Очакваме отговорът на професор Кръстанов

3

По искане на наши читатели започнахме, и ще продължим да публикуваме, статии за кръстосването при кравите, известно с термина –  кросбрединг. Същото се прилага в много страни, и то водещи в говедовъдството.

След публикуване на статията:

Защо трябва да кръстосваме

получихме, от дълбоко уважавания от нас, професор Живко Кръстанов следният коментар:
Наистина компетентно мнение на един безспорен ерудит в генетиката на говедата. Един въпрос. Какво става в следващите генерации с кръстоските. Там изчислихте ли какви са разходите за епистазис ако знаете какво е това?

Govedovad.com: – Позволяваме си, най-напред да благодарим на проф. Кръстанов, че намира време да чете нашият сайт.
Определено смятаме, че въпроса, който поставя е изключително важен.
Искаме да му кажем, че материала е написан, като са ползвани няколко специализирани сайта по отношение на кросбрединга. Имайки в предвид нивото на развъждането и селекцията в тези държави, Вие г-н професоре сте напълно прав, че авторите са ерудити в генетиката.
По отношение на Вашия въпрос г-н професоре, за кросбрединга,  ние го развихме още в първата ни статия на тази тема

  Разрешено за четене, „забранено” за прилагане – кръстосването

А за това, че “нямаме вероятно и наблюдаван, и анализиран опит за кръстосване при наши условия през последните години.”
Отговорът не може да го даде един сайт, това ще го направи науката.
Ако Вие господин професоре, разполагате с материал свързан с въпроса – “какво става в следващите генерации с кръстоските“, ще го публикуваме веднага. Материалите, с които разполагаме,  за кръстосването, което се прави в други държави,   показват, че при неговото прилагане, няма никакви проблеми.
Обаче, в името да не се лъжат фермерите, трябва да им се казва истината, и то документирана, след направени проучвания и изследвания.
Също така, не можем да направим никакви изчисления на епистазата, защото това не ни е работа. Правят го други, на които се плаща за това, а ние публикуваме информация, ако ни бъде предоставена.
Колкото до епистазиса, го знаем само като понятие, но за улеснение на нашите читатели, се постарахме да го предоставим на тяхното внимание.

Епистазата е явлението, при което ефектът на един ген ( локус ) зависи от присъствието на един или повече “модифициращи гени”, т.е. генетичния фон. Първоначално терминът означава, че фенотипният ефект на един ген се маскира от различен ген (локус). Така епитатичните мутации имат различни ефекти в комбинация, отколкото индивидуално. Първоначално тя е понятие от генетиката, но сега се използва в биохимията , изчислителната биология и еволюционната биология. Тя възниква поради взаимодействия между гените или вътре в тях, което води до нелинейни ефекти. Епистазата оказва голямо влияние върху формата на еволюционните пейзажи, което води до дълбоки последствия за еволюцията и еволюцията на фенотипните черти.

Govedovad.com

3 КОМЕНТАРИ

  1. Разбира се за мен ще е удоволствие ако мога да бъда полезен на читателите на вашия сайт с научните представи за кръстосването. Тази тема обаче не е обект на моите научни проекти в говедовъдството за което предварително се извинявам, че не съм планирал време. Така ако сме живи и здрави ще ви изпратя материал в края на септември или началото на октомври.

  2. Между другото има проведен 40 годишен експеримент в САЩ от който има категорични резултати, които обясняват именно епистазиса……………………..

  3. Радвам се много че сти си направили труда да проетете някой друг сайт именно за невъзможноста да бъде управлявана евулуцията след първа генерация, имах в предвид вашите читатели, надямвам се ще разберат по-ясно за какво точно става на въпрос. Но както обещах в края на септември или началото на октомври ще имате мой обширен материал по темата за да бъде полезен на вашите читател.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here