Мандрите мислят за фермерите ….но в Холандия

1

Млечните фермери, предаващи мляко на компанията FrieslandCampina увеличават ролята си в енергийния преход. Това се дължи на компанията, която реализира програмата FrieslandCampina Solar. Програмата насърчава фермерите да инсталират соларни панели на покривите на оборите и други помещения във фермата.
До края на годината ще бъдат завършат 50 покрива, а след това ще се инсталират 22 000 слънчеви панели за седмица, което означава че ще бъдат покрити 20 покрива.
Интереса към програмата е много голям и до момента са се записали общо 772 стопанства за млекопроизводство. Програмата позволява инсталирането на 840 000 слънчеви панела. Те ще произвеждат електроенергия на производствените обекти и офиси на FrieslandCampina в Холандия. През последните години, над 2 200 членове на FrieslandCampina вече са инсталирали соларни панели, по собствена инициатива.

Последните проучвания от студенти от университета в Амстердам, показват, че слънчевата енергия, която може да бъде генерирана на покривите на оборите, на членовете на FrieslandCampina, може да осигури 12% от общите нужди на местните електроразпределителни дружества в Холандия.

Всъщност, помощта се състой от монтиране при облекчени условия на панелите и след това, тази произведената енергия, се закупува от компанията за нейни нужди. Разбира се, че събраната енергия от покрива на фермера му се плаща.

В рамките на черния хумор можем да кажем – ако при нас има такава програма, ще останат обори с лъскави панели отгоре и фермери без животни.
Govedovad.com

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here