Революция на данни, датчици, дронове, роботи и други

0

Триизмерно печатане, сензори и голяма информация – всичко това изглеждаше невероятни преди 10 години. Сега те предвиждат глобални промени в селското стопанство.

Това, което едно поколение вижда като лукс, следващото смята, че е необходимо

каза британският политик Антъни Кросланд. Историята показва, че това е вярно. Просто погледнете как телевизорите, компютрите, смартфоните или таблетите са променили живота ни. Условията на живот и хранене също са се променили – обществата са станали по-богати. Д-р Лоуел Катлет, декан на университета в Ню Мексико, казва, че значително увеличение на производството на месо ще изисква “продължаване на използването на по-нови и нови технологии”.

Ето няколко тенденции, които според него са най-значими в животновъдството.

1. Датчици

Фразата “има специално приложение за това” вече може да се приложи към почти всичко. Смяната на текущия обектив на камерата с молекулярна леща, можете да използвате електрически импулси, които могат да променят фокуса 60 пъти в секунда. Разработен е за анализ на кръвни клетки, физическо наблюдение на здравето на сърцето и метаболизма.

Инфрачервените лазери могат да осигурят още повече подробности. Всички тези технологии ще променят подхода към поддържането на здравето на животните “,И микропроцесорите, които струват около 1000 долара, сега могат да запълнят ДНК профилите за по-малко от два часа.  Телефонът на Катлет сега е 32 милиона пъти по-мощен от компютъра, който доведе хората до луната. Това отваря много възможности. Например, в технологията за разпознаване на лица, която може да се превърне в средство за определяне на здравето на животните. Вече две големи компании, Cargill и Zoetis, работят по тази технология за животните.

2. Роботи и дрон

През последните години е постигнат голям напредък в роботиката. Те са по-чувствителни и склонни да подпомагат грижите и наблюдението на животните.

Автоматизираните лаборатории и роботите, занимаващи се с грижи за животните, са два бързо растящи сектора в селското стопанство. Търговски, малки роботи са на разположение за по-малко от 1000 долара и могат да пренасят до 2 кг полезен товар на разстояние от 10 километра. “

Силата на компютъра, за всички цели и оферти – е безкраен. Ние буквално взривихме вратите към роботиката  казва Катлет.

3. Триизмерен печат

Вероятно никоя нова технология не предлага повече възможности за производство по света, отколкото възможността за “отпечатване” на нови продукти “, казва Катлет. – Вече е възможно да “отпечатате” черния дроб и бъбреците на човек. По-важното е, че новите ваксини и лекарства са частично отпечатани, използвайки “биологични градивни елементи”.

4. Връзка между хората и животните

Тези, които работят в животновъдния сектор, трябва внимателно да следят това. Катлет казва, че новите медицински изследвания показват, Как хората и животните се променят физически, когато взаимодействат помежду си. Става дума за химически съединения. Те ще се превърнат в друга важна област за нови проекти в интензивните животновъдни обекти.

5. Голямо събиране и  съхранение на данни

Способността да се събират големи количества данни от привидно несвързани области, може завинаги да променят здравето на хората и животните. В бъдеще, когато възникне  болест, след няколко часа ваксината ще бъде “отпечатана” и огнището ще бъде наблюдавано.

Технологията предлага големи перспективи в областта на животновъдството.

Подгответе се за промяна

Тъй като скоростта и възможностите на компютрите растат, способността за събиране и използване на информация за всички аспекти на селското стопанство също ще се развие активно. Значението на знанията за всички аспекти на живота на животните ще надвиши действителната стойност на самия продукт. Информационната революция обединява глобалните, местните производители и потребителите заедно по начини, които изглеждаха невъзможни преди десет години. Подгответе се за революция на данни – революция, която никога не сме виждали досега

казва Катлет.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here