Пак почваме от известното: Кой продукт е от истинско мляко, и кой от имитиращи

9

БАБХ започва проверки на предприятията произвеждащи имитиращи продукти и тяхното преопаковане.

Какво да ги проверяват тези предприятия, те се знаят кои са, и им остава да си оправят етикетите и разфасовките, съгласно Наредбата. Едва ли някое от тези предприятие, ще си позволи да произвежда продукт от растителни мазнини и малко мляко  и да го пусне, като такъв от истинско мляко. Търговците и те, едва ли ще посмеят да променят малките опаковки или да сменят етикети.
Така че, там въпросите на практика са решени, но ще ги проверяват.

Интересно е, кога ще почнат проверките на предприятията, които се кълнят, че произвеждат само от мляко и не ползват растителни мазнини.

Но след мазнините идва и сухото мляко, това ще се контролира ли.

Засега мълчание.

За обществото е много по-важно да знае, какво консумира, защото интереса към евтиното сирене започна да намалява. И още – без човек да е криминалист, може да си направи извода, че ако има измама, това ще е при тези, които произвеждат  уж от истинско мляко. Другите какво да мамят. Те са се обявили, като производители на имитиращи продукти, и трябва само да си оправят етикетите, а в магазините да определят щандовете.
Дори възниква въпроса, въобще трябва ли да се проверяват.


БАБХ извършва проверки в базите за производство и преопаковане на имитиращи продукти.
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извършва проверки в обектите за производство и преопаковане на млечни продукти и на имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко, във връзка с прилагането на променената през месец юли 2018 г. Наредба за допълнение на Наредба № 1 от 26.01.2016 г. за хигиената на храните.

От 19.07.2018 г. производителите на мляко и млечни продукти и производителите, които разфасоват и преопаковат мляко и млечни продукти, не могат да произвеждат, разфасоват и преопаковат имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко, в един и същ обект, регистриран по Закона за храните. Тези изисквания се прилагат за продукти, произведени на територията на Република България.

В допълнение БАБХ информира, че е изменена и Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти. Основните промени се отнасят към търговията на имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко. Те трябва да са опаковани в потребителски опаковки още на етап производство в предприятието и под тази форма да се предлагат в търговската мрежа на страната на отделни щандове или обособени места с надпис “Имитиращи продукти”, на които не се предлагат млечни продукти. Тези изисквания ще се прилагат от 14.10.2018 г.

На етикетите на имитиращите продукти, съдържащи в състава си мляко, в непосредствена близост до наименованието на продукта задължително трябва да се посочва “Имитиращ продукт” и ясно да е обозначена съставката, която е използвана като частичен или пълен заместител на млечните съставки. Шрифтът на информацията трябва да е достатъчно четлив. Тези изисквания също ще се прилагат от 14.10.2018 г. Произведените имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко, чието етикетиране не отговаря на изискванията, могат да се предлагат на пазара до изчерпване на наличните количества, но не по-късно от 14.01.2019 г.

При извършването на плановия официален контрол инспекторите от БАБХ ще проверяват и готовността на обектите за прилагането на новостите в нормативните изисквания по отношение на Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти. След изтичането на предвидените срокове за адаптиране на производството и търговията на млечните и имитиращите продукти, съдържащи в състава си мляко предстоят и тематични проверки за изпълнението и спазването на разписаните в Наредбата правила.
Govedovad.com

 

 

9 КОМЕНТАРИ

  1. И само преди два дена отговорникът на щанда за млечни произведения в Кауфланд във Враца ми каза директно:”че кое сирене е без сухо мляко?”…

  2. Струва ми се че е крайно време за нас, като хора, да проумеем че НЯМА ТОЛКОВА ЖИВИ КРАВИ НА ПЛАНЕТАТА, че да осигурят ИСТИНСКО… мляко за произвежданите количества МЛЕЧНИ продукти:!! На второ място, нека да проумеем, като граждани на България, ЧЕ НЯМА ПРОИЗВОДИТЕЛ ПО СВЕТА който да се стреим да се нагоди към пропадналата ни социална система (бабиното, дай едно кисело мляко за 30ст че пенсията ми е 80лв:!!!!!!??????? На трето място, нека си дадем сметка, че има “ЗЛИ ХОРА” (които няма как да ги знаем ТОЧНО кои са), които предпочитат ДА НЯМА ГРАМ РОДНО ПРОИЗВОДСТВО ЗА ДА МОЖЕ ДА СИ ВНАСЯТ ПРОДУКЦИЯТА И ДА СИ Я ПРОДАВАТ И ТУК. Така че нека за момент поне се замислим върху собствените си претенции и как си помагаме един друг, а не вечно да сочим пръст в тъмното към всеподобни мними “Заплахи”….. :! :((

  3. Със сухото мляко се контролира цената на суровото такова посредством механизъм прилаган в ЕС. Ако се пипне сухото мляко ще има да се гледат крави само на картинка. Обикновено авторите на статията са прозорливи, обаче тук не са!

  4. Всички знаем истината троват ни и си мълчим.Бабх си мълчи щото така е казал шибания Е С

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here