Как пристигна африканската чума по свинете

1

Африканската чума по свинете е смъртоносна болест, която не се лекува, няма ваксина и по този начин носи унищожението на много ферми.
Не е налице безопасна и ефективна ваксина, опитът на учените засега са безуспешни.
За първият път е докладвано за африканската чума по домашните свине в Източна Африка през 1921 г.
Чумата е безвредна за хората, но умират до 90% от свинете.
Вирусът се разпространява чрез секрети от болни животни, и може да оцелее продължително при попадането му върху дрехи, обувки или сено, което помага да се пренесе в съседна ферма.
Също така, болестта може да се разпространява бързо, от заразено месо и глигани, които ядат остатъците от заразени прасета.
Редът на Европа идва през 1957 г. когато чумата достига Португалия в Ангола. Следва Испания, където борбата с този вирус  продължила почти 35 години. През 1967 г. заболяването е регистрирано в Италия, след като прасета са изхранвани с кухненски отпадъци, събирани от летището в Рим. През 1978 г. АЧС е установена на остров Малта. Първичното огнище е причинено в резултат на изхранването с кухненски отпадъци от корабите. Поради широкото разпространение на болестта, се налага унищожаване на цялото поголовие от свине на острова.

Още по темата:  

Оградата ще спре ли чумата

През 1978 г. АЧС е установена на остров Сардиния сред полудиви свине, отглеждани при пасищни условия. Източник на вируса са хранителни отпадъци, консумирани от представители на тези свине на паркинги, по протежение на магистралата, свързваща Каляри със Сасари. АЧС и до днес е ензоотично заболяване на територията на острова. Сегашното избухване на епидемията, от африканска чума по свинете, има своите корени в Поти, Грузия през 2007 г. Очевидно вируса е донесен с отпадъците от храна, изхвърлени от кораб. Разпространява се бързо в Грузия и съседните страни. След влизането и в Русия, следват Украйна и Беларус. Последствията са драматични. В Естония 22 000 прасета са били заклани през 2015 г. Повече от една трета от сектора излиза от бизнеса. Почти всички селски ферми са се отказали да отглеждат свине.

Вирусното присъствие при диви свине, усложнява борбата. Изпражненията, урината, или секрети от замърсяване на почвата, носят заразата. Ловците, които убиват заразено животно, са изложени на по-голям риск, защото кръвта е изключително инфекциозна. Но конкретният начин, по който болестта се разпространява сред дивите свине, остава мистерия.
Не е налице безопасна и ефективна ваксина за PPA вируса, опитът на учените да създадът един от инактивираните вирусни частици е неуспешен.
През юни 2017 г., африканска чума по свинете е била открита в две диви прасета в Чешката република, на около 400 километра от най-близката заразена ферма. Тогава властите са инсталирали електрически огради за изолиране на диви свине на площ от 50 квадратни километра. През септември 2017 г. властите разрешават на ловците да избият дивите свине в тази област, за да се премахне заболяването. На 17-ти ноември 2017, следва голямата изненада и за Полша – открита е първата заразена свиня. До декември, същата година вече има най-малко 40 потвърдени случая на чума.
Ветеринарните власти и търговските групи в Дания и Германия сега напомнят на земеделските стопани и ловците да поддържат биозащитата на фермите възможно най-стриктно. Камионите за превоз на животни в засегнатите държави се дезинфектират преди да влязат в Дания. Германия и някои други страни, дават бонуси, за всяка убита дива свиня, или намерена умряла такава.
Засега болеста е само на няколко десетки километра от нашата граница. В тази връзка ще публикуваме информация за заболяването и пълна мобилизация на хората живеещи в покрайграничните райони с Румъния.
Ако допуснем чумата да влезе у нас, трудно ще спрем хода и напред.
Govedovad.com

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here