Оборската тор става по-скъпа от млякото

1

Доскоро се чудехме, какво да правим с оборската тор. Сега обаче, интереса към нея става все по-голям. Една от причините е, че животните намаляха, а търсенето се увеличи. Вече е проблем и за личните  стопанства да се намери тор. Производителите на биоенергия, искат тор, растениевъдите и оранжериите искат тор. Сега и шивашката индустрия започна да търси тор. Както е тръгнало, ще спрем да селекционираме кравите за мляко и ще обърнем селекцията към торта

Модния  дизайнерът Елизабет Есади, стартира в Холандия с производството на дрехи от кравешка тор. “Виждаме, че оборската тор  е нещо неприятно и лошо миришещ продукт. Затова го причисляваме към мръсните и грозни неща, но вече е дошло времето, когато  трябва да направим нещо красиво от него, което задължително трябва да  покажем на хората” – казва дизайнерът.

Новата мода е наречена  био-шоу. Проектът, вече добива и индустриален етап и към него са привлечени за  работа 14 земеделски производители.
Оборския тор съдържа около 80% вода, която се отделя от другата част, която в действителност е трева и царевица, с която се хранят кравите.
Животинските отпадъци са проблем за много страни.  В Нова Зеландия около 60% от водните басейни са неподходящи за къпане, поради близките аграрно-промишлени комплекси.
Холандското правителство съобщи, че около 30-40% от оборския тор в страната се разпространяват на черния пазар, тайно се купува и изнася  на полето през нощта, за да се избегнат санкции за използване на отпадъци над нормата. Според представителя на холандската асоциация на земеделските производители, ако торта се използва и в други сфери на производство, например в модната индустрия, фермерите няма  да извършват измами.
– “Всички ние трябва да свикнем с тези нетрадиционни материали в дрехите, не винаги ще използваме само памук”
Основният въпрос, който притеснява потребителите е, дали новите дрехи ще миришат като крава. Журналистите проведоха експеримент: взеха дрехи от тор на модния дизайнер и поискаха от случайни минувачи по улиците на града да ги изпробват. Някои от тях миришеха дълго време, преди да се съгласят да облекат дрехите от тор, но т.к. не намериха нищо смущаващо, с удоволствие се съгласиха да ги изпробват.

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here