Ние коментираме вашите коментари: – След „вулкана” Чума по дребните преживни животни. Гласът на народа /в случая на специалистите/

2

 

Нашата статия –

В центъра на „вулкана” – ЧУМАТА ПО ОВЦЕТЕ

предизвика интерес сред читателите ни  и съответно имаше доста коментари в социалната мрежа. В момента, може би именно тази мрежа е най-истинската – след истината идват професионалните въпроси и съвети, които не са коментирани досега или имат затъмнение.  Хората са разтоварени, като не са зад микрофон и дават на 100 процента от себе си, за да защитят дадена кауза или да помогнат за решаването на даден проблем.
Днес публикуваме мнения относно заболяването от ЧДПЖ. Ние не сме комплексирани от хвалбите, както доста от нашите сънародници и най-напред ще поместим казаните хубавите думи за нас.

Govedovad.com


latina Antova: Най-накрая да прочета нещо смислено, задаващо адекватни въпроси за положението, в което се намираме. Благодаря ви!

Pavlin Antonov:Поздравления за статията! Откакто започна цялата патаклама, все ми се натрапват аналогии с НД по говедата преди две (?) години. Тогава се изби много повече (и то едър) добитък. Къде бяха защитниците тогава? И имаше ли ефект от цялата касапница?

И вече коментарите:

Конов:Има или няма Чума по ДПЖ? – Това е въпроса!
Има, ако се гледат лабораторните резултати. Но те са последната брънка от признаците на цялата клинична картина на възникналото заболяване. Болест (Чума), която се характеризира с висока смъртност – до 90 % и е изключително смъртоносна за козите. Тежка, лошо миришеща диария и бързо засягане на голям брой животни – за 10-ина дни обхваща цялото стадо. Животните се заразяват едно от друго при допир. Вируса умира за ден-два, максимум 3, което означава, че животно умряло преди 3 дни и останало на открито вече не е разпространител на заразата! – Ще кажете, ама как така?
– Отговора е много прост: липсва заразоносителство при оцелелите животни, което е научно доказано и поради много краткото време на живот на вируса в околната среда.
Никой не даде отговор на тези факти, Защо? Прибързване … или незнание!
Дали не става въпрос за някаква форма на Заразна Ектима по овцете, причинена от вирус, който е мутирал и генетично се е доближил до вируса на Чумата? Но пък е станал безопасен за козите!? Че колко ваксинации се извършиха с ваксини, които бяха съмнително регистрирани? … Въпроси и Догадки, ама няма кой да ги чуе! … А после им куцала комуникацията… Че то цялата ни държава се управлява на този принцип, пък Вие все Агенцийката гледате …

Boncho Stoyanov Bonchev Сега си ги ваксинираме и сме живи и здрави, но това което се случи влияе много силно върху днешната истерия.Lyubomir Yordanov Ако вследствие масовите протести чумата по ДПЖ плъпне и по други райони, всички пищящи във фейсбук, викащи УУУ и участници във живи вериги ще изчезнат и ще се спотаят.

Д-р Стефан Стефанов Като плъзне, ще започнем ваксинация , като заразния  дерматит и болестта ще изчезне за 20 дни.

Lyubomir Yordanov : Има ли някъде по света произведена ваксина, която ни чака? Ако има, нали ще се обяви търг-конкурс за закупуването и и няколко фирми ще започнат да се съдят и оспорват резултата, докато болестта напредва. Как ще ваксинираш поголовие от здрави животни и животни в инкубационен период? После вече серологично не можеш да различиш ваксинирано от преболедувало и от започващо заболяването. Създава се такава каша, че нямаш представа. Създаваш и вечен резервоар сред сърни елени , а кото капак и сред говедата, които боледуват безсимптомно. Мисли за милион и триста хиляди овце в переспектива, а не за 2000 сега.

Д-р Стефан Стефанов А със Заразния дерматит не се ли справихме точно с ваксинация? Колко животни според вас трябва да се избият за да се започне ваксинация? Ако не ме лъже паметта бяха избити около 4000 говеда преди 3 г. и се видя че това Упражнение е безсмислено. Д-р  Д.Илиев заяви ,че ваксина има и не е проблем да я внесем веднага. Естествено че има- жива, френско производство!

Lyubomir Yordanov Държава, в която се провеждат ваксинации против особено опасни болести изпада в търговска изолация. Причината е в това, че не може серологично да се различи труп на заклано ваксинирано животно от труп на заклано болно животно. А на терена има възможност ваксинирани животни с частичен имунитет да боледуват субклинично и дълго време да са разпространители на вируса. При говедата това е малко по-лесно за организация, но при овце и кози с големия брой малки фермички е практически невъзможно за контрол. На думи е лесно, но я го организирайте и контролирайте (колко години???). Белите държави са открили начина. У нас все нещо ни пречи да сме като тях. Работих като ветеринар четири години в Испания и с шефа обслужвахме 35 хиляди овце в район от един град и четири села. Стопаните бяха около 150. Стадата бяха от 500 до 3000 овце. Дано доживея това у нас.

2 КОМЕНТАРИ

  1. Напълно логичен въпрос. Стопанинът във Воден каза, дори, че едната му овца след лечението се е излекувала, а другата е починала. Козичките на баба Дора пък си пасат все още щастливо. Тия управници са за затвора.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here