Академия за фермери® с уникално издание у нас: От фермери за фермери

1

За трета поредна година HL- Topmix организира утвърдената вече у нас Академия за фермери®. Този път организаторите подготвиха едно уникално по рода си събитие, което се проведе под надслов: “От фермери за фермери”. Екипът на компанията, съвместно с мениджърите на една от успешните ферми в България, споделиха с присъстващите фермери ценни съвети от своята практика.

Габриела Стефанова, мениджър PR и реклама в HL- Topmix сподели за събитието:

Тази година академията е уникална по рода си, защото решихме да проведем обученията и практиките изцяло във фермата. Ние от HL- Topmix осъзнаваме, че обмяната на опит и добрите практики в животновъдството са ключът към успеха на фермерите. Изключително щастливи бяхме, когато нашите клиенти от ферма “Елви” се съгласиха да бъдат домакини на събитието.

Домакините от фирма “Елви” изразиха своето задоволство, че имат възможност да споделят опит със своите колеги:

Николай Кръстев, Мениджър в “Елви” ООД заяви:

Идеята беше на Topmix, заради добрата работа с тях и за да покажем нашият опит, това, което можем и това, което правим на повече хора.

д-р Веселин Стефанов, ветеринарен лекар в “Елви” ООД допълни от своя страна, че това е една добра инициатива: “Смятам, че фермерите трябва да са задружни и всеки има какво да научи от всеки и съответно това е най-добрият начин да отидеш при един колега. Управлението на фермата е комплексно и не може да се каже, че едното без другото може, но водещо е храненето. От там тръгват всички проблеми основно и колкото по-качествени храни се приготвят, толкова са по-малки проблемите и респективно млеконадоят и печалбата са по-големи.”

Академия бе условна разделена в две части. В първата част, д-р Стефанов ни запозна с добрите практики при разделението на животните в различни категории. Във втората част навлязохме в дебрите на силажирането и на живо видяхме някои тънкости при приготвянето на царевичния силаж.

Веселин Стефанов има дългогодишна практика в храненето, репродукцията и грижата за здравето на едри преживни животни. От 10 години е част от екипа на ферма “Елви”, където отговаря както за лечението и превенцията на болестите при животните, така и за мениджмънта на стопанството. Пред фермерите, той представи техния начин за отглеждане на говедата, чрез разделянето им в осем различни групи. Според д-р Стефанов това е стратегическо решение, което е извело фермата на едно от челните места по млеконадой в страната. Той очерта и най-важните ползи от прилагането на този метод на отглеждане:

На първо място – постигане на по-добро задоволяване на хранителните нужди на животните и на второ –  оползотворяване оптимално на пространството, с което разполага стопанството.

Няма как да се задоволят хранителните нужди индивидуално на всяка крава, но чрез този метод, фермата е успяла да оптимизира храненето във всяка група, на база приблизителните хранителни нужди на животните в нея.

След запознаване с начините на отглеждане и хранене във фермата, участващите фермери в Академията имаха възможност да се запознаят практически с метода на силажиране, който прилагат в стопанството.

Д-р Веселин Стефанов представи детайлно основните етапи на силажирането като сподели опит относно това кога е най-подходящия момент да се започне с прибирането на царевицата, как да се подготви силажната яма, напълването и покриването на силажа, защо, за да постигнем по-добра ферментация е добре  да се използват инокуланти и какво е важно да знаем за вторичната ферментация.

След края на Академията, фермерите не скриха задоволството си от участието си в нея. Ето какво споделиха, някои от тях:

Фермерите взели участие в Академията дадоха своята оценка:

 Атанас Илиев ,ЗПГ “Илиев” ферма

Доста полезна информация получих тук, мисля някои неща да ги консумирам. Може би начина на отглеждане на малки телета доста ми допадна, технологията.

В днешната академия, най-много ми хареса отглеждането на малки телета. Начина, конструкциите и технологията за отглеждане на телетата ми допадна и мисля да използвам тази идея. Начинът, по който те подготвят силажа наподобява моя начин, по който подготвям силажа. Има интересни неща, които могат да се включват в приготовлението на силажа при мен.

Емил Иванов, ветеринарен лекар

Академията дава възможност на собственици и хора, които се занимават в тази област да придобият по-бърз етап на своите умения като ги видят на живо как се извършват. Лекциите, които бяха днес, покриват много от проблемите в кравефермата. На живо видяхме доста голяма и богата информация, която ще бъде полезна за в бъдеще в работата ни.

Най-много ме впечатли хората и курсът, който се проведе беше свободен разговор, дискусия, а не някакви доценти от терминологична гледна точка, на високо ниво някаква информация. Ще опитам да прилагам правилните стъпки за постигане на успехи, които днес научих допълнително, някои от тях. В бъдеще ако имам някакви въпроси пак бих се обърнал към академията за взаимопомощ

Организаторите на Академията за фермери, екипът на HL-TopMix, заявиха след края на събитието, че днешната Академия е задала посоката, в която тя ще се развива – споделен успешен опит от фермери за фермери, на терен. А всички, които искат

да се запознаят с материалите от академията ще имат възможност да го направят и през интернет сайта на компанията, където ще бъдат качени презентациите и видео от изнесените лекции в това издание на Академията за фермери®.

 

1 КОМЕНТАР

  1. всичко е много хубаво и правилно но с едно но-излишноа показност за такива ферми трябват милиони а средства няма от къде да се вземат а тези които ги имат си наемат информирани и грамотни хора за нашата страна ни трябват според мен ферми с капацитет 30-60броя крави че да можем до ги стопанисваме,няма никаква що годе грамотна работна ръка

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here