Водата – на последно място, дори я няма в дажбата

0

Когато малките камъчета препъват колата, проблема не е много голям. Има някаква загуба, но е поправима и поносима. Лошото е, когато колата минава върху големите камъни.
В случая, правим сравнение с водата.
На практика тя е част от дажбата на кравата. Но не я виждаме никъде в таблиците.
Смятаме, че дори да напоим животните в някои гьол или локва, всичко е наред.
Това са приказки от хиляда и една нощ, и просто трябва да ги забравим и отделим нужното внимание на течността, с химична формула Н2О.

Както казахме, водата често е пренебрегвана, като съставна част от цялостното хранене на кравите и осигуряването на здравето им. Кравата получава около 13% от водата под формата на силаж и други фуражи, богати на влага. Другите 87% идват от питейната вода. Освен това, кравите консумират около 1,36 L вода за всеки 0,45 L произведено мляко.

Посланието е, колко повече мляко се произвежда, толкова  повече вода трябва да се консумира.

Затова обаче, трябва да има достатъчно пространство за поилките, за да може кравата спокойно да пие вода. Разбира се, водата трябва да е прясна, достатъчна и да не е топла.
Кравите прекарват само една минута на поилката с вода. Ако има достатъчно вода, кравата ще пие от 6,8 до 13,6 литра вода. Това обикновено се повтаря от  шест до осем пъти на ден.
Задължително трябва да се осигурява достатъчен фронт за пиене на всяка крава.

Освен това, поилките трябва да се пълнят бързо, докато не е излязла следващата група от доилната зала – става дума за поилките, които се поставят непосредствено след излизане от доилната зала, заедно с хранилката пълна със сода.

Задължително условие е, поилките да се почистват редовно и винаги да са пълни с прясна вода. Това се отнася и за поилките, които са разположени в помещението, в което се отглеждат кравите.
Govedovad.com

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here