В Австралия, говедата се хранят с … дини!

0

Всъщност това не е първото хранене на крави с дини. Преди няколко години, пак в Австралия даваха на кравите дини.  Подобен е случая в Астрахан. Толкова много са се харесали дините на кравите, че в продължение на една седмица те са атакували близкия бостан, докато не сложили електропастир.

Настоящата  суша в Източна Австралия доведе до утрояване на цените на фуражите и търсейки икономия, един фермер започва да дава дини на своите крави…

Майкъл Суини, който отглежда стотина говеда, намерил дини на добра цена и ги разхвърлрил на почти изсъхналото пасище, надявайки се, че добитъкът му от любопитство ще бъде привлечен от аромата и формата на дините. Въпреки, че първоначално фермера признава, че кравите без ентусиазъм са посягали към парчето диня, експериментът накрая се оказва  успешен.

Подобно на повечето нови неща, аз мислех, че ще отнеме няколко дни, докато животните ще имат смелостта да опитат дините. Спокойно мога да кажа, че те наистина харесват  тази храна. Някои сякаш предпочитат да хапнат  червеното по средата, други пък корите”.
Фермера добавя, че дините му костват една четвърт от това, което е трябвало  да  плати за други опции храни. В допълнение, той твърди, че това растение е  богат източник на захари и някои витамини.

Според  науката,  динята  не  представлява никаква опасност за здравето на едрия  рогат добитък, само  хранителната  стойност е по-ниска в сравнение със сеното, която е с високо съдържание на сухо вещество. От динята, за животните най-полезна е кората.
Бързаме да изрежем сърцевината ѝ, но какво правим с корите? Изхвърляме ги, разбира се. Свикнали сме да смятаме, че те са храна за прасетата. Е, прасетата всъщност са истински щастливци, когато похапват от изхвърлената кора на динята, защото от нея  има невероятно много ползи за здравето им. Следващият път, когато ядете сладка и сочна диня, не забравяйте да си гризнете и от кората ѝ. Защо? Защото кората на динята е източник на много хранителни вещества, много повече, отколкото в сладката ѝ сърцевина. Изхвърляйки корите, тези полезни елементи отиват в коша за боклук. Кората на динята има доказано съдържа антиоксиданти, витамини С, А, В6, калий, цинк, ликопен, аминокиселини, флавоноиди, фенолни съединения. Освен това е с много ниско съдържание на калории и захари. Вкусвайте си кората, няма да сгрешите“.

Специално за читателите на Govedovad.com
от Австралия – Димитър Станев

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here