Какво се случи след проведеният на 2 юли форум по овцевъдство

3
Михаил Михайлов

Сякаш от тази дата започна „време разделно”, както се цитира в една от Декларациите на НОКА. Проведе се среща на тема „Визия за овцевъдството и козевъдството в България 2018-2027“. Същият ден дойде и Решението на ВАС – отмяна на чл.23 от Наредба 3. Изведнъж на клона от 2017 г се наредиха няколко хиляди фермери да се опитат да вземат нещо. Министерството веднага тушира тези искания:
– Решението на ВАС е поради формално неспазена процедура по Закона за нормативните актове. Решението на ВАС не е осъдително, а отменително. Същото има действие само занапред. Не засяга правата придобити за кампания 2017 г. преди датата на постановяването му. Неоснователни са тиражираните тези относно предявяване на претенции за компенсации и пропуснати ползи.
По никакъв начин решението не засяга подпомагането на животновъдите за кампания 2017 г.

Веднага след това дойде и предложението за оставки в МЗХГ от една професионална организация – НОКА и седем Развъдни организации. За професионалната организация  – поздрави за това което правят. Дали са прави или не, това е друг въпрос. Важното е, че показват, че съществуват и се борят за правата на своите членове. Въпроса е, какво правят развъдните организации в този „отбор”, ще  се разбере след известно време. Да не забравят,че те са на държавна „хранилка” и то пълна. Отговора вероятно ще дойде след няколко дни, когато най-нормалното е да им се спретне една проверка,че свят ще им се завие. Това изпитаха на гърба си румънските развъдчици преди няколко месеца, когато също се опитаха да излязат от „коловоза”. Дори им забраниха да издават сертификати, точно когато фермерите подаваха заявления за подпомагане. Все пак развъдчиците  си имат  други задачи- всичката” Мара втасала” по отношение на развъждането, пък те на барикадите.

Последва и финала на заболяването от чума при овцете. Изтрепахаме 2-3000 овце. Загубихме доста овчо мляко, фермерите доста парички. За сметка на това, обаче  се привлече вниманието на Парламента. Много писма, много питания, голям интерес дали няма да излезе нещо под „камъка”. Вероятно няма да излезе нищо. Но въпроса е къде са парламентаристите, когато от началото на годината овцевъдите от Севера тръбят, че няма на кой да си дават млякото. А тези от Юг, че вече имат писма за прекратяване на изкупуване на мляко. Подобни са и проблемите на краварите. Но засега те не са интересни, при тях няма заболяване в момента.

Идваме и до „совалката”, която прави НОКА. За втори път казваме браво за активността. Какви са целите на тези сбирки, освен разясняване на ситуацията в момента не знаем. Дочува се за национална стачка, искане на нови оставки и други подобни. Нашето допитване до овцевъди на средно ниво показа, че хората в момента са доволни от това което получават – както за продукцията така и за субсидиите и едва ли ще хукнат по „барикадите”.

За „десерт” оставихме това, с което почнахме – форума по овцевъдство. Прави чест на депутата г-н Неков за голямата активност и многото идеи.  Друг е въпроса, колко от тях имат ефект за животновъдите. Това с ”планински продукт”, като идея е отлично. Но как ще я реализира бай Кольо, отглеждащ 100 овце. Ако има добра печалба, ще го направят тези, на които не трябва да се помага.
Биологичното производство също е на кантара. Самия  Фил Хоган апелира за по обстойни проверки. Някъде четохме, че контрольорите ще бъдат вкарвани в затвора, ако направят компромис по отношение на качеството.
Предсказанията, за „ потоп” за нашето овцевъдство,   след излизането на Англия от ЕО, също сякаш са емоция. Ами нищо няма да се случи. Както се развиват нещата, заобикалящите ни страни си уредиха износа в трети страни, което означава, че тяхната продукция няма да дойде на нашия пазар и ще има голяма ниша.
Освен това с нашето производство от 500-600 хил.агнета за клане годишно, не сме интересни за никой. Зам.-министър Димитров, каза една истина за турския пазар – която трябваше да  каже много отдавна, но вероятно се е надявал да се случат чудеса, за предлаганата цена от турските купувачи. Дори е препоръчал:
– “Продавайте, дори и на по-ниски цени”.
Съвсем нормално, всеки божи ден след навършване на килограмите, агнетата носят загуба. Същия призив отправиха и американските експерти на своите млечни говедовъди, преди няколко дни във връзка с ниските цени на млякото:
– “Продаваите веднага“.
Как ще ни „утрепят” с цена тези Австралийци, също не е ясно. Това може да стане само с дългогодишно замразено месо. От нашия сътрудник  живеещ в Австралия – Димитър Станев, получихме цените на овчето месо към днешният  ден в търговските обекти.

При един добър маркетинг по отношение на реализиране на продукцията от овцевъдството, нашия пазар е готов да я реализира и то на добри цени за овцевъдите.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [456.50 KB]

 

3 КОМЕНТАРИ

  1. Едно пояснение: Цените са показани в Австралийски долари, чийто курс не е много по-различен от лева.
    В момента 1 AUD = 1.24 лева.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here