Какво чухме в пресконференцията на НОКА

2

След пресконференцията на „тежката артилерия” на животновъдството вчера, днес присъствахме и на пресконференцията на НОКА, минала под надслов – „Спекулациите с фермерските протести и реалната ситуация в сектор „Животновъдство“.
Определено трябва да кажем, че участващите в пресконференцията бяха много добре подготвени, не се нахвърлиха върху „сгрешилите” опоненти /декларираха, че имат факти, с които могат да докажат желанието им да членуват в НОКА/. Самите те декларираха, че са изрядни и имат внесени необходимите доклади и отчети за внесен членски внос за последните две години.
Членската маса е 1750 члена с 230 000 бр животни.

Засегна се един болен въпрос за организациите. Колко от тях са лигитимни. Внесено е запитване до Министъра и няма да се учудим, ако в Съвета по животновъдство да остане само тази организация.

Тук има и още нещо. НОКА си изигра перфектно картите. Защото въпроса е, имат ли право развъдните асоциации да участват в обсъждане на въпроси свързани с производството. Все пак те са на „държавна хранилка” и имат други задачи. Всички изказвания бяха, премерени, точни и с факти. Казаха се неща, които обикновено избягваме да говорим за това. Например за броя на овцете, виртуалните овце и новите обекти.
Проф. Станков в заключение на своето изказване каза: – Нямаме адекватна държавна политика за развитието на овцевъдството. През годините бяха направени няколко опита да се приеме Стратегия за развитие на овцевъдството. Най-напред от президентството бе изготвен проект за Стратегия. Същия бе разгледан в Стара Загора и с това приключи всичко. Всъщност имаше представители на МЗ, само като съгледвачи, без да вземат отношение“.
След това самия проф. Станков, изготви проект за Стратегия на овцевъдството, която се опита да бъде разгледана на по-високо ниво и с това приключи всичко. Той е прав.

Ние нямаме породна визия на нашето овцевъдство, нямаме структура на стадата, нямаме прогрес – това се вижда от статистиката.

И всичко това на фона на едно добро подпомагане през последните години.
На пресконференцията бе засегнат и един много важен въпрос – за промените в Закона за Животновъдство, без това няма да се мине. Дори да вземем часта на Закона за развъдните асоциации – 25 само в овцевъдството. Нещо по-лошо от това, има няколко асоциации, които контролират едни и същи породи овце, но с различни развъдни програми.
Доста време беше отделено и за производството на мляко.
Цифрите в Агростатистика показват, че през 2016 г са преработени – разбирай мляко влязло в мандрите – 21 745 т овче мляко.
През 2017 г когато действа Наредба 3 в мандрите са преработени 26 857 т мляко. Което показва, че благодарение на Наредбата има получено в повече 5 000 т мляко. Интересното е обаче, че през 2015 г когато цената на овчето мляко беше много добра, имаме предадено на мандрите само 18 900 т овче мляко.
Въпросът е къде е отивало това мляко.
Ами ако се даде по-висока цена на млякото, дали няма да намалим пак производството. Още повече, че НОКА изрази твърда позиция за деклариране на продукцията и плащане на данъци, което е нещо ново при овцевъдите и правилно да става така.
Интересно беше изказването на един от водещите, че от различни количества получено и обработено мляко, се получава една и съща продукция. Ние също нееднократно питаме, как става така, че с обработените 26 857 т овче мляко напълниха магазините, домакинствата, складовете и дори далечна Австралия. Все пак това са само 6-7000 т овче сирене – разбирай по един килограм на глава от населението.
Много добре се изказа и един от животновъдите, за контрол на дейността на водачите. Но защо трябва да слагат пазачи на  лидерите, когато отиват на събрание в София. Нека самите животновъдите да отидат там и да говорят смело, за това което ги притеснява. Все пак човека си каза – 365 дни в годината, липса на мераклии да работят в овцевъдството и този проблем ще се задълбочава, 90 процента доят на ръка– докога ще издържат. Все въпроси за решаване.
Разбира се, най-злободневния въпрос бе за автохтонните породи. За тяхния статут, правилата по които трябва да се развиват, ролята която ще играят за овцевъдството, вероятно ще трябва да има отделен дебат. Все пак тези породи не могат да задоволят нуждите на страната от необходимата продукция. Те са с таван на продуктивноста, ако е можело да се повиши тяхната продуктивност, каракачаните щяха да го направят преди петдесет години – това не се е случило и няма и да се случи. Така че, дали селекцията за повишаване на продуктивноста на тези породи е най-важното при отглеждането, също трябва да се обмисли.
Докладва се, че броят на тези породи е повече от 100 000, ами то остават 900 000 комерсиални породи, с тях ли ще изхранваме нашия народ.
Овцевъда повдигна много правилен въпрос –  за качеството на месото. Живеем във времето, когато 75 процента от населението живее в града, не е познат вкуса на местните агнета или овчето кисело мляко. Задоволяват се с това, което предлагат веригите, и това трябва да се има в предвид.
Изтъкнато беше, че протеста няма политически характер, ако това е така е  – добре за НОКА.
Все пак сценариите, които се разиграха вчера на другата пресконференция, също имаха логика за политическия характер на протеста.
Не се разбра, защо се поискаха оставките на министерските служители. За Бойко Синапов се разбра. Но и от НОКА казаха, че той изпълнява исканията на администрацията. Ами на кого да изпълнява. Човека получава заплата от това ведомство, назначен е за съветник на министъра, какво да се иска от него. Поста съветник на министъра не означава, че това е представител на животновъдите. Така че, ако има за в бъдеще такава длъжност, трябва да се обмисли, какви ще са задълженията на този човек, да бъде избран от организациите, кой ще му плаща и още много въпроси свързани с тази фигура.
За останалите оставки – какви са конкретните причини не се разбра. Не може само да се казва – те не правят нищо, те ни натресоха Наредба 3, те не ни слушат и други подобни. Това не звучи не сериозно. Може би, това беше и слабото място в развитието на събитията.
Накрая, НОКА направи много успешна пресконференция, успя да отвърне на удара с удар. Ако продължи да работи и за другото – което каза животновъда – пенсиониране, подобряване условията на труд, взаимно решаване с мандрите проблема с цената на овчето мляко, реално доказване на продукцията, плащане на данъците, увеличаване на продукцията, ги чака добро бъдеще.
Овцевъд & Козевъд

Тоня Мишева

 

2 КОМЕНТАРИ

  1. Гледах цялата пресконференция и мисля че исканията са справедливи .

  2. И грешката на НОКА е само една .Те трябваше да настояват за незабавното премахване на наредбата , а не за нейното преработване

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here