще сънува всяка една от убитите си овце.
Слагаме край на лириката и отиваме към действителността.
Този път БАБХ публикува всичко, което се случва, дори и поместиха Заповедта – нещо, което рядко се случва.
Какво обаче се става по веригата.
Фермерите от Ямболско получават съобщение по телефона какво трябва да правят, нямат връчени писмени инструкции. Ами не всички са длъжни да слушат радио и гледат телевизия. Емисарите от София говорят, какви са признаците на заболяването, и инструктират овчарите да си упражняват самоконтрола. Обещаха на фермерите, че в петък ще получат допълнителни инструкции от министъра какво да се прави. Ами това негова работа ли е да гаси „пожарите”, които са ежедневие. Разбира се, че в петък не получиха никакъв отговор. Ветеринарите казват, че са си свършили работата – с лабораторните изследвания и убийството на животните. Някои сигурно се гласят и да получат награди, че са преградили пътя на опасната чума към Европа. Да, ама не. Избухна ново огнище. Наистина това заболяване се появява за първи път в България. Нормално е да нямаме най-добрите специалисти по тази болест. Поканете от чужбина, които са на „ти” със заболяването. Гордите Албионци преди десетина  години, не се ”унизиха” да поканят наши специалисти да им помогнат да ликвидират избухналия там шап.

И от тук нататък следват въпросите: прекрасно е, че министерството иска в най-кратки срокове да се платят обезщетенията на тези чиито животни бяха умъртвени. Пари ще имат, но не могат да направят нищо. Обекта им ще е поне шест месеца в карантина.
Тук въпросът е, как ще се помогне на „живите”. Да не ги „умъртвим” и тях, чрез икономиката, а при нея няма компромиси.
Къде ще си реализира млякото. Само в мандри в Ямболска област отказват да го вземат, защото автоматически си затварят търговията извън областта. Става дума за 10-13 тона овче мляко всеки ден. В другата област пък, една мандра е обявила цена от 60 стотинки. Човека вероятно е прав, защото той ще си поеме реализацията в района. Инструкцията е  – “хвърляйте млякото, ако няма кой да го купи“. Къде да го изхвърлят. Веднага органите, които отговарят за хвърлянето на биологични отпадъци ще ги глобят. Да се пресушат овцете пък се иска време. Има няколко стада от млечно направление, които днешният ден от овца доят по литър и половина мляко. Икономически загуби са огромни. Емисарите казали, трябва да има протоколи за хвърленото мляко. А комисия за това – няма, значи нормално е протоколите да не бъдат признати.
Следват агнетата. Има ферми, които имат поръчки за разплоден материал, дори капариран. А при тези  обстоятелства те сега не могат да напуснат областта. Не може и да се заколи и продава. Само в кланица. Да, ама в Ямболска област има само една такава за дребни животни, и тя коли по 10 агнета седмично, и то не за пазара в областта.
Тези агнета обаче всеки ден се хранят. Кой ще плаща порциона. Засега е само един – фермера. Овцете да не излизат на паша. Значи на ясла. Яслите празни, защото жътвата не е започнала, няма зърно няма слама. Има някоя и друга бала люцерна, ако е успял да съхрани овцевъда.
Има една ферма в района с над 1500 овце. По 3 кг дневно изпражнения и урина, това означава 4-5 тона дневно, и след няколко дни потоп. Еколозите веднага ще довтасат с големите тефтери.
На всички тези въпроси се чака отговор.
Все пак в областта се отглеждат над 60 000 бр овце или 6-7% от овцете на България. Заветните 70 литра вече са история, но какво става с тези, които доят над 70 кг мляко. В  Ямболска област се намира една от елитните ферми на България, в която се отглеждат овце от породата Лакон. Програмата е за 250 кг мляко на лактация. Количество което е постигнато миналата година. Фермера е надоил вече по 110 кг от овца. От няколко дни изхвърля на торището, съгласно телефонните предписания. Кой ще му плати оставащите 140 кг мляко, които ги има в овцете. Във същата  тази ферма  има още 400 агнета, от които 150 за разплод, дори капарирани. Нали знаете цената там е съвсем друга. Има и още 100 агнета под 25 кг. Над тези кг цената е пак съвсем друга. Кой ще го компенсира този човек.
Сходно е положението в поне още три ферми с над 500 бр овце. Ами те хората няма да вземат пари, а ще дават. Правилно единия от фермерите ни каза – “По добре да ги бяха избили, че да се отървем“.
Следва и най-важния въпрос. Кой ще каже откъде се появи това заболяване. Нали границата е опасана с мрежа. Откъде прехвръкна заразата. Ами то след няколко месеца ще дойде и шарката, ако не знаем източника. Имат думата специалните части. Защо ги няма депутатите.
Решихме въпроса с децибелите, нека да се реши и проблема на животновъдите в тези райони. Много животновъди, като четат такива материали пишат във форумите – “Решили са да ни унищожат“. Ние не вярваме, че е така. Но хората, от които зависи  това судоко, трябва веднага да го решат. Овцевъдите все още им вярват.

Много мислехме, какво да е заглавието на материала – дали „мълчанието на агнетата” дали  „сълзите на овцете” или „мъката на овчарите”, но  накрая решихме да цитирам Венко – ТЕ БЯХА МОЕТО ВСИЧКО.

Govedovad.com

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here