Защо трябва да кръстосваме

3

В първата ни статия, посветена на кръстосването в говедовъдството –

Разрешено за четене, „забранено” за прилагане – кръстосването

ви обещахме, че в няколко материала ще ви запознаем с кръстосването на породите в говедовъдството или, както се казва в практиката – кросбрединга.
Кръстосването е “мръсна” дума, в млечните кръгове в продължение на повече от шест или седем десетилетия. През последните няколко години тя стана още по-лоша дума, защото имаш ли приплоди кръстоски, няма да получиш субсидия.

Интересното е, ако някой се заеме да изчисли, кои приходи са по големи – тези от субсидията или от кръстосването, какво ще се получи. Ние залагаме на кръстосването
Въпреки тази догма, има много  запитвания за кръстосването.
Защо се прави.
Отговорът е следния:
– трябва да тръгнем от развитието на млечното говедовъдство в момента.
Днешните млекопроизводители са във високорисков бизнес, който има много ниска възвръщаемост на инвестираните средства. Няма място за грешки или допълнителни разходи.
Преди петдесет години млекопроизводството беше “начин на живот”, без да се натоварват  фермерите  твърде много, когато става въпрос за паричната част от него. Ако сте работили усилено и сте обръщали внимание на всички процеси във фермата, вие сте успели.

Днешните млекопроизводители не могат да си позволят да харчат допълнителни пари. Главната тяхна задача е да произвеждат мляко. Най-важната причина за кръстосването изглежда, че се основава на “търсене” на рентабилност. Повечето от тях са изненадани от предимствата на кръстосването, когато го направят  или посетят и го видят във ферми, които го правят.
Какво виждат – продават се по-тежки крави, за по-висока средна цена, има по-бързи печалби от  бици, които носят по-високи цени, има излишък от продажби на юница, без използване на сексирана сперма, има по-ниски разходи за ветеринарно  обслужване.  Има по-малко разходи за фураж  и списъкът може да бъде удължен даже още.
Ако постигнете всичко това, без загуба на продукция – значи сте победител.

Прочитайки тези редове, всеки ще зададе въпроса – защо трябва да кръстосваме, нали така са ни учили, че чистите породи са най-добри.
Така е, но ние тук говорим за бизнес. Където няма сантименти, съжаление и компромиси. Много пъти сме наблягали на наш разговор с млад немски фермер. На въпроса – какво прави по селекцията, той ни каза – не ме интересува цвета на кравата, дали е с два или три рога. Тя трябва да ми дава по 8200 кг мляко на година, за да съм добре. Накрая ни показа доста купи и ленти, спечелени на различни изложения – те не са мой, та са на баща ми.

По-голямата част от млекопроизводителите са скептични относно кръстосването. Тези, които са отглеждали млечни крави от Холщайн, ги оценяват поради получаването на много мляко. Обаче забелязват, че проблемите при отглеждането им се задълбочават с времето, което се отразява и на джоба им.
Следва и логическото мислене –  запазване на продуктивността  на високо ниво, като същевременно се намалят проблемите при отглеждането на кравите.
Ако обаче отглеждате крави Холщайн, предполагаме, че сте наясно и с проблемите.

  • няма увеличение на експлоатационните характеристики
  • твърде високи разходи за ветеринарно обслужване
  • прекалено много проблемни крави

Очакваме отговорът на професор Кръстанов

По-нататъшното размножаване само с генетиката на Холщайн, няма да разреши тези проблеми: генетиката, с която сте започнали, няма да излезе отново. Защо не?

  • Инбридингът е много често съществува при Холщайна.
  • Инбридингът се популяризира чрез геномния подбор и продължава да се увеличава.
  • Холщайна произвежда значително количество мляко, но също така се нуждае от много внимание и генерира допълнителни разходи.

Кръстосаното размножаване постига хетерозисни ефекти и може да помогне за разрешаването на тези проблеми.
Въпреки това, важно е да изберете правилните породи и най-добрите бици от тези породи. Само в този случай доходността ви ще се увеличи.
Govedovad.com

3 КОМЕНТАРИ

  1. Наистина компетентно мнение на един безспорен ерудит в генетиката на говедата. Един въпрос госпожо …. Какво става в следващите генерации с кръстоските. Там изчислихте ли какви са разходите за епистазис ако знаете какво е това?

  2. КРАСТАНОВ, Е ПРАВ ИЛИ ГЛЕДАТЕ КРАВИ ЗА МЛЯКО- ХОЛЩАЙН ИЛИ ЗА МЕСО МЕШЕНИ СКАРИ НЕ МОЖЕ АКО ИСКАТЕ ДА ПЕ4ЕЛИТЕ ДОБРЕ ТРЯБВА ДО ДОИТЕ ПО 11000 ТОНА ОТ МЛЕ4НА КРАВА А АКО ИМАТЕ КРЪСТОСКИ КАК ЩЕ ГИ ПОЛУ4ЕТЕ НЕ МОЖЕ ЗАТОВА ИЛИ МЛЯКО ИЛИ МЕСО

  3. На всички е ясно , че Кръстосването ще стане актуално , едва когато субсидиите на кравите са еднакви , независимо дали е чистопородна , кръстоска или “безпородна” !

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here