Говедата са непредсказуеми

0

Преди няколко дни, не случайно публикувахме статията:

Инструктажа и подписа са задължителни при работа с животни

 Сега искаме да ви запознаем и с поведението на кравите.
Много от земеделските семейства прекарват голяма част от времето си в работа с животните. Те представляват голяма опасност за причиняване на злополуки, които се дължат и на пренебрегване и забравяне вземане мерки за безопасност.
Планирането, правилните методи на работа и техническите помагала, могат да намалят много рисковете от злополуки.
Анализът на произшествията, показват, че при доенето на кравите, процента на злополуките е 35 от всички такива. Други рискове включват връзването на животните, товаренето, шофирането и ветеринарното обслужване.

Поведение: За по-добро разбиране на реакциите при животните, са необходими някои констатации от поведенческите изследвания.
– Важно е да знаете как животните възприемат околната среда. Зрителното поле на кравата покрива ъгъл приблизително 270°.  До 6 метра, кравата вижда много добре, (тъмнозелената площ), на повече от 10 метра, разпознаването е неточно. Задното пространство (червената област) остава на сляпо място. Ако човек внезапно се приближи от сляпото място, може да се очаква реакция на защитата от животното.

Светлинната адаптация отнема десет пъти по-дълго време при говедата, отколкото при хората. Следователно, кравата отказва почти винаги да отиде от светло на тъмно или да пресече канал. Осветлението може да помогне тук. Кравите имат нужда от повече време, за да свикнат с разликите в яркостта. Трябва да им дадете време или помощ с изкуствена светлина.
Животното е чувствително към неизвестни звуци. От друга страна, то свиква с гласа на „началника” и го признава. Усещането за мирис и вкус е по-изразено от това на хората. Непознатите миризми, като парфюма, могат да направят биковете, особено неспокойни.
За посетителите, се препоръчва, да добият миризмата във фермата, и тогава да влизат навътре в обора. Това е така, защото животното познава повече тази миризма. Усещането за миризма може да бъде използвано от фермера. Следователно, животните могат да бъдат привлечени от концентрирана храна. Когато кожата е по-фина, животното също е по-чувствително. Говедата са стадни животни. Стадото оформя ясна йерархия, която се води с битки.
Фермера или гледача, никога не трябва да губят своята власт над стадото.

Консултативен център за превенция на аварии в земеделието (БУЛ)

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here