И швейцарските говедовъди ще имат скоро проблеми

1

В Швейцария, поради нарастващия размер броят на кравите,  през годините, те вече няма да се държат в обори, които са построени преди няколко десетилетия. С ръст от 1,6 метра швейцарските крави могат да тежат повече от 800 кг. Много от оборите  са построени преди 25-30 години, като през тези години  животните  са селекционирани за високо живо тегло и много мляко.
-“Кравите нарастват средно с 3 мм годишно – и тази тенденция трябва да бъде спряна” –  казват от швейцарска асоциация на говедовъдите.

Увеличаването на размера на животните, води не само до трудностите при настаняването им, но и до намаляване на ефективността на производството. При един и същ добив на мляко, големите кравите се нуждаят от повече храна, за да се осигури  повече енергия поради увеличеното тегло.

Проблемът доведе до дискусия сред фермерите относно необходимостта от създаването на “нова швейцарска крава”, която трябва да бъде по-малка и по-непретенциозна от сегашните. Според тях, новата крава трябва да достигне височина от 140-145 сантиметра и да тежи 500-600 кг.
източник: 24heures

 

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here