„Войната” за млякото продължава

2

ОЩЕ  ПО  ТЕМАТА

 Беларус е мляко

В Беларус 507 ферми с повече от 5 тона мляко от крава

БЕЛАРУС – 9 200 000 тона мляко за една година

Чудото Беларус

Още за „Чудото Беларус”

Най-големият вносител на сурово мляко, мляко на прах и млечни продукти за Русия, през последните години, е Беларус. Това е страната, която направи бързи крачки в млечната индустрия и вече е петия производител на мляко в Европа.

Русия, през последните години, също „дръпна” напред, по отношение на млечната промишленост. Така че, в една икономическа война, макар и сложена в скоби, се използват всички методи за „поразяване” на противника.
През последните месеци сме свидетели на непрекъснати проверки на млечната суровина внасяна от Беларус в Русия.
Дори и на спиране на вноса на някои продукти. От другата страна пък, отговарят с вдигане на цените. Факт е обаче, че млякото се внася в Русия, и съответно тя чинно си плаща на Беларус.
Относно  планираното от Беларус  увеличаване на обема и диверсификацията на износа на млечни продукти,  има съмнения, че това ще се случи.

Русия без сухо мляко – отговорът на Беларус

За това има няколко причини за  съмнения в плановете на Беларус, че ще да увеличи обемите и ще диверсифицира доставките за износ на млечни продукти.
Първата е липсата на сериозен потенциал за растеж в производството на суровини. Въпреки факта, че  през последните 10 години са вложени 10 млрд. долара, който бяха инвестирани в модернизацията на стопанствата, нивото на ефективност и темпът на нарастване на производствените обеми, остават ниски, а последните 2 години са почти нулеви.
Средната производителност  е около 5 тона на глава и за 10 години тя е нараснала само с 300 кг. За сравнение, в Русия за същия период, средната продуктивност от крава  се е увеличила почти 1,5 пъти и е достигнала 5,7 тона, а производството на сурово мляко за 5 години се е увеличило с повече от 12% – с почти 2,5 милиона тона.
Ще успее ли Република Беларус да увеличи производството до 2020 г. на 9,2 милиона тона?
Предвижданията са за максимум 8 милиона тона.
Втората причина е рентабилността. Стратегията за продажба на млечни продукти на Русия е малко по-евтина от световния пазар.
Беларуските млечни продукти се котират в Русия. Търсенето на обменни позиции също е високо и Беларус активно изнася висококачествена суроватка, сирене, мляко на прах и дори ZGM – най-“отговорния” продукт на пазара на бебешки храни. Повече от 1 млрд. долара, инвестирани в развитието на млекопреработването в Беларус, вече дават резултат.
Каква е вероятността предприятията от републиката да успеят да се конкурират успешно на китайския пазар с Нова Зеландия или Европа и да имат рентабилност като Русия?
Незнаен сценарий.
Високата динамика на износа от Беларус извън страните от ОНД през 2017-2018 г. не бива да бъде подвеждаща. Това е ефектът от кризата през 2014-15. Обикновено обемът е точно над нивото през 2012 година. През есента Русия вероятно ще отвори пазара, а експортните потоци ще бъдат пренасочени, а възстановяването на търсенето в Русия ще засили тази тенденция.
Така че, няма да има чудо.
Това не е политика, а икономика.

 

 

 

2 КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here