За Бога братя, купувайте – юници

8

Преди години, един политик се провикна – „За Бога братя не купувайте”. Сега ние казваме – „За Бога  братя, купувайте юници”.
Разбира се, че правим и реклама на фирмите вносителки на разплодни животни, но искаме да ви представим ситуацията у нас и Европа, по отношение разплодните животни и производството на мляко и месо. В крайна сметка, след като си направите бизнес програмата, икономиката на използването, ситуацията с фуражите и пазара на мляко, вземете решение, ще купувате ли или не. Решението е само ваше.

Защо трябва да имаме високопродуктивни животни.
– Колкото повече продукция, реализирана  на добра цена и произведена с по-малко средства, толкова по-добре. Ако приемем, че сме осигурили храненето, технологията на отглеждането, пазара  и работната ръка, остава ни да имаме добра генетика за да получаваме  повече мляко и месо.
Следва другия въпрос:

Как да правим  добрата генетика. По два начина:
-Чрез собствена програма за селекция, което е похвално, но е един бавен процес, а ние нямаме време за чакане. Тук отваряме една скоба, хода напред може да се ускори, чрез използване геномната оценка на майките и работа със сексирана сперма. Но и за това се иска време, работа и разбира се, няма да е без пари.
-Другият начин това е закупуването на юници.

Защо не можем да си купим  високопродуктивни  разплодни животни –  в България е ясно, че отникъде не може да се купят качествени юници. Не броим отделни бройки. Юниците никога не достигат на високопродуктивните ферми, поради големия отпад на основни животни, но и те по принцип не продават. Случайно, ако извадят нещо за продан, няма да Ви хареса.  В останалите ферми, недостигът се дължи най-вече поради невъзможността да опазим и отгледаме женските телета както трябва.
Така че, ако някой смята, че може да си осигури юници от страната, просто е голям наивник. Тук става дума за юници от Холщайна или от Черношареното говедо,  както му казваме у нас. За другите млечни породи, просто трябва да се забрави, че могат да се купят в България – Симентал, Джерсей, Монбилярд и Кафяво говедо.
Остава  другият начин – да  си  купим  юници от Европа.

Европа продава юници по няколко причини.
Една от причините  е тежкото и горещо лято, което изяде на европейския фермер приготвения фураж за зимата. Фермерите най-напред изкараха от оборите нископродуктивните животни /които са на боб зърно/ и сега в името да си спасят фермите, започват да продават и юници, защото няма с какво да ги хранят. Всъщност има, но цените на сеното и сламата са скочили доста. В материала –

линк за този от германия –

се казва, че всяка 25 ферма в Германия е заплашена от фалит. Подобна е ситуацията в Ирландия, Холандия и другите Средноевропейски страни. Следващата причина е, все още незадоволяващата цена на суровото мляко. Независимо от това, че през юли цената се увеличи с няколко процента, все още е под себестойността си. Всичко това също води до намаляване на производството, както се случва в Германия, това става като се намали броя на отглежданите животни. Освен това, немските фермери винаги отглеждат и юници за продажба и си осигуряват допълнителни доходи.  Подобна е и ситуацията в Холандия, където поради ограниченията по отношение отглежданите животни, излишните млади трябва да се продадат. Защото, ако се отелят във фермата вече се броят за една животинска единица , а не за 0.5 ж.е.

Какво е предимството на европейските юници
 На първо място,  в повечето случай животните са много добре развити. Произхождат от високопродуктивни  майки и притежават съответния сертификат за произход и продуктивност на родителите. Вие си избирате животните, при много добра организация. Като членове на ЕО при транспортиране и настаняване във фермите, изискванията са както и в България.
Разбира се, че една такава покупка крие и своите рискове. Така или иначе и там има мукозна болест, левкоза, дори и туберколоза, и трябва много да се внимава по отношение на ветеринарните документи. Това важи и за фермата, където ще бъдат настанени животните. Ако е имало някакво заболяване и не са направени съответните мероприятия, при заболяване на животните, може да се сърдите само на себе си. Преди покупката, може да видите предишни внос и да разговаряте с вашия колега по отношение на адаптация, зоболяванията, храненето и др въпроси от всяко естество.

Какво може да спечелите:
При всички случаи, цената на млякото до януари, когато ще раждат вашите юници ще се вдигне. Просто в нашата страна няма мляко. не го казваме ние, казват го млекопреработвателите. Вносното мляко, също трудно се купува, защото хем няма излишъци в Европа, хем и нашата цена в момента  е една от най-ниските. Разликата на обработката на мляко през май-юни е поне 5000 т. А каква ще бъде през юли и август, ще видим. Цената на сухото мляко също скочи, което означава, че ще се намали вноса. Наредбата за разграничаване на предприятията работещи с мазнини, също ще има голям ефект, ако проверяващите добре си свършат работата.
Така че, очакват се по-високи цени, което означава, че може и да спечелите.
Подобна е и ситуацията при месодайните породи. Затова, имате ли възможност, купувайте юници.

Говедовъд

8 КОМЕНТАРИ

  1. Този ЯНУАРИ го чаках 12 години 1989_2001неможах да го до чакам. ДАНО ДОЙДЕ ПОЖЕЛАВАМ УСПЕХ И КЪСМЕТ

  2. v Забога братя които пушете тая публикация илате и купете крави вие и чакаите януари

  3. Интересното е , че телешко месо още повече няма и то от години, а цената е все една, дори пада надолу!

  4. А защо да не си купим юници от Русия, нали много често пишете за достиженията в животновъдството на тази велика страна?! 😉

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here