Йордан Йорданов – КРАТКИ РАЗСЪЖДЕНИЯ ОТНОСНО КООПЕРАТИВИТЕ

0

На редакционната поща на сайта Govedovad.com се получи следният емеил от д-р Йордан Йорданов, с молба да бъде публикуван, което правим без редакторска намеса и цензура.
Govedovad.com


Свиневъдите се интересуват от кооперативна кланица и месопреработка, но нямат никакъв интерес към кооперативна долна зала и мандра.
От друга страна един кооператив на млекопроизводители не може изведнъж да стартира с изграждане на доилна зала, мандра, кланица, месарски цех, складове, магазини, фуражен цех, база за кооперативна земеделска техника, ресторанти, хотели, спомагателна каса и пр.
С разрастването си, кооперативът може да развива нови дейности и услуги за своите членове, но не би могъл да стартира всички наведнъж.
За някой търговски дейности е по-добре да се създадат от обединение на повече кооперативи като междукооперативни предприятия.

В страните с по-дълга кооперативна история, обикновено един фермер членува в няколко кооператива, съобразно своите потребности. А някой огромни кооперативи в САЩ, въпреки дългата си история и днес се занимават само с мляко и млечни продукти.
Едно кооперативно телеугоително стопанство би интересувало само говедовъдите и то част от тях, а един кооперативен фуражен цех, както и кланица биха били полезни за всички животновъди и т.н.т.

Моля, изразете вашето становище по тези въпроси.
Може да го направите тук.
Йордан Йорданов

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here