Въпроси и подвъпроси за млечната промишленост

3

Събора „Млечния път на България през вековете”, който се провежда, по традиция в Луковит, преминава, както винаги при отлична организация. То няма и друг начин. Кмета – Иван Грънчаров си е от бранша и знае как се произвежда мляко, как се прави сирене и как се организират събори.

Поздрави и за депутата г-н Неков, който е намерил време да присъства на събора.
В последно време, почти всички инициативи, свързани с млякото, пчелите и запазените марки, излизат от него. До сега му беше лесно, защото това са само постулати. Сега обаче идва времето за изпълнението им. За да станат реалност ще трябва работа и то много работа и то на всички нива.

За да стане обаче това, за което говори г-н Неков – да защитим българските традиционни продукти /кисело мляко, саламурено сирене, кашкавал Балкан и др/, трябва да има мляко и то качествено мляко. За да има такова мляко трябва да има условия, то да бъде произведено. Така че, нямаме ли производство на мляко, дори и да защитим нашите традиционни продукти, те не могат да станат конкурентни на единния пазар, защото няма да има от какво да ги направим. Освен това пък трябва да осигурим поне мляко и сирене за народа.
За тази година производството ни на мляко не е кой знае колко добре, независимо от това, че за същия период, в сравнение с миналата година сме получили повече краве мляко. С преработените досега 28 000 т овче, козе, биволско и магарешко мляко, какви пазари ще завоюваме и борим с конкуренцията.

Добитото краве мляко през юни се срина почти на ниво март. Невидимо за всички, определено върви структурна реформа при по-малките млекопроизводители. Приказката – To be, or not to be, вече важи в пълна сила за тях. Вероятно институтите трябва веднага да направят анализ на ситуацията и излязат със становище, за мерки за съхранението на тези ферми.
Така че, защитените марки, планинските продукти и др. подобни, ще останат само в документите, ако не съхраним нашите ферми. Все пак, ако се преборим за марката „планински” продукти, ще ни трябва мляко от планински крави, отглеждани на пасището, а не в комплексите. Никой не казва, че не трябва да не се започне подготовка и действия за получаване на лицензите.
Напротив.
Но въпроса, какво ще правим след като получим „златните”дипломи,  а няма да има мляко, остава на първа линия. Тези продукти не стават от сухо мляко.

Вторият въпрос, който поставя г-н Неков, това е въпроса за забрана използването на растителните мазнини.
Този въпрос е вече решен, от сега действащата Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти. Растителни мазнини въобще не трябва да има в продукт на който пише “мляко“.
Остава въпроса за контрола по изпълнението на Наредбата.
Освен това, през последните дни има увеличение на растителните мазнини и цената на тези продукти вероятно е увеличена вече с 20-25%. По стълбицата нагоре са тръгнали и цените на сухото мляко. Има поскъпване на 1кг мляко /получено от сухо мляко/ с 3 стотинки.
Това не означава, че трябва да не се правят проверки, напротив.

Третият въпрос е може би един от най-важните, но досега не е намерил решение.
Става дума за обединение на  млекопроизводители и преработватели, за да се защитят в ЕС българското кисело мляко и бяло саламурено сирене.
Според мен, въпросът е вече да се защитят българските млечни продукти.
Защо.
Влезте в който си искате от големите супермаркети и вижте колко млечни продукти има от Европа. Ако не се направи нещо, те ще стават все повече. Търговците играят в самостоятелен отбор, на тях хич не им пука за фермерите и за българското сирене. Като няма наше, ще внесат от другаде.
Предполагам производителите на млечни продукти вече го чувстват. Формулата е ясна – качество и конкурентни цени.
Обединение, или по скоро договор без подписи, вече има в много райони на страната. Това важи най-вече за малките мандри, които получават мляко от няколко доставчика, сигурни са в качеството на млякото, а те от своя страна в кризисни моменти, помагат на фермерите. Всъщност в момента никоя от страните не вярва, че може да се случи нещо. В чест на истината, преди няколко години млекопреработвателите организираха среща за съвместна работа. За съжаление присъстваха само двама фермери, които не взеха отношение по въпроса. Засега само можем да четем, как в някои страни има изградени кооперативни предприятия, в които двете страни си помагат взаимно, не само да оцелеят, но и да печелят.
Това лято беше много тежко за европейските фермери. В тази връзка мандрата разпределя цялата си нетна печалба на фермерите /в Дания/. Друг млечен холдинг, изгражда върху покривите на оборите фотоволтаици /Холандия/ за ел енергия, която след това се заплаща на фермера.

Михаил Михайлов

Четвъртия въпрос, който не поставя г-н Неков, е какви условия трябва да се осигурят на нашите говедовъди, за да стане млекопроизводство от една страна печеливш бизнес, и от друга, да има мераклии да го правят.
Отговорим ли на последния въпрос ще решим и първите три.

 

 

3 КОМЕНТАРИ

  1. КЪСНО СЕ СЕЩАТЕ ГОСПОДА КЪДЕ БЯХТЕ КОГАТО ИМАШЕ ПОВЕ4Е ФЕРМИ ,ПОВЕ4Е ПРОГРАМИ ПО КОЙТО МОЖЕХА ДА У4АСТВАТ ФЕРМЕРИТЕ ТОГАВА ТЕ ИМАХА ЖЕЛАНИЕ СЕГА ТЯХ ПОВЕ4ЕТО ГИ НЯМЯ ЗАЩОТО ВИЕ ГОСПОДА ИМ УБИХТЕ ЖЕЛАНИЕТО И ВИЕ УБИХТЕ БЪЛГАРСКОТО СИРЕНЕ И КИСЕЛО МЛЯКО ЗАЩО ПОЗВОЛИХТЕ ДА СЕ РОБОТИ С ПАЛМОВИ МАЗНЕНИ И СУХИ МЛЕКА ТОЗИ ГРЯХ ТРЯБВА ДА ГО НОСИТЕ ВИЕ ВЕ4Е МНОГО СА МАЛКО ХОРАТА КОИТО ИСКАТ ДА БЪДАТ ФЕРМЕРИ ЗА ТЯХ НЯМАШЕ СПОКОЙСТВИЕ СЕГА ОСТАНАХА МНОГО МОЛКО ТРУДОЛЮБИВИ ХОРА ВИЕ ГИ ПРОКУДИХТЕ ОТ ДЪРЖАВАТА ТА СЕГА ГОЛЯМО ЖЕЛАНИЕ ЗА БЪЛГАРСКОТО СЕГА ЩЕ ЯДЕТЕ ФРЕНСКО ЕВРОПЕЙСКО МЛЯКО ТО Е ПО ХУБАВО ОТ НАШЕТО

  2. Тези, от които зависят нещата се стараят тотално да ни унищожат, а вие за съхранение говорите

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here