Новата мода сред говедовъдите – нашествието на млечния Симентал

Фирма “Зоодинамика” направи поредния внос на юници, този път от Чехия. Понеже рядко идват животни, от тази порода у нас, посетихме и стопанството, в което ще се отглеждат животните. Там се срещнахме с „шефа”.
Всъщност това е една семейна ферма, където работят само мъжа, жената и техния син. Така, че шеф няма.
Изключително ерудиран, с много знания, можещ да прави изводи и съответно да взема решения, ни посрещна „шефа” – Сашо Калъчев от с. Добровница намиращо се само на 2 км от Пазарджик. Фермата се намира накрая на бивш стопански двор, купена и преустроена от семейството. Че в селото е имало традиции в говедовъдството, си личи само по големите обори.

Отидохме с нагласата да видим животните и направим няколко снимки. Оказа се, че както животните са впечатляващи, така и фермера е извървял един труден път и е решил да го завърши с говедовъдство.
Сашо завършва висше образование, със специалност винаро-лозарство. Все пак, в този край, изби колкото искаш. Съдбата обаче го „изхвърля” от лозята и шарпаните с грозде, и го изпраща в далечен Кипър.
И от тук даваме думата на Сашо.
– “Преди повече от двадесет години, както хиляди българи и аз се качих на терминал 1 /терминал 2 го нямаше още/ и направо на слънчевия остров, да търся нещо по-добро. Смених доста занаяти, но накрая започнах работа, заедно с жената в една кравеферма. Отглеждахме над говеда – 1200 бр Холщайн, от всички категории.
За тези седем години, работих всичко, което се работи в една голяма кравеферма – дояч, тракторист, осеменител, подряз-ване на копита, производство и подготовка на фуражите. Жена ми беше до мен, и заедно с нея дояхме над 230 крави. Както ви казах, породата беше Холщайн. Двукратно доене, не знам по какви причини, трикратното не се получи. На доене получавахме по 18-20 кг мляко от крава. Говедата – 1200 на брой, ги гледахме общо трима души.
Преди да вляза в доилната зала, шефа ме инструктира – нито капка вода в инсталацията, антибиотик – пълен абсурд да издоиш такава крава в общото мляко.
Най-напред си приготвяхме сами фуража във фермата. Имахме всичко. След това започнахме да зареждаме от фуражен завод. На третата партида ни издъниха. Шефа се обади по телефона. Веднага дойдоха и взеха стария фураж, а вместо него ни оставиха същото количество добър фураж,  и дори ни дадоха бонус.

В Кипър, също така се държи много на маркирането в определените срокове.
А най-много се държи млякото да не съдържа антибиотик. Ако открият такъв, става страшно за всички във фермата.
Заплождането става чрез изкуствено осеменяване, но след две осеменявания, ако кравата не се заплоди, пускахме бик. Освен, че свикнах с работата, започнах да различавам хубавото от средното.
И така допреди две години.
Идва сина на острова да види старите приятели. Той там си изкара и училището и вечерта, както пиехме узо и замезвахме със суфлаки, се обърна към мен и жената и каза:- Баща ми, кога ще поживеем малко заедно, стига сме ходили по чуждите места”.

Това ме стресна дето се казва, и след няколко седмици стегнахме багажа и в самолета, и на село. Какво щях да правя на село, си бях решил вече.

Можех да правя едно нещо отлично /поне така казваха шефовете в Кипър/ да гледам крави. Бях подготвен практически и теоретически.

Сега допълвам теорията и затова редовно чета Govedovad.com, а от известно време и Овцевъд & Козевъд. Купих този обор, направих доилна зала, по мой модел. Който работи безотказно засега, /залата блестеше от чистота и имаше всичко необходимо – канчета за откриване на мастита, запечатнащи чаши, дезефенктанти/.
Спазвам и правилото ”без капка вода в залата” – това ми го каза и г-н Арбов, консултирам се с него по дадени въпроси. Направих си сам и боксове за телетата. Видях модела в Кипър и след това във вашия сайт, където колегата Балчев от Твърдица ги показваше на колегите.

Осигурих  си достатъчно фураж и земя, за някои от фуражите.
Остана сякаш най-лесното – да купя животни.
Викам си, имам пари, ще дам 100 лева повече, и ще купя „каймака” от животните, които намеря.
Да, ама не.
Всъщност вие го знаете най-добре – Мисията невъзможна – така може да се нарече акцията за купуване на юници у нас. Къде ли не ходих, и в големи и в малки ферми. Никъде не видях нищо свястно. Освен това, искат едни цени, дето свят ще ти се завие. В крайна сметка, мерака на семейството беше голям, да почнем отнякъде.
Купих 11 крави, като начало. Все с протекции бяха. Най-добри от най-добрите. Оказа се, че всяка една си има кусури. Всъщност бях подготвен за това, още след посещението на първите няколко ферми. Вие също не еднократно сте писали, че в България е трудно да се купи разплоден материал. И причините давате за това.
Кравите дойдоха, започнахме да си ги доим с многото си кусури и да ги гледаме както  се казва – по учебник. Колегите ме наблюдаваха един месец, какво правя и накрая ми казаха: – “А бе ти нормален ли си, да даваш толкова много на тези животни. Сега е време да вземаш”.
Може пък и да са и били прави. Така се стигна до решението да купим юници от породата Симентал, защо от тази порода предполагам, че се сетихте вече. Защото ще затворим цикъла. Нямаме спиране, като сме заедно. Значи сина е бил прав, като ни докара отново в България. Не си мисли, че ще съм поредния изгорял гурбетчия. След известно време ще ви поканя да дегустирате сирене и кисело мляко, наше производство.

Качихме се на колата със сина, и в Чехия. Водач ни беше г-н Кирил Кирилов, повечето говедовъди в България го познават.
Организирана работа.
Посрещнаха ни чехските тър-говци. Заведоха ни в една ферма и юниците една по една ни бяха представени. Човек от селекцията ни запознаваше с историята на животното. Аз като видях юниците полудях, сина откачи. Това е образно казано, но така си беше. В първата ферма се отглеждаха над 1000 бр Симентала за мляко, а във втората над 500 бр. Във втората ферма мениджъра беше едно младо момиче, сякаш слязло от кориците на модно списание, както се казва, доячките също млади жени. Дойдоха, издоиха кравите, изкъпаха се и се качиха на BMV-тата и си тръгнаха за в къщи. Няма срам от работата, и да си слагат маски на носовете.
Всъщност това е нашата семейна история.
Вече животните са тук. В самостоятелна група са. Подготвям ги за телене, още през септември ще имам 5-6 телета. Дано всичко да е на добре.

 След това раздояване, хранене, осеменяване и по учебника напред.
Накрая искам да ви благодаря за статиите, които публикувате в раздел

Млечно говедовъдство

на сайта Govedovad.com, защото много от нещата, които съм направил чета там – особено статиите на г-н Тодор Арбов.

След като загубих няколко дни, през които търсих животни, благодарение на тези статии и разговори, които проведох, със споменатите по-горе /както се оказаха по-късно/, големи професионалисти, взех решението за закупуването на тези прекрасни сименталки.
Забравих най-важното.
Всичките юници си имат племенни свидетелства, на три от юниците майките са с над 10 000 кг мляко, а на останалите с над 8 000 кг”.

Найстина, страхотни юници, страхотни стопани, страхотен ентусиазъм и страхотни мечти.

От с. Добровница – Тоня Мишева

15 КОМЕНТАРИ

  1. В парижкото метро има една спирка, която се казва овцата Климентин. Представям си ако в София имаше спирка овцата Пенка…….

  2. Μπρα ρε Σιασο πολλα ωραιες να τες παρης στα καλληστια θα ερτουν πρωτες

  3. spolyka i vsi4ko nai, nai xoybavo za vas
    Mnogo se radvam 4e se izmaknaxte ot Kipar. Kato ostarea i as wa doida da rabota za vaz.

  4. Искам да си резервирам 2 женски и едно мъжко теленнца, като се отелят!?

  5. Да много е хубаво!АЗ се занимавам със същото.Не може 3 човека да вършат всичко!От всяка юница крава не става.10% отпадат при свободното отглеждане.Ами лайната.Кравата е фабрика за лайна.Осеменяване ,копита раждания ,някои слабеят.Проблемите са много и трябва да си наясно с тях.Силаж сенаж фур.кухня.Работници,машини проблеми.Това не е като приказките.И все пак се свиква!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here