Обръчът се затяга и при овчарите

24

Нашите овцевъди би трябвало вече да чувстват, че:
мандалото хлопва
по отношение маркирането, клането и предвижването на животните.
В борбата за доказване маркировката е ясно, че ще спечелят ветеринарите и разплащателната агенция.

Ако някой си прави илюзия, че ще продължава по старому, просто е един голям наивник. В няколко материала се помъчихме да предупредим фермерите, че:
обръча се затяга”.
Всеки си мисли, че е най-хитър и ще се оправи, а накрая всичко това, свършва със солени глоби.
В Ирландия въвеждат електронни марки и за агнетата за клане. Това са, като пари 7% от печалбата на фермера. Един овчар дори подметнал на министъра на земеделието, след като разбрал за тази нова наредба – “чешеш ме, не на подходящото място“. В крайна сметка, овчаря хем е почесан, хем трябва да изпълнява наредбата.

В Швейцария въвеждат допълнителна марка при овцете. В Германия вероятно ще умъртвят няколко десетки телета, поради разминаване в системата.
В Холандия ще убият още повече телета, поради това, че имат разминаване с ДНК анализа на майките.
И всичките тези нарушители на идентификацията се глобяват с яки глоби.
Вчера, бе решено да се умъртвят в Кюстендилско 20 овце маркирани и записани с номера на шилета. И с голямата благословия на собственика, щели да бъдат убити. Ами, той човека си е направо за глоба. На друго място, където имаше заболяване, голяма част от младите животни нямаха номера.
Влязохме в системата на ветеринарите. Ами то овце „столетници” колкото искаш. Кочове на патерица, родени 2006 и 7 година заплождат дзвиски. Баби на същите години раждат по две агнета. Не става дума за единични екземпляри, става дума за над 10-15-20% от популациите.
За всичко това обаче си има причина.
Не е решен въпроса с ликвидирането на умрелите животни. Не може да се загробва, няма екарисаж, какво да правим. Няма кланици да се заколят агнетата, а закона не разрешава да се колят на клиентите.
Всички сме против мургавите „братя”, че ни дават стотинки за стари и проблемни  животни, но при сегашната ситуация, не може без тях. Така че, организациите трябва да седнат на масата с държавните организатори на промишлеността животновъдство /не управляващите, те се сменят периодично/ и да се уточнят въпросите за ликвидирането на умрелите животни, клането на животни за клиенти, облекчение на административните задължения при изписване на животни и други.
Защото ще идват и други предизвикателства за изпълнение.

В северната ни съседка, вече влиза в сила следното:
-Клането  в овцефермите, може да става, само на животни, които ще се използват за консумация от семейството.
Всякакво друго клане на животни, трябва да става само в оторизирани кланици; месото от тези агнета или овце  трябва да бъде етикетирано и придружено от документа за движение и здравен сертификат за хранителната верига. Задължително фермера да е регистриран в НАП и издава да касови бележки.

Това означава, че ще трябва и да плаща данъци.
Като начало, сега е момента да си оправите идентификацията и изчистите всички стари овце. Защото има държави където на животни след определена възраст, не им се дава субсидия. За да не се затвори „вратата”и да сте в „играта” трябва да си преведете  в ред
– идентификацията,
– регистрацията,
– изписването на животни,
– ликвидирането на умрелите животни и др.

Съвместна публикация на сайтовете www.govedovad.com и www.ovce-kozi.com

24 КОМЕНТАРИ

 1. Ми че аз така си правя. Догодина махам старите овце, стават на кайма ,защо да ги продавам и да купувам боклуци и на тяхно място влизат млади дзвиски. Доктора маха номерата от системата и съм спокоен. Хем бройката на лактиращите си е същата,хем имам подготовка за смяна за следващата година.

 2. Ветеринарите трябва да отговарят за всякакви разминавания. Те трябва да следят и за години и за всичко останало. Не правете от овчарите администратори, защото само одиьот може да си помисли, че ще се получи. Оставете хората да работят и след като имате претенции за нещо си изпратете ветеринаря да изчисти нещата. И друго, за заплащането на ветеринарните услуги случайно някой да знае държавата дали е еня какво се случва на практика.

 3. Когата променяш изискванията: първо трябва да създадете алтернативен път за решаване на проблема. Защото и без това няма желаещи да работят в животновъдството.

  • прочети бе пич …. то там си пише – искаш тук ли да го разказвам …еееее

  • Михаил Михайлов Според тиеб е правилно да колим само за лична консумация на овчарниците , не и за приятели? Ние дали не искаме да ядем “чистите продукти”които излизал от кланницата? Стига сте защитавали корпоративни инттереси , аз лично съм ползвал кланница и нямате представа как се чистят дробове и черва , първо се изсипва всичко на пода и това което е в червата облива дробовете и т н ,никога повече няма да си купя карантия от магазин! И щом ние които си колим 40 г на овчарника сме живи мислиш ли че ще ме вкараш в кауфланд и метро?А всички от управляващи и опозиция целят това.

 4. Умисъла,че селяните не трябва да отглеждат по няколко овце,кози,прасета и кравичка без ушна марка…,а те са десетки хиляди по всички села…

  • Ejdan Remzioğlu аз на моите не съм сложил и няма да слагам. Като искат управляващите да си изпратят ветеринарите и да сложат, да ги вкарват в каквито списъци искат, но мен да не ме занимават и да не ме карат да плащам защото просто няма как да се случи.

  • контрол над независимата храна на народа,а който контролира храната контролира и държавата…идват фашистки времена по- бетер и от колкото по време на комунизма…

  • Yordan Yordanov А кой ти ги ваксинира срещу Дерматит и Син език и изследват ли се за Туберкулоза и Бруцелоза?

  • Yordan Yordanov Става дума за говеда, но и овцете се ваксинират задължително срещу Син език, може би Антракс, изследват се за Бруцелоза! Как става без маркировка?

  • Д-р Стефан Стефанов ваксинирахме ги когато се ваксинираха овцете на цялото село, но отказах ушни марки. На който му трябват такива да си ги слага, но пари от хората да не иска. Аз животинките си ги познавам и без номера.

  • Yordan Yordanov Ако това е вярно означава, че ветеринарния специалист ,или не ви слага ваксина или обслужва виртуални стада и му остават излишъци от ваксината за да я прилага на немаркирани животни. И в двата случая е пример за непрофесионализъм от негова страна , че и по- лошо!!!

  • Д-р Стефан Стефанов Чобанина потвърди, че ваксини са сложени а как и от къде лично мен не ме интересува. Аз пак казвам, че щом държавата иска марки и отчетност да го върши по такъв начин, че да не натоварва собствениците нито с бумащина нито финансово. Държавата трябва да осигури такива механизми, че да могат хората да работят а не да слугуват на чиновнически капризи. По селата кметовете така и така нищо не правят с двама по интелигентни борсаджии да ходят и да описват, да водят регистри и да контактуват с ветеринарните. Отговорност за разминавания да не се търси от собствениците а от отговорните за това лица на държавна заплата. Пак повтарям – слуги, оставете суверена да работи а не да слугува на малоумни административни прищевки.

 5. Статията е страхотна, но тези проблеми не са от днес. Това е проблем, който се замита под килима от години. И най-голяма вина за това носи ръководството на БАБХ. Както и персонално Златка Възелова. Колко още години на игра на котка и мишка ще са необходими, за да се разбере, че кланничния контрол трябва да се реформира и да се даде в ръцете на лицензирани частни ветеринарни фирми? Както е в повечето европейски страни.

  • Идентификацията на животните /маркирането/ е чисто зоотехническо мероприятие. Това не е работа за ветеринарен лекар!!! Ветеринарните лекари трябва да се занимават с диагностика, профилактика и лечение! Да, вината е в БАБХ, защото иззеха тази дейност като мислеха че тук ще спечелят много пари….без да си дават сметка че това е обемиста и трудоемка работа

  • Ветеринарно-медицинската гилдия подходи твърде егоистично по този въпрос като игнорира ролята на зооинженерите! Частни ветеринарни фирми няма да решат проблема. Изисква се друг подход! Глобите и санкциите няма да решат проблема! Не бъдете наивни! Те само ще увеличат и задълбочат “корупцията”. Изисква се професионален и ефективен подход….а не чиновнически и бюрократичен подход!

  • Doytcho Dimov Ставаше въпрос за кланничния месопреглед, който да се прави не от държавни, а от частни ветеринарни лекари. Никой не е говорил за идентификацията като ветеринарна дейност.

 6. Проблемът с идентификацията на животните е по-сложен …. Първо трябва да се знае, че преди да бъде приета тази задължителна мярка ветеринарните лекари никога не са се занимавали с маркиране на животните. Идентификацията на животните /маркирането/ е чисто зоотехническо мероприятие. Това не е работа за ветеринарен лекар!!! Ветеринарните лекари трябва да се занимават с диагностика, профилактика и лечение! Да, вината е в БАБХ, защото иззеха тази дейност като мислеха че тук ще спечелят много пари….без да си дават сметка че това е обемиста и трудоемка работа….защото е свързана с въвеждане на живтоните в системата, следене движението на животните и т.н.. Ветеринарно-медицинската гилдия подходи твърде егоистично по този въпрос като игнорира ролята на зооинженерите! Частни ветеринарни фирми няма да решат проблема. Изисква се друг подход! Глобите и санкциите няма да решат проблема! Не бъдете наивни! Те само ще увеличат и задълбочат “корупцията”. Изисква се професионален и ефективен подход….а не чиновнически и бюрократичен подход!

 7. Професор Д.Димов, има логика , но не всичко е така както го коментирате. Например: хич не е обемиста и трудоемка работа въвеждането на животните в системата/ИС БАБХ/, нито следенето на животните и т.н. Проблема е в ограниченият достъп на РВЛ/Регистрираните Ветеринарни Лекари/ с договор с ОДБХ до системата, неграмотните бабаити фермери, които не пукиски си правят каквото искат и не спазват ЗВД/Закона за ветеринарномедицинската дейност/, както и наглите “търговци”. Всички те нямат респект към ветеринарните власти! Приели са една поредна грешна позиция от ОДБХ срещу 200 лв. правят акт на фермера и му актуализират стадото в ИС БАБХ дори когато има десетки липси в него. “Търговците” са недосегаеми. Дълга тема. Та да Ви попитам: как могат да се оправят нещата, когато например аз имам 1000 крави, а за годината съм идентифицирал 119 новородени телета?!? Излиза,че на 10 крави една само се тели. Ми как изпълняват квотите за мляко ?!? Ми как си попълват стадото,при отпаднали?!? Време е да се въведе изисквания например за ЕПЖ над 10 години и ДПЖ над 7 години да НЯМА СУБСИДИЯ, както и да се изисква на 100 крави поне 70-80 телета идентифицирани/ както е за месодайните крави/. Като професионален и ефективен подход трябва да се премине към друг вид идентифициране. Сега всеки “търговец” , че и фермер имат клещи за слагане на марки и са намерили някакъв начин и за махане на марки. Навлязохме в дълбоки води и само власт имащите могат да ни изведат до брега стига да взимат под внимание такива коментари като на нас двамата. Във всеки има доза ИСТИНА.Лека вечер.

  • По темата махане и прехвърляне на марки на друго животно… може да бъде написана книга. Решението е КОНТРОЛ на всяка точка, тук не съм съгласен с Doytcho Dimov. Трябва да има контрол, трябва да има санкции и то солени. Има как да бъде проследена всяка грешка, а от там и да бъдат взети мерки 🙂

 8. Статията наистина е страхотна, а дискусията стойностна. Верно е, че има доста грешки в системата на БАБХ, които са допуснати както по обективните причини.
  1. фермерите не са достатъчно коректни към ветеринарите в подаване на информацията за настъпили събития от там реалната невъзможност на ветеринарите да въведат коректно информация, която не е пристигнала при тях на време.
  2. Естествено и ветеринарите са хора и допускат грешки, пък било то и от липса на време, грешка при преписване от хартиени формуляри и/или грешка при попълването на формуляра.
  За това има чисто техническо решение – елементарно е, не струва много пари и ще реши доста проблеми.
  1. Предоставя се на всеки желаещ фермер достъп до въведената информация за неговото стадо от ВЕТИС (пасивен естествено). Това и сега се случва, но за целта трябва да се “възползва” от услугите на същия доктор, който го контролира – следователно е неефективно.
  2. Фермерът има възможност да сравни сам списъка на стадото си с реалната ситуация във всеки момент (електронен път) – ние от Ферма WEB сме технически готови с решението
  3. Заявява чрез web услуга, всички събития които са във фермата му – раждания, премествания, продажби, смърт и т.н. към доктора с фиксирана дата и час и от доктора се очаква само да ги потвърди/одобри за да бъдат регистрирани в системата.
  4. Асоциациите биха могли да поемат грижата за документацията(администрирането) на услугата за онези фермери, които нямат техническа възможност, защото те също имат достъп до система ВЕТИС и по този начин да го свържат със собствените си информационни системи. Както спомена проф. Doytcho Dimov, за да могат да свършат не по-малко важната работа по селекцията зооинженерите работят с фермерите също толкова често колкото и ветеринарите.
  Ние от Ферма уеб сме готови и с оценката на подобно решение, което би могло да реши в полза на българското овцевъдство.

 9. ДРЪН–ДРЪН, ЧЕ ПЛЯС! написаното е абсолютно лаическо, непрофесионално и изцяло некомпетентно. Ако зам. министъра харесва подобни писания, то, значи, че изобщо не знае за какво е на мястото си. а, зооинженера, който е писал това означава само едно – ближем-мажем на държавната простотия глупостта. подобни мероприятия са далеч от стимулиране развитието на животновъдството.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here