Говедовъдството – ще го има ли при новата ОСП

17

 Какво ще стане с говедовъдството, влизайки  се в новия период на ОСП.

Михаил Михайлов:

Михаил Михайлов: Не участвам пряко в работните групи, но следя техните прояви. Освен това не мога да бъда и анализатор, защото не съм учил и работил това.
Ще споделя това, което чувствам и това, което съм видял и прочел в тази връзка и разбира се, това за което знам, че което става на терена.

Хубаво е, че действат два „отбора”, което означава, че има конкуренция и всеки гледа да направи повече, за да се налучка вярната формула. Все пак това не са случайни специалисти – екипите на Светлана Боянова и този на НАЗ. Имаме и още един на МЗХГ, който в повечето случай се явява, като балансьор между исканията на фермерите и изискванията на ЕО.

На въпроса за говедовъдството ни,  в момента  нещата не са добре. Няма какво да се залъгваме, че сме получили няколко десетки хиляди тона мляко, повече от миналата година.
Всъщност това мляко го е имало, но просто не е било фактурирано, платено под масата или продадено в пластмасови шишета.
По важното в случая, че малките и средни ферми, нямат никакво развитие през последните години – нито като материална база 
/изключвам някой друг трактор или гребло/, нито като селекция.
Това не означава, че в тези ферми не се поддържа нужната хигиена и не се спазват всички изисквания. Става дума за това, че не е направено нищо за облекчаване труда на фермера /
сега не говорим за причините за това, това са само констатации/. И както става в „приказките” работниците във фермите взеха да мигрират. Средната продуктивност от крава, така и не иска да прескочи 4-те тона. С други думи, всичко това – много ръчен труд, липса на работници /дори вече не казваме добри/, ниска средна продуктивност, болести колкото искаш, и не на последно място – страхотен натиск от страна на административните служби.
Нормално е проверките да са толкова на често – от над 50 000 ферми, на терена сега  има не повече от 5-6 000 ферми, отговарящи на изискванията, а броя на проверяващите, ако не се е увеличил поне се е запазил.

Последните новини от ЕО са, че може да бъде спряна преходната национална помощ.
Субсидиите да се дават, не само при спазването на някакви изисквания, а по-скоро за постигане на резултати. Всяка година трябва да се вижда напредъка, не само от гледна точка на усвояване на средства, но и какво точно е постигнато, и какво въздействие е имало върху земеделието и селските райони.

Как мислите, нашия говедовъд ще се справи ли с всичко това. Това упражнение го играем вече повече от десет години. Забравих да кажа също, няма кой да дойде след старите крави. Какъв ремонт ще правим на 350 000 бр крави с по-малко от 50 000 юници, и то не бременни всичките.  Картинката, която ще „нарисуваме” следващите години, с тези „бойкички” /в момента няма други/ по отношение на говедовъдството, води до  фалит.

Какво прави впечатление в дебата по ОСП.

Отново се „хвърля” за обсъждане името на фермера – активен, неактивен, малък, голям,  но май сега отиваме на истински. Определянето на името  и след това, какво се крие зад него, ще отнеме също много време, но няма как. То ще е свързано и с получаването на субсидиите. Затова е ясно, че в момента нямаме готовност. Анализаторите казват, че трябва да се направят изследвания и изводи.

Веднага бих цитирал в тази връзка и г-жа Боянова: -“Какво ще се случи като вземем от големите и дадем на малките, и това добре ли е за българското земеделие, нямаме категоричен отговор, за или против таваните сме. Ние трябва да решим, какви да са критериите за малък фермер – по декари ли, по доходи ли, или по обем работа? В противен случай това е политически въпрос, защото звучи много хубаво: Дайте да вземем от големите и да дадем на малките! Но въпросът е чисто икономически”. 

Вече казах – ще трябва да се пишат доклади, с колко е увеличена производтелността на фермата, вероятно щом нямаш увеличение на продукцията, няма да има и увеличение на субсидията. Но за да стане това, трябва да се направи нещо.
Не случайно министър Порожанов на последния Съвет по животновъдство постави задача за изготвяне стратегия за развитието на животновъдството ни. Човека ги вижда тези неща в бъдещето, затова и му плащат да е министър, и действа съвсем правилно. Някои браншови организации вече започнаха работа по този въпрос. Миналата година НСГБ внесе своите предложения, сега това прави и НОКА.

И сега идва един от въпросите, по който през последните месеци фермерските формации изразходваха много енергия.

Става дума за тавана на плащанията.

Това трябва да си го реши всяка страна.
Как ще го реши най-правилно, може да каже само стратегията за развитие на животновъдството, но както се разбра, ние все още нямаме такава.

Едно обаче е ясно. Тези, които произвеждат много, ще се борят за голям таван или въобще да няма таван.
Защо, това е ясно.
Първо, като участници в производство, което е предназначено за изхранване на населението, имат право на субсидия.
Второ, това е  предложението на комисаря Хоган, за новия програмен период за отпадане на текст, според който обвързаната подкрепа не трябва да води до увеличаване на производството.
Това е добре за бизнеса. Ако обаче част от средствата отпускани досега за големите се преразпределят на по-малките земеделски стопанства,  няма данни и анализ как това ще се отрази цялостно на производителността на сектор „Земеделие” в България и в частност, как това ще се отрази на конкурентоспособността на българския земеделски производител, спрямо тази на останалите фермери в ЕС.

В тази връзка, никъде в дебата не се чувства присъствието на малките фермери.
Имат ли представители, ходят ли на тези работни срещи, имат ли визия какво трябва да искат.
Само с писане в социалната мрежа – тръгваме към София, ограбиха ни, никои не мисли за нас  и подобни лозунги, просто няма да постигнат нищо и пак ще обират трохите.
Би било добре именно тези фермери да използват всяка възможност за да изложат аргументирано  позицията си по проблема.

Ние от сайтовете  www.Govedovad.com  и www.ovce-kozi.com сме готови да дадем трибун на всеки, който иска да изкаже мнението си, по всички въпроси свързани с нашето земеделие, животновъдство и в частност – говедовъдство и овцевъдство.
Защото –
Сега е времето за това.
След една година ще е късно, и ще продължават да си пишат по форумите, за да разтоварят адреналина.

На тези хора трябва да им се даде не сламка, а здрава ръка, за да бъдат измъкнати от „тунела”. В следващ материал ще ви кажа нещо и за стратегиите.

Михаил Михайлов

17 КОМЕНТАРИ

 1. Най-добре е да отпаднат..тогава ще останат само жизнеспособните субекти.

 2. Тези хора трябва да намерят път към дребните, това е работата им. Те не са богоизбрани ние да ги търсим инда им се молим… и да им гледаме номерата.

 3. Анализ без особенно съдържание ……..все едно да запълни колконката само.

  • не ме четете внимателно. Това не е анализ. Казано е в началото на статията. Прав сте, че се запълва страницата, но има три важни неща. Които чете между редовете го е видял. първото е не доброто състояние на говедовъдството ни. Това е факт. Второто е,че новите правила ще са за помагане този които произвежда. прочетохте- ще има доклади. И третото- големите действат засега добре, използвайки всички възможни средства. В това няма лошо, борят се за повече. Давам сигнал на малките. Да защитят позицията си. Бончев казва- те да ни потърсят. Никои няма да те потърси. точно обратното. Сега е момента да искате. Всъщност това бяха опорните точки на материала

  • Нещата трябва да се казват директно не с многосмислици.Малките няма как да се защитят ,не могат да вдигнат глава от работа и всякакви проблеми ,които създава държавата на малкият човек.Всеки говори за обединение ,но не казва как ще стане номера на китайката

  • Знам, че няма да ни потърсят. Но това е тяхно задължение. Затова им плащаме заплатите. Но администрацията отдавна е обвързана с големите зърнопроизводители, за които всяка наша дума е досадна, нежелана, лоша, ние ги дразним, защото те ни казвали отдавна какво да направим, но ние не го правим и въобще такива като нас трябва да изчезнат. Защо тавана от 300 крави го има от 7 години и никой нищо не казва, но за сегашния таван при зърнопроизводителите всички умове се чудят как да си изкривят устата, какво да излъжат, как да го докарат, че да го премахнат – абсолютна излагация! Но това е цялата система, срещу която няма как да се върви. Не може НАЗ да е постоянният “ротационен” домакин на това обсъждане. Просто мафията прозира, това е!

  • Като цяло и дребните трябва да се научат да защитават интереса си ,не да казват ама ние орташки неща не щем.

 4. Най-после нещо умно, което вероятно ще събуди всички които екзестират само и благодарение на субсидиите.

 5. Чакам с нетърпение да видя на малките предложенията. Дано да има такива. И да не са от типа – дайте де минимис на калпак.

 6. Крайно време е тази безсмислена помощ да се прекрати- има ли значение , колко говеда си имал 2009 год., че да ти дават субсидия за тях десет години по-късно! Къде е икономическия или какъвто и да било ефект от раздаването на тези милиони левове вече едно ДЕСЕТИЛЕТИЕ!!!

ОСТАВИ КОМЕНТАР