Част 3: Видяхме, пипнахме, вкусихме. Истина е. Купувайте

0

Част трета

Тук се намират и шейните с кокошките, носачките и тези за месо. Отпред пред шейната зелен килим, отзад всичко опасено.

И така всеки ден, ход напред на свежата, чиста и сочна трева. Ако направи човек снимка отвисоко, просто се вижда пътя на клетката. Имаш чувството, че виждаш  известното перуанско плато Наска.
Яйцата също се снасят тук, и от тук поемат към клиентите.
Така е и за бройлерите, след достигането на определените килограми и възраст, те поемат към кланицата, с която естествено също е собствена.
За да достигнат до тук, тези птици са минали през Брудера – може да се каже и кувьоза. Тук температурата е 37 градуса. Постелята върху, която се отглеждат пилетата е по-суха от пелените на бебетата. Уверихме се в това. Харманджиев рови с една лопатка на 40 см дълбочина и нито една капка влага. Подържа се ниво и благодарение на добри микроорганизми –( Ефективни микроорганизми, разработка на д-р Хига).
Според японеца д-р Теруо Хига, микроорганизмите се делят на добри, неутрални и лоши. Неутралните  обикновенно определят, каква ще е средата – лоша или добра. И те като хората се нагаждат към по-многобройната група. Така че, в постелята се „инжектират” от добрите (и тогава неутралните минават към тях, и заедно не позволяват на лошите да се развиват. Интересно нали.

След „родилното” помещение се отправяме към мандрата. Посреща ни г-н Цветан Илиев – младо момче, което в момента е студент  и то специалност производство млечни продукти.

В мандрата чистота, като в хирургична зала. Всички от персонала са облечени, като космонавти и всичко се почиства на минутата.
Почерпиха ни с някои от специалитетите – кисело мляко, кефир, масло Гхи, сирене, моцарела и още няколко деликатеса, които се поднасят в пет звездните хотели.
Накрая, както знаете, по правилник трябва да има десерт. Представете си имаше такъв – сладко от мляко.  Всъщност то е конфитюр от мляко, с добавени малко захар и ванилия. Опитайте няма да сгрешите.

Къде може да си купите продуктите на „Чифлик ливади”. На пазара „Римската стена“ в София вече работи фирменият магазин, който  носи същото име. Там може да купите цялата гама от производството на тази екологична ферма.
Вторият начин е да закупите е чрез електронният магазин. Правилата за абонамент, доставка, заявка и всичко друго, което ви интересува, може да прочетете  в сайта на фирмата :www.livadi.bg.

Накрая, след стъкления буркан истинско кисело мляко, с марка „Чифлик ливади” зададохме въпроса, който възникна още на първата среща с г-н Харманджиев:  – Защо започнахте този бизнес“.

Отговорът беше много прост и точен: –  „Първото е, че искам да храня детето си с истинска храна.   А обичам да готвя, но смятам че продуктите са по-важни от техниката на готвене. Храната е лекарство, освен доставка на енергия. Навсякъде по света, чистата храна става все по-търсена и хората са готови да я търсят и да плащат за нея. България не е изключение от тенденцията и реших да инвестирам.  Клиентите ни се увеличават със всяка измината година. Едни стават взискателни към храната си по убеждение, но на много „чипът“ се преобръща при екзистенциални събития – при заболяване, или при раждане на дете, и те проглеждат за важността на чистите храни.

Важно в бизнесмодела ни, на директни продажби, е разнообразието.

Само с производство на едно кисело мляко и сирене, си загубен. Затова ние произвеждаме разнообразна гама продукти – за да можем да предлагаме на един клиент много неща. Ако трябва да продаваш едно нещо в голям обем, зависиш от дълга верига и в повечето случаи участниците по веригата прибират сериозен дял от цената на продукта. Ако продаваш ветрило от продукти, можеш да си позволиш да имаш малко клиенти и те да са директни.

Част от продуктите са ни на абонамент – знаем в началото на годината колко и кога ще продадем. Това ни дава добро прогнозиране на производството и стабилност на клиентския поток. Даже ни се носи славата, че е невъзможно да се купи продукт от нас.  Което ме плаши понякога… Правим много грешки, но смятам, че си научаваме уроците. И съм твърдо убеден че вървим по правилния път. На драго сърце споделяме всички научени уроци с колеги, защото е важно да има повече фермери, които да споделят нашата философия и методи. Надявам се че и вие видяхте, нямаше нищо скрито, всичко е така, както го разказвам“.

Макар и уморени, но и малко ободрени от кефира и киселото мляко от биологични продукти, се сбогувахме с г-н Харманджиев. И когато вече бяхме  извън фермата,  си казахме – видяхме, пипнахме и вкусихме.
Истина е, няма лъжа. Купувайте.
Адресът е София, пазар „Римска стена“,  магазинът е „Чифлика ливади”.

Част 1: Видяхме, пипнахме, вкусихме. Истина е. Купувайте

Част 2: Видяхме, пипнахме, вкусихме. Истина е. Купувайте

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here