ИАСРЖ – нова визия

3

Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството /ИАСРЖ/, съгласно нейния правилник, е  „изпълнителен орган в областта на животновъдството към министъра на земеделието и храните, и го подпомага при провеждането на държавната политика в областта на развъдната дейност, управлението и съхраняването на генетичните ресурси”.
От тука следват хилядите правилници, указания, наредби, което я прави хем „велика” хем и уязвима. На практика се превръща в „боксова круша” за фермери, управляващи, наука, и кой знае още какво.
Агенцията има ново ръководство отпреди една година, и както е нормално, е необходимо време за да може ръководството да си „подреди” камъчетата. За този период, макар и безшумно, агенцията налучка слабите места, направи необходимите промени и стартира още тази година с няколко добри проекта.
На първо място е проекта, който вече е почти реализиран
Стокиране на сперма от мъжки разплодници от т.н автохтонни породи.

За това само поздравления, защото замразяването на сперма от кочове, е много по-трудно, отколкото от говеждите разплодници, и по този начин ще бъдем сигурни, че ще съхраним нещо от тези наши стари породи.
Представете си, ако чумата по ДПЖ беше унищожила някоя от старите ни породи.
Доколкото имаме информация, осигурени са и дози семенна течност за продажба на желаещи.
Второто нещо, което е направено, това е новия правилник за дейността на развъдните организации. Които в момента са един хибрид за контрол на продуктивните качества на животните, селекция и участие в схемите по селекция за субсидирането.
Ще се определи също, каква част от бюджета на асоциациите да се използва за ФРЗ, за разходи по контролите и може би за иноваций в работата. Поставено е условие на организациите също, до края на годината да имат електронна развъдна книга и информационна система.

Следващото „упражнение” ще бъде и изпит за асоциациите в говедовъдството:
Ще бъдат взети 4000 бр проби за доказване на бащинство при юниците.
Сега ще се разбере дали е заплождано по случен план, достоверни ли са телетата, от там и записите.
С други думи, след почти три годишни хвалби и откривания , т.н лаборатория за ДНК анализ най-сетне ще проработи. Може би това не е най-важното предназначение на тази лаборатория, но ще има контролен ефект върху дейността на асоциациите – фермерите ще водят точни записи, селекционерите ще правят по обстойни проверки. Едно несъответствие на бащата, ще лиши фермера от субсидия за даденото животно.

През това време, агенцията трябва да мисли за истинското използване на тази лаборатория за в бъдеще, и то е след оборудването с необходимите чипове да се започне ДНК анализ за геномна оценка на майките. Това е единствената приложима и изпълнима схема, за бърз ход напред, на нашето говедовъдство при сегашната му „снимка”.
Изпълнителният директор Георги Йорданов, дългогодишен селекционер в коневъдството, е много добре запознат с тези анализи, защото в коневъдството отдавна се работи с такива, най-вече за доказване на произхода.
Може би най-голямото постижение на агенцията през тази година затова и това съобщение, го пазехме за накрая, като черешката на тортата/, ще бъде и изготвянето на информационна страница с данни за 1500 бика, които са действали на територията на страната.
Един документ, който е от голямо значение за всички – фермери, селекционери, контролни органи, симпатизанти. По този начин ще отпадне търсенето в каталозите на интербул или в централите на световните организации. Едно голямо помагало за нашите фермери.
Всъщност това са нещата, които ИАСРЖ  ще свърши до края на годината. Следващата година ще има други задачи, но още отсега агенцията трябва да има предложения от фермери, организации и др, за решаване на проблемите. Вероятно нашия сайт ще е първия, който ще изпрати такива.
Пожелаваме на г-н Йорданов и неговия екип, все така упорито да върви нагоре, но нека да се дава повече гласност, да се знае какво прави Агенция по селекция и репродукция в животновъдството. Хвалбите, когато имат покритие са правилни

Съвместна публикация на сайтовете www.govedovad.com и www.ovce-kozi.com

 

3 КОМЕНТАРИ

  1. И майката трябва да се докаже, не само бащата. И майките не са много сигурни … някъде.

  2. Браво едно време това беше наша работа на зоотехника селекционер

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here