Карлос и кравите порода Гаскон

Една от атракциите по време на изложението СТЕКСПО – 2018, беше групата бици и мъжки телета от породата Гаскон.
Една рядко срещана порода у нас.
До клетките с животни стоеше един едър мъж, облечен в работен гащиризон, с голяма брада и ведра усмивка.
Всъщност отидохме да видим животните. Които на външен вид бяха безупречни. Чисти, големи, сигурно над 700 кг живо тегло, темпераментни.

Чухме човекът с брада да говори на лош български език, което възбуди и любопитството ни. Оказа се, че това е фермер от с. Страндаж, името показва къде се намира това село. Интересното бе, че той беше белгиец и от десет години живее в България. Едно време правителството давеше пари на тези, които се заселваха в Странджа, а сега човека си беше дошъл самичък. Преди да дойде в България, също се е занимавал с говедовъдство. След идването си у нас прави внос на животни от породата Гаскон, отглеждани дотогава във Франция.

И така, лека полека животните вече са 200. Към тях може да се прибавят и десетина кобили.
Карлос сам си определя начина на отглеждане и технологията. Не контактува много с колегите. Животните  целогодишно са на пасищата, които по тези места са в изобилие. След отбиване на телетата, една част от тях Карлос угоява стационарно.
– “Давам по пет лева за ярма на ден на глава. /Карлос още не знае думите зърно и концентриран фураж/. За останалите животни съм приготвил сено и слама за дохранване. Много са ниски цените тука. Доскоро цената беше 3 лева. Освен това в цяла Бургаска област има само една кланица. За кой по-напред. Гледам да продавам повече животни за разплод. Тук цената вече е добра. Започва от 10 лева и нагоре кг живо тегло.
Имам и голям проблем с вълците и чакалите. Доста телета ми умориха. Проблем са ми и работниците. Всъщност става дума за един, който да ми помага. Всичко си върша сам. Сега имам също един работник, който  четири часа работи и четири часа пие. Все пак по-добър е от предния. Но няма как. Ще издържа. Ето и на български се разбираме. Обичаите научих. Имам и приятели“.

Разделихме се с Карлос, защото доста хора чакаха да разменят по някоя приказка с него. Хубавото беше, че имаше и търговци. Пожелаваме му успех.

Тоня Мишева

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here