МАРПЕКС АГРО: Характерите на телетата имат важна роля в по-късната производителност

0

Да, телетата имат различни характери и това може да засегне храненето и по-късната производителност на животните.

Проучвания на телетата показват, че някой от животните започват да консумират фураж по-рано от останалите и това се оказва има много общо с казаното по-горе според проучването на Канадски изследователи.

Говедата са познати с разликите на поведение в различни стресови ситуации. Тези индивидуални реакции може да имат важни последствия в продукцията. Животните, които обикновено са по-спокойни или по-малко активни, подобряват темповете на растеж, качеството на млякото, качеството на месото, имунната система и намалят физиологичните реакции към стресови събития в сравнение с възбудимите или по-активни животни.

Само няколко проучвания са фокусирани върху личността и характера на младите говеда и как те са свързани с ефективността, въпреки растящите доказателства, че растежът и храненето в ранния живот прогнозират дългосрочната производителност. Ето защо проучване на публикувано в „Journal Dairy Science”, изследователите се опитаха да идентифицират различните характери на телетата и да определят дали те наистина са свързани с тяхното по-нататъчно развитие.

В опита участват 56 телета, разделени на 7 групи по 8 животни всички с достъп до автоматизиран робот за хранене с мляко, достъп до вода и фуражи.

Измервани са следните 7 поведения:
– Честота на докосване и продължителност на докосвания на човека или дадения обект
– Продължителност на поведението към човека или обекта
– Брой на вокализирането (мучене)
– Брой квадранти (като мярка за движение)
– Продължителност на неактивност
– Продължителност на прочуването на животното
– Продължителност на игра

Изследователите достигат до извода, че характера на животното определя до някаква степен разликите в приема на твърди фуражи и наддаването. По-активните телета започват приемането на старер и фуражи по-бързо от другите. Това се отразява на техния растеж и по-бързо наддаване. По-тихите и по-малко активните телета имат по-малко визити до млечния робот и по-нисък прием на храна.
източник: Марпекс Агро

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here