Какво разказа един датски фермер за сушата

0

Нашите фермери да не си мислят, че на техните колеги всичко им е по мед и масло. И там денят започва по първи петли и завършва с „първа програма”. Труден е живота на фермера. У нас също имаме фермери, които обичат да пишат за своето трудно ежедневие, и по този начин помагат на колегите си, да не допускат техните грешки и да обменят знания и информация. Така прави и датския фермер  Хестер Клуин

Аз и съпругата ми Кос, сме холандци, но от  октомври 2013 г. живеем в Дания и решихме да станем фермери – говедовъди. Родителите ни, не са млекопроизводители и тепърва се учим на всичко. След пет години упорит труд, вече можем да се наречем  фермери. Сега имаме кравеферма с 200 крави от породата Джерсей и 131 хектара земя, от която получаваме фураж за животните.

Вестниците, новините, разговорите, природата … всичко говори за сушата, сушата, сушата и последствията от нея. Но нека не говорим само за лошото. Нека да видим  нейните положителни страни.

Ние пестим гориво, покриваме ями, оплождаме, контролираме фуражите, правим силаж… Толкова е неприятно да правиш сенаж върху пасището, когато вали. Навсякъде е кално и хлъзгаво. Тревата много пъти е мокра и чакаме да се засуши.

Тази година всичко е различно от миналата година. Тогава можехме да се „наслаждаваме” на дъжда. В началото на май започнахме да косим тревата всеки ден и въпреки това, на много места тя порасна много висока. Дъжд колкото искаш. Наложи се с помпи да изпомпвам водата от площите засети с царевица.

Тази година пък суша. Когато настъпи сушата и дойдоха докладите, че това ще продължи дълго време, въпросите започнаха да се размиват. Не трябва ли да купим пръскачка.  Току-що бяхме продали нашата, защото от години не беше работила и си мислехме, че нямаме нужда от нея и съжалявахме.  Но след всеки обещан дъжд, които  така и не идваше, царевицата взе да умира без вода. Купихме една нова машина за поливане , защото всичко в интернет беше старо желязо или твърде скъпо. Един ден по-късно, имахме късмет, да си купим и втора, защото разбрахме, че електрическата водна помпа на нашето второ място е твърде мощна за една макара. Няколко дни, провалите следваха един след друг. Наложи се да подменим много от старите маркучи и кранове..
Никога не се нуждаем от алармен часовник през нощта, когато имаме крава за отелване. Будим се без часовник, ставаме, телим и пак лягаме. Но за поливането направихме изключение и сложихме часовник за спиране и пускане на помпите.  Сега, всичко  става автоматично. Какво по-хубаво от това, да можеш да си полееш царевицата. Сега се радваме на царевицата, която благодарение на топлината и  на водата остана зелена и развива добри кочани. Можем да посипем сол на главите си за пропуските заради които не можахме да полеем и  царевицата се превърна в праз.

Сушата също има последици за нашите телета за клане. Много земеделски стопани трябва да изберат клането поради липсата на фуражи. И съответно цената е спаднала.  Но сега е лятото, плажно време! Да се ​​забавляваме и ние малко! Ох….За съжаление обаче, къпането ще почака. Обадиха се, че балите ми слама са готови и трябва да ги вдигна веднага, защото след два часа дъжда идва – дано не се размине и този път.

Това е да си фермер в Дания.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here