Беларус е мляко

0

Непрекъснато сме критикувани, че пишем само за „големите” в говедовъдството. Затова ще напишем за една държава,  която не ни превъзхожда нито по големина, нито по население, нито и по-кой знае какъв природен ресурс.
Става дума за Беларус, за която сме писали не веднъж. Нека по нея да се равним, защото САЩ, Германия, Холандия са големи хапки за нас.
И все пак „чудото” Беларус,  по отношение на кравето мляко, ще видим след няколко години, когато направеното досега за говедовъдството, ще започне да се отплаща. Страната е седма в Европа по производство на мляко. Средната  млечност от крава вече е над 5 тона. През тази година завършва и програмата за преустройство и модернизиране на базата.
Преди месец в Минск се проведе

             Четвъртия форум – “Беларус млечни продукти” 

и се превърна в забележително събитие за млечната индустрия и нейното развитие. Кое е по-важното, което се каза там.
Govedovad.com

 Министъра Леонид Заяц –  “Имахме успешен износ на  селскостопански продукти през 2017 г. (в пари – 4.91 млрд. долара), делът на млякото в този “пай” е достигнал 40%. Беларуското мляко и млечните продукти са  изнесени в 46 страни по света и бяха продадени за 2,15 млрд. долара. С други думи,  една  белоруска крава, донесе средно  1 550 долара от приходите от чуждестранна валута през 2017 г. През 2017 г. белоруските доставчици не са получили нито една жалба от всяка страна по света, където се изнасят нашите продукти, (с изключение на Русия), за качеството и безопасността на доставените продукти”.

Алексей БОГДАНОВ – “Трябва да имаме смелостта, да “разделим” част от нашите доставки от обичайния руски пазар, и да се потопим в конкурентна среда. Това изисква воля и определена смелост. Бих искал също така да пожелая на всеки мениджър на предприятие, да изготви много ясна и добре разработена стратегия за излизането на пазарите на чуждите  държави.”

Вероник Агуеро – Франция: “Беларус е четвъртият износител на сирене в света, има висок рейтинг на световния пазар, за износ на млечни продукти” – отбеляза тя. “В същото време, вашата страна заема все по-високи позиции и придобива значителна тежест на световния пазар. Имате блестящ потенциал. Между другото, аз лично съм опитала беларуското мляко, белоруското сирене … Всички те са  необичайно вкусни. “

Артьом БеловРусия:  Сега Беларус произвежда седем и половина милиона тона мляко. Мисля, че през следващите 10 години около 60-70% от вашите млечни продукти ще бъдат консумирани от нашия народ.  Сега, не бих споменал за млечните войни между нашите страни. Само не забравяйте, че вие ​​и ние имаме собствени интереси. Въпреки факта, че пазарът е общ, никой не е отказал подкрепата на своите производители. Русия инвестира огромни пари в млечната промишленост и не можем да загубим тези пари. Това е едната страна на монетата. Но има и друго. Не можем да решим проблема с развитието на нашия пазар без вас, защото 20% от консумираните в Русия млечни продукти са от Беларуски произход.”

Представихме ви едни от малките. Цифрите  са смразяващи.
7 пъти по-голямо производство от нашето;
1550 долара продадена продукция от крава;
2 милиарда долара приходи от млечната промишленост;
износ в 46 страни;
60-70% от продукция с гарантиран пазар.
Един балансиран отбор, наречен МЛЕЧНА ПРОМИШЛЕНОСТ.

Може да прочетете статиите свързани с Беларус:

Беларус – №7 в Европа по млеконадой за 2016 година

 В Беларус 507 ферми с повече от 5 тона мляко от крава

Чудото Беларус

Още за „Чудото Беларус”

Govedovad.com

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here