Кой е длъжника – зам.-министърът или овцевадите

4

Бунта на овцевъдите завърши с няколко уволнения и „пирова” победа от 15 лева. Както си е навсякъде, жертва стана един министър, който доста е направил за животновъдството /разбира се, че не може да е и идеален/. Всъщност, точно хората за които вероятно е направил много,  го „умъртвиха”, както Иванко и Брут умъртвиха цар Асен и Юлий Цезар. Не случайно цитираме тези случаи от историята.
Повечето от организациите искащи оставката, са развъдни и вероятно не знаят, че „бащата„ на развъдните организации е Цветан Димитров /за това ще разкажем допълнително/.
Не им е работа на развъдчиците да се месят в производствените дела на фермерите. Нека най-напред да си оправят селекцията и тогава да поведат дружината. Защото в момента, в които паднат преференциите за селекцията и ще останяат без членове,
както Иванко е останал без армия.

Успеха на протеста се дължеше най-вече на ситуацията в районите с чума. Много от присъстващите дори не разбараха каква е основната идея на протеста.
Имаше хора, които бяха дошли с ясното съзнание да защитят потърпевшите от болеста.
Имаше хора, които бяха дошли само за да се получат някакви пари.
Имаше овцевъди, които отглеждат овце от автохтонните породи и големият спор за Наредба 3 беше, че на тях не се иска продукция, но и те бяха дошли да викат за  трити червени банкноти от по пет лева.
Балканските нрави действаха на сто процента.
Нека да видим какво е направило МЗ през последните седем години и какво са направили овцевъдите.
През тези години нямаме намаление на отглежданите овце.
Дори при овцете майки, в сравнение с 2010 г имаме увеличение с над 3000 бр овце -майки. Нормално е броя на стопанствата да намалява, но отглежданите овце да се увеличават. Така че,  за тези седем години сме стигнали средно по 40 бр отглеждани овце майки в стопанство, което е все още ниско. Преработеното овче мляко също се е увеличило до 28,8 хил.т.

Въпреки това цифрите са не смешни, а направо жалки. Пада се по 28 кг надоено мляко от овца.

Казват имало още продадено толкова мляко. Кого топли това, само фермера – няма данъци, няма контрол. За какви млечни овце говорим, близо милион и получаваме по 28 кг мляко.
Слънчев лъч имаме в износа на млечни продукти от краве и овче мляко – от 23 хил.т през 2012 г на 45 хил. т през 2017 г. Щом в Австралия, в три от „веригите” по всяко време може да се намери наше овче сирене, значи нещата стоят добре.

На по “чаша” българско кисело мляко

Отиваме към един от най-важните аргументи за искане на оставки. Цената на овчето мляко през тази година.  От 0.75 ст през 2009 г на 1.27 лв през 2017 г. Цената за тази година е в рамките на 1-1.25 лв., всъщност това е отражение на цените в Европа. В Гърция цените от 0.92 евро паднаха на 0.80 цента. Някои мандри също отказват да вземат овче мляко.  Никой не може да ги накара на сила да купуват и да дават по 2 лева за кг. – нито министъра, нито министерството. Именно тук трябва организациите да проявят работоспособност – решението е нова визия на отношенията с мандрите.
Тук може да се добави, че нашите овцевъди ни осигуряват по няколко кг овче сирене годишно. По отношение месото нещата са още по-зле, там ни се осигуряват точно три порции агнешко за година – 1.6кг месо.
Вероятно има и други проблеми за исканата оставка на Зам. Министъра. Може би, че той в прав текст им каза, че предлаганите цени от Турция са много ниски и да се продават другаде агнетата. Всъщност, не се знае дали въобще има агнета за продажба. Вътрешния, сивия и външен пазар, беше добър през тази година и всеки си взе неговото.

До тук равносметката на овцевъдството е: дадено на обществото по 1.6кг месо и няколко кг сирене на калпак за страната.

Получено от овцевъдите:

за 2008 г.  от 31-71 лева  за 557 000овце
за  2018г  от 47-90 лева за над 1млн. овце

което е над 2.1 пъти в повече за периода. Милионите са станали от 26.8 на 69.9. или 2.6 пъти повече.

Това е равносметката. Не искаме да влизаме в детайли и да прибавим към тези суми другите, които се получават за пасища, де минимис и всички останали програми.
Кой е длъжника – заместник-министъра или овцевъдите.
Нека обществото прецени, но трябва да се знае – то иска качествени и на достъпни цени хранителни продукти.
Освен това, то (обществото) си трае до един момент, но и то може да яхне „метлата” на протеста, защото също е чувствително, както нашите животновъди.

Govedovad декларира, че тази статия не обслужва никакви лични интереси или такива на организации, съюзи и асоциации. Нашите експерти, така виждат нещата и така ви ги представя

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

Съвместна публикация на сайтовете   www.govedovad.com   и   www.ovce-kozi.com

4 КОМЕНТАРИ

  1. Не е задължително цените да са ниски, правилно си посочил достъпни, а това означава добри доходи.

  2. Браво, браво. Добре скалъпена поръчкова статия. Вие когато трябвате на определени кръгове,се активизирате безупречно. Ей с битурбо сте,нямате грешка.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here