Абърдийн Ангус- създайте бъдещето

0

Цитирайки мотото на една от големите компании за производството на генетични продукти – ST genetics –
„Най-добрия начин да предскажетe бъдещето, е да го създадете” ,
започна лекцията си г-н Тодор Арбов. Няма да го представяме, защото той е вече достатъчно известен в говедовъдната общност. Интересен, знаещ и пълен с информация лектор, така че, не беше никакъв проблем да се напълни тръжната зала на изложението в Сливен.
Лекцията беше интересна, защото си беше от „рода казвам ти дъще сещай се снахо”. Лектора очерта, какво трябва да се направи, давайки  примери от ферми и държави в които беше работил в практиката. Показа също, модела към който трябва да се стреми.

… – “Разбира се, че не трябва да се сравняваме с водещите страни по месодайно говедовъдство – САЩ, Канада, ако искате и Ирландия. Там става дума за милиони животни. Например в САЩ се отглеждат 90 млн. месодайни говеда, има вече и ферма с 500 000 крави. В Канада месодайните вече са 10 млн. Разбира се, че и условията са други. Но и тук месодайното говедовъдство има своя шанс. Все пак Европа задоволява нуждите си за говеждо месо на 80 %.
Защо и България да няма дял от тези минусови проценти. У нас нямаме навици да консумираме говеждо месо. Това означава, че трябва да има реклама. Навсякъде по света, хамбургера от истинско абърдийн месо е два пъти по-скъп.
Защо.
Защото е много по-вкусен от другите хамбургери, Но това трябва да кажат потребителите, след като си купят първия сандвич. Значи трябва реклама. / б.а- дано да не е такава, каквато имаше – „стек от месодаен Холщайн”/.
Тук трябва да прибавим маркетинга. У нас все още няма оценка за качеството на месото“.
Г-н Арбов прожектира един слайд, на който се виждаше че, от един говежди труп, могат да се извадят над 250 вида парчета месо и всяко с различна цена, според качеството.
С това трябва да се заемат асоциациите и трябва да стане.
В противен случай, за какво месодайно говедовъдство ще говорим.
По отношение на породата. Поне засега, водеща е Абърдиин Ангуса. Например в САЩ 60% от месодайните стада са от чист Абърдиин, 30 % кръстоски на Абърдиин с други породи и едва 10 % от други месодайни породи.
По отношение на породите, става дума най-вече за генетиката, трябва да се работи много. Ето днес, бях поканен за съдия на конкурса за най-добър бик. Животните не съм ги гледал предварително, за да не се повлия от странични фактори. Първенеца, който определих,  за всички присъстващи е отличен екземпляр и за мен също. Но има едно голямо но. Имайки предвид световните стандарти, за оценка максимум десет, този бик имаше оценка 5.7. Което не е лошо, но това е началото.
Ето тук е и следващата задача на асоциациите.
Определянето на няколко стада за нуклеуси. Там се работи по всички правила на развъждането, и те да станат производители на бици, защото всички знаем, че процента на осеменяване при месодайните крави у нас, е все още много малък. В това отношение, вече има две ферми, в които работим за определяне генотипа на майките и резултатите засега са повече от обнадеждаващи. Всъщност това е и бъдещето по отношение на селекцията у нас.
Кажете ми с 50 000 крави, колкото имаме в момента и то от най-различни месодайни породи, какво може да се направи”.

Последва и запознаване на присъстващите с изискванията към доброто качество на месото – визия, цвят, вкус и др.

Подслушан разговор: след лекцията г-н Арбов отговори на всички въпроси в индивидуални разговори. Един млад фермер му показа снимки от  стек на негово животно. Каза му също и дажбата, която си беше дори и повече от добра.. Арбов погледна снимката, и му каза, че мазните влакна не са правилно разположени, като мрежа, а са събрани на едно място. Причината е една – не добра генетика, каза експерта. Фермера, се усмихна и каза – да, така си е, ,това  са кръстоски второ и трето поколение, но още се уча.

Govedovad.com

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here