Ирландия – ще вържат ли „двата края” ирландските фермери

0

Продължителната суша в Ирландия, постави животновъдите на изпитание. Свикналите с дъждобраните и ботушите ирландци, сега цял месец трябваше да ходят с чадъри за слънце. Това обаче е най-малкото изпитание. Оказа се, че през последната седмица, загубите на една ферма със 100 крави е 2600 евро. До този извод са стигнали консултантските служби, които работят с кооператива на ирландските фермери.
Дано и ние някога имаме подобни консултанти към нашите безбройни организации, асоциации и съюзи.

Финансовата консултантска служба е достигнала до тази цифра, след като взема в предвид  въздействието на продължителната суша и горещите вълни, върху добивите, търсенето на концентрирани фуражи и съответно разходите за фураж. Към това трябва да се добави и недостига на вода, което става огромен проблем.
Филип О’Конър, ръководител на Фондацията за подпомагане на фермерите казва, че недостигът на вода е станал огромен проблем. Всяка крава, се нуждае от 100 л до 130 литра вода на ден; О’Конър очаква, че “много малко крави” ще достигнат пиковите си добиви от мляко през 2018 г., като взема предвид късната пролет и сегашната гореща лятна вълна. Той определя и вероятните последици при увеличаване  разходите за изхранването на кравите.
При  производството на мляко, средната млечност на крава е 5000 кг мляко.
За да се запази тази млечност при сушата ще е необходимо:
– при  5% увеличени  разходи за крава – 75 EUR;
– 10% разходи за крава – 150 EUR;
– 15% разходи за крава – 225 евро.

Ако разходите  през годината се увеличат с 10%, на 100 крави, това ще доведе до сума от 15 000 евро само за запазване на продукцията“,

Експерта завява също, че разходите ” нарастват тревожно “, тъй като към дажбите се добавят допълнително  фуражи.

“Например, ако един земеделски производител храни допълнителни 6 кг концентрати при 275 евро/тон, това е 1,65 евро. Ако той трябва да добави 12 кг балиран силаж, при цена 12 цента/кг, това е € 1,68; плюс спад на доходността от 45 цента, означава, че това възлиза на общо € 3,80 на ден. За 100-крава стадо в продължение на седем дни, това се увеличава до € 2,600″ , каза той.

О’Конър препоръчва всеки земеделски производител да направи това изчисление за целите на собствения си паричен поток.

“Колко ви струва и как ще го финансирате? Ако растежът на тревата започне утре, ще трябват още няколко седмици преди да има значителен растеж  за да започне пашата. Какви са възможностите да се намалят загубите. – Продължава О Конар. – Ако фуражът е проблем, всеки земеделски производител трябва да гледа да ликвидира непродуктивните крави – в идеалния случай, това е всичко, което трябва да отстраните. По-сериозно унищожаване може да е необходимо, ако дефицитът на фуражи е твърде голям за зимата. Това е последна мярка. Ликвидирането на продуктивни животни ще има ефект на следващата година. Следват банките. Трябва да се „замрази” обслужването на кредитните линии.
Такива проблеми трябва да се управляват. Днес е суша и няма трева, утре ще има друго – не заравяйте главата си в пясъка. Винаги има опции, ако са планирани и прегледани преди да се случи проблемът “, завършва О’Конър.

Организацията на ирландските фермери ще пусне на уеб сайта си калкулатор за фураж, за да помогне на земеделските стопани да установят от колко  фуражи имат нужда и свързаните с тях разходи.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here