Асоциацията на Монбелиард и Симентал влезе в Европа

2

Преди един месец ви информирахме,че асоциацията на Монбелиарда и Симентал ще ни изненадат с нов сайт, служещ на фермера

Още по темата:
Развъдната Асоциацията на Монбелиард и Симентал – пак ни изненада

Дори председателят Атанас Атанасов – за съжаление икономист по професия, а не зооинженер, тогава ми каза – “Ще се спра, когато на този нов сайт, започнат да излизат и развъдните стойности на животните”.
Преди няколко дни, на кафенето до Стария бряст в Сливен /за съжаление  дървото на Европа за 2014 г, вече е почти изсъхнало/, се срещнахме с г-н Атанасов и той ми “скри шапката”. Демонстрира ми тяхната информационна система – мечта за всяка развъдна асоциация и реалност за тяхната.

За изготвянето на такава  система, се започнаха разговори още през 2006 г, с идеята в НИГО-Стара Загора, да се създаде център за обработка на данните от селекцията и контрола на продуктивните качества на животните. След което да се развие информационен сайт за фермерите.
Точно по български, всеки  почна да дърпа чергата към него, и сега, след 12 години сме на нулева кота, по отношение на информацията. Всяка асоциация си има програма за обработка на данните, всеки си я прави, както намери за добре.  
Още по-лошото е, че за една и съща порода имаме по две, че дори и три програми..

Това което ми демонстрира Атанас си е направо една реализирана мечта за селекцията. Това се случва 12 години след създаването на асоциацията, когато „камъните” вече са наместени и има достатъчно информация. Програмата е достъпна  за всички заинтересовани. Всеки фермер си има код за достъп, и може по всяко време, да влезе само в своята ферма и  да си следи информацията за стадото и всяко едно животно. Както знаем цифрите говорят най-вярно и точно.
Влязох в разрешената зона на програмата. В глава членове са описани всички ферми, които членуват в организацията. Дадено е името на фирмата или фермата, местонахождение и съответно електронен адрес за връзка. След като натиснеш върху името на фермата, излиза каре, в което има поместена кратка информация за фермата и снимки.
Натискам стрелката върху ферма „Агросис” ООД – с.Веслец, обл Разград. Отваря се карето и там пише:
– “Новоизградена по проект, фермата в село Веселец, община Завет, приема първите 200 юници от породата Монбелиард, внос от Франция, през 2007 година. В следващите три години към стадото са “добавени” още толкова вносни животни, за да се превърне то в най-голямото монбелиардско стадо в България. Към момента там се отглеждат повече от 600 глави от тази порода, с право наречена “перла на френското млечно говедовъдство”. Членува в НАРМС от 2008 година. Производственият процес е напълно автоматизиран. Отглеждането е свободно боксово. Осеменяването е изцяло изкуствено, с използване на семенен материал от високопродуктивни бици, внос от Франция и САЩ. От 2016 година преработката на суровото мляко се извършва в собствена мандра, а млечните продукти с известната марка “ЛЕСИДРЕН”, са търсени и желани на всяка българска трапеза”.

След това натискам стрелката  върху ферма „Стефан Деянов „ ЕООД- с.Лобош, обл.Перник.
– “Първите животни са закупени веднага след демократичните промени у нас – през 1990 г. През 2000 г. са закупени първите 6 юници от породата Симентал. Чрез поглъщателно кръстосване и нови покупки от ферми, развъждащи породите Симентал и Монбелиард, стадото в село Лобош, община Ковачевци, към момента наброява около 150 глави, като голямата част от тях са животни от двете породи и техните кръстоски. Става член на НАРМС през 2012 година и оттогава във фермата осеменяването е предимно изкуствено с високопродуктивни бици, внос от Франция и Германия. Доенето се извършва с централен млекопровод”.
Все още няма информация за всички ферми, но те са над 100 и забавянето се дължи на липсата на снимковия материал. Но и това ще се случи до края на годината.

Следващите страници са информация за породите, които са под контрол и селекционно обслужване от асоциацията. Г-н Атанасов  ми каза, че тази информация за породите ще бъде обновявана непрекъснато.
Следва квадратчето за новините в които попадат събития свързани с живота на организацията.

Страхотно. За да не прекалявам с големината на материала, в следващата публикация ще опишем, какво включват специализираните страници на информационната система. Там квадратчета са много и ще има бая натискане.
След този материал, кандидатурата на 
г-н Атанас Атанасов, за номинациите  за зооинженер на годината, вече да се счита за предложена от  сайта Govedovad.com


Ч Л Е Н О В Е Т Е    Н А    Н А Р М С  – може да видите   ТУК 
  

 

Михаил Михайлов   

2 КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here