Три в едно: Вашите “Коментари, Критики, Кинжали”

4

Отдавна не бяхме писали в рубриката “Три в едно” – Коментари, Критика, Кинжали. Започваме от последните въпроси и вървим назад, до края на света – 😀


За Бога братя, купувайте – юници

Vania Dimitrova: За бога братя каквото и да купите ще намерят повод да ви глобят.

Говедовъд: Г-жо Димитрова, вие сте една от нашите най-редовни читателки. Ами нормално е да ви глобят. Преди десет години имаше поне 40 000 ЗП отглеждащи крави. Сега сте малко повече от 6000. Няма начин, трябва да има глобени.

Ibrahim Asanov :Сигурно са евтини

Говедовъд: Безплатен обяд няма г-н Асанов, само храната в капана за мишки. Разбира са, че тези юници не са евтини. Говорим за майки на юниците с млечност над 10 000 кг мляко, или най-доброто от Абърдина.
Освен стойността на юницата, в цената влиза стойността на сертификата, ветеринарните документи, транспорт, депото в което се разтоварват и почиват животните, и застраховка.
Така че, продажната цена се натоварва още и то добре.

Михаил Статев :Този ЯНУАРИ го чаках 12 години 1989_2001 неможах да го до чакам. ДАНО ДОЙДЕ ПОЖЕЛАВАМ УСПЕХ И КЪСМЕТ.

Говедовъд: Много добър коментар г-н Статев. Ако трябва да ви успокоим, то всички говедовъди го чакат. Нормално е обаче, а и вие знаете най-добре, че през зимните месеци, обикновено изкупните цени на млякото се вдигат, поради понятни причини. В момента, в който се заговори за трева, дори и да не е набола, цената пада. По същия начин ставаше падането на цените преди години, когато се даваха помощи.
Сега обаче това няма да се случи, защото просто няма мляко.
Предполагам, че този януари ще си дойде както трябва.
По повод вашето чакане бих ви разказал една история. Преди години, Коледа ни завари в една немска ферма. Студ голям, но ние бяхме в стаята на фермера, която е над краварника и пием коняк. В това време, пред фермата спира една кола, и в стаята влиза едно момиче, което носи една кошница. В кошницата бутилка вино, два-три салама, буца кашкавал и сирене и бонбони. Дава я на фермера и казва:  – “Това е от нашата банка”. Фермера ни каза, че редовно тегли кредити от тази банка, при минимална лихва, около 2%. Това го разказахме на двама братя говедовъди от с. Крушаре – Сливенско. И те като вас, всяка година ни казват: – “Чакаме колата от банката да ни донесе кошницата”.

Veli Galipov Alie: За бога братя, който пишете тая публикация елате и купете крави вие и чакайте януари

Говедовъд: Знаете ли. Не всички могат да бъдат говедовъди. Трябва някой и да пише. Пишем това, за да знаете, какво се случва в момента  в говедовъдството, и ако имате някакъв шанс, да спечелите нещо. Разбира се, всеки не може да купи животни.

Ако питате нас, статията е повече насочена към зърнопроизводителите, които тази година имат добра цена за продукцията. Не могат да инвестират в земя, защото тя вече е разпределена, единствено могат да растат, като вземат да отглеждат животни. Вероятно това ще се случва през следващите години.


Големите, средните и малките, но средните водят

Огнян Боюклиев :Има определение на Евростат от преди 20 години!Малък е всеки фермер, които работи без да наема работна ръка, работи със семейството си!Среден е всеки, които използва до 30% наемен труд!
Голям над 30%!Има и други категоризации освен труда, според дохода, капитала и т.н..
Но е прието да се отчитат националните особености и всяка страна членка на ЕС сама да дефинира малкия, средния и големия!

Dimitar Getov: въпрос към г-н Огнян-Ако си фермер с десет големи деца и гледаш 200 крави пак ли си малък?

Огнян Боюклиев: Затова определението е въпрос на национални правила. Обикновено става въпрос за няколко показателя. Ако сина е над 18 години, той е самостоятелно семейството, ако е под и работи повече от час, два това е вече експлоатация на детски труд, родителите подлежат на санкция. Ако сина е между 16 и 18 години се изисква специално разрешение.Не са толкова прости нещата в Европа….

Dimitar Getov :Интересно ми е тогава, собственик на две дойни крави фермер ли е изобщо?

Огнян Боюклиев :Да, ферма е с частична заетост.

Говедовъд: – Без коментар


 Говедовъдни новини – Уикенд 33/2018

Doytcho Dimov До къде стигнахме….Китай да ни произвежда чесъна

Говедовъд: Господин професоре, повече ходите по фермите на Маришката овца и не ви остава време да влезете в магазините. Почти навсякъде във „веригите” се продава китайски чесън и го пише на етикета.


Отговарят за цената на суровото мляко и цената на сиренето

Стане ли въпрос за цена на млякото и кинжалите излизат от калъфите.

Ангел Петров Къде растат цените бе – 45 стотинки

Говедовъд: Отговаряме ви много внимателно. Такава цена за краве мляко, отговарящо на показателите НЯМА.
Остават две предположения.
Първото е, че млякото ви не е качествено, което е малко допустимо и остава второто, че просто фермата ви не призната официално, като млекодобивна ферма. Ако сте изряден и получавате тази цена за млякото, това означава, че вие сте фалирали вече. Продайте бързо кравите.

Ники Павлов: Де да беше 72 ст

Говедовъд: Такава е цената на млякото, което се изкупува от ферми, които предават над 10 т дневно. Това не трябва да Ви учудва.

Stefka Dulgerowa: Ако искате продавайте сиренето и по 6.00 лв,а аз ще си го продавам по толкова колкото си искам! И престанете да ни съветвате, че аман от много умни!

Говедовъд: Разбира се, че ще си го продавате, по колкото лева искате. Скоро чух че един овцевъд край Търново, си продавал овчето сирене по 16 лева килограма. Вие си определяйте цената. Ние не ви съветваме, само казваме, какво се случва по света, в България и животновъди от всякакъв калибър.


Как да управляваме пасищата, за по-добро изхранване на животните през лятото?

Pavlin Antonov:Съжалявам, но това за височината от 4,5 см е точно обратното – това е възможно най-МАЛКАТА височина на тревата, за да може да регенерира.

Говедовъд: г-н Антонов, статията не е писана от нас и вашия въпрос ще отнесем към автора. Ние уважаваме вашето мнение, защото десетки пъти сме казвали, че най-добрия учебник по месодайно говедовъдство е ваше дело. След няколко дни ще зарадваме нашите читатели с пореден урок от учебника.


 

 

 

4 КОМЕНТАРИ

  1. ВСИЧКИТЕ ЖИВОТНОВЪДИ СА НЕРЕДОВНИ.МАНДРАТА ФАКТУРИ НЕ ИЗДАВА КРАДЪТ НА ПОРСЗИЯ.МЛЯКОТО В МАГАЗИНИТЕ Е НЕРЕДОВНО СТРУВА.САМО 2,40.ОТ 0,45ДО2,40.КЪДЕ СА ПАРЙТЕ.

  2. А ВИЕ ЗАЩО ИМ ПРОДАВАТЕ БЕЗ ФАКТУРА ВСЕ НЯКОЙ ВИЕ ВИНОВЕН АЗ МОЕТО МЛЯКО СИ ГО ПРОДАВАМ С ФАКТУРА И НА ДОБРА ЦЕНА ЗАЩОТО ОТГОВАРЯ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ИЗИСКВАНИЯ НАПРАВЕТЕ И ВАШЕТО МЛЯКО ТАКА

  3. За какво качество говорите бе господа в Северозападна България няма законна мандра която да изкупува млякотодаваме го на прекупвачи които нямат нищо с нищо сипват всичко в бидони ( овче краве козе) кара го на 40гр .жега ,плаща ти 0,40лв и заминаваш……😢😢😢

  4. Посрещнете ги топло в общността ви! Какви показатели,какви пет лева-всичко е мафия и подигравка с животновъда.Да доиш,да пасеш,да чистиш обори за смешни пари

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here