Защо не говорим за това

1

След  публикациите, за това, което се случва през последните години Европа, по отношение на млекопроизводството, обсъждането на новата ОСП, исканията на фермерите и др., днес ще ви запознаем, какво се случва в говедовъдството, и това да ни отведе до чудесното бъдеще на интелигентните ферми и мобилното управление.
Ще ви запознаем със ситуацията в момента, в някои от фермите в Русия, в които е въведено роботизирането на процесите .
Govedovad.com

Министър на земеделието Дмитрий Патрушев заяви наскоро, че Русия се нуждае от още 6-8 години, за да постигне  пълно задоволяване, нуждите на страната от мляко и млечни продукти.
Какво се прави в Русия отговаря Йероен Кийзер – директор за Русия, на ” Лейла Рус” /производство на роботи/:
– Има активно изграждане на нови ферми и модернизация на старите. Бих казал, че 80-90% са нови сгради. Общо 33 робота ще бъдат доставени на ферма в Татарастан  за 2000 бр крави. В края на миналата година в Русия имаше около 600 робота. Има няколко големи проекта, но те са малко, във ферма има средно 3-4 робота. Можем да предположим, че в Русия има около 150-200 ферми с роботи.
Общото мнение е, че роботите са приложими в малки ферми от 100-200 крави.  Световната практика показва, че няма значение – сто глави или хиляда, предимството на роботите е видно. Нужни са по-малко хора,  увеличава се  добива на мляко с 15-20% или повече, както и от непреки ефекти, включително от подобряване на здравето на кравите.
И най-важното, роботът ще намали човешкия труд с 50%. Това е голямо предимство за много страни, където  няма хора в провинциите.
Сигурно ще попитате, защо в големите комплекси не се  решават проблемите с Карусела. Въртележката може да бъде за 1000 крави или 2000, ако фермерът има 1400 крави, тогава той трябва да купи карусел за 2000. При робота не е така. Купуваш колкото ти трябва.
Плюс това, роботът е полезен при реконструкцията на стари краварници. Роботът стой в обора и  не изисква изграждането на специални доилни зали. Поради това има и спестяване на доста средства.
Има много дълбоки изследвания, доказващи, че използването на роботи може да увеличи броя на лактациите.  Има няколко причини за това. Една от тях е, че животно в роботизирана ферма, не трябва да ходи два пъти на ден в доилната зала. Това е голяма загуба на време: намаля се времето за хранене и почивка на крава. Тя  е  уморена, тя е в една група, където всяка стой права и чака, стресови ситуации колкото искаш. При работа с роботи няма стрес: животните се разхождат сами, никой не ги кара с пръчки, никой не крещи, няма прокари, няма хора. По принцип кравите не харесват хората, те обичат да бъдат със себеподобна.
Много често имаме и хлъзгави подове, животните падат и могат да счупят краката си.

Електрониката прави някои неща по-добри от човека, отколкото фермера.

Постепенно всичко върви към пълна автоматизация, към устройства, които започват да заместват човешкия труд, все повече и повече, а не само физически. Например, един робот, базиран на данните на своите системи, може да идентифицира много неща много по-добре и по-бързо. Той може бързо да съобщи, че е необходимо да работи с определена крава.

В световен мащаб всичко се дължи на факта, че скоро ще спрем напълно да се докосваме до кравата. Лекарите знаят, че е по-добре изобщо да няма съприкосновение с животното. В изключителни случаи може да се докосне, когато роботът ви каже: “Има нещо нередно с тази крава, трябва да се работи с нея”.

Фермите растат, но тези ферми не трябва да се обслужват от огромен  екип от хора. Натоварването на човек трябва да бъде минимално. Човекът да се занимава главно с управлението. Но за да стигне дотам, трябва да се правят двете основни неща – желанието да се учим и способността да контролираме целият процес, от началото до края.
Когато един фермер с робот дои 10-12 литра и казва, че това е добре, това е просто жалко за инвестицията, защото роботът изисква значителни инвестиции. И би трябвало да се изискват максимални резултати.

 

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР