Ако не можеш сам, търсиш друг вариант

0

В момента е ясно, че нямаме концепция как структурно трябва да изглежда нашето говедовъдство.
Има няколко отбора, които дърпат чергата към себе си, и в крайна сметка се знае, че ако тя се дръпне – всички ще паднат на земята.
Сега много са тези, които са против големите ферми, но никой не казва колко броя крави трябва да има в една ферма, за да се категоризира като голяма.
Средните пък са против малките и големите, а малките против всички.
Оказва се, че гордите и непобедими руснаци могат да „наведат” глава и в името по-бързо да преодолеят млечната криза, която я имат от години. Всъщност навеждането се състой в сключването на дългогодишен договор с виетнамската Vietnam TH Group за съвместно развитие на говедовъдството в района на Калуга. Русия стана първият чуждестранен партньор на групата TH, която планира да инвестира 2,7 милиарда долара в Русия в рамките на 10 години.

Още по темата:
“Млечна” инвестиция на Виетнам в Русия

Така се стигна и до полагането на първата тухла на ново млекопреработ-вателно предприятие. Че проекта е от изключителна важност, говори и присъствието на зам.-председателя на МС на Русия, Алексей Гордеев. На първата копка, той каза, че:
–  В момента има взаимно изгодно сътрудничество между двете страни, като подчерта, че стокооборота през миналата година се увеличил с почти 40%  и е достигнал 5,200 милиарда долара. Това е най-важната част от веригата на селскостопанското производство: от полето – до крайния продукт. Тук виждаме създаването на истински клъстер /група от взаимосвързани фирми с еднаква стратегическа цел/ за мляко, който ще достави на пазара висококачествена млечна храна.

Споразумението за сътрудничество между групата TH и регион Калуга е подписано през 2016 г. Година по-късно в района на Уляновск, започва изграждането на комплекс за отглеждане на млекодайни говеда и млекопроизводство от индустриален мащаб, с използване на високи технологии, за отглеждане на 6000 крави.
Сега се прави първата копка за изграждането на преработвателно предприятие с капацитет 1500 тона мляко дневно /почти колкото нашето републиканско дневното производство/. Планираният обем на инвестициите е повече от 6,7 милиарда рубли. Тук ще бъдат създадени над 350 работни места.

Още по темата:
 Русия – Инвестиции в млечното говедовъдство

Основните продукти, които ще се произвеждат, са мляко за пиене, кисело мляко, сирене и функционални млечни продукти. Че ще се произвежда с мляко собствено производство това е ясно.
Млекопроизводството е един от основните клонове на селското стопанство в региона. Тук се реализират големи инвестиционни проекти, и се извършва техническо преоборудване на предприятията, въвеждат се и се усъвършенстват технологии и нови методи на производство. През последните 10 години в животновъдните стопанства са създадени условия за отглеждането на над 100 000 нови крави. Планирано е да се отглеждат още 40 хиляди броя крави. В региона се строят роботизирани млечни ферми, включително и такива, които може би ще са едни от най-големите в Европа.

Районът на Калуга заема първо място сред регионите на централната федерация по темповете на растеж на производството на мляко. Миналата година производството се е увеличило с 13.7%, или до 305.9 хил. тона. Понастоящем над 60 модерни млечни комплекси се развиват динамично на територията на региона.

Още по темата:
Русия – внимание – нова сила но пазара за селскостопански продукти

Фабриката TH е за производство на истинското мляко, и  е един от проектите на най-голямото земеделско стопанство на Vietnam TH Group.
Единствената грижа на предприятията са съсредоточени върху производството на екологично чисти и биологични хранителни продукти. Русия стана първият му чуждестранен партньор.
Източници: Regnum

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here