Ктайците ще пият мляко

1

Както се казва, апетита идва с яденето. Ясно е, че китайците вече имат апетит и сега търсят яденето. Става дума за млякото и млечните продукти. За да има мляко, трябва да има и още куп  неща.
Преди десетина години китайците решиха да имат мляко, като направят мегакомплекси. Ефектът беше, че цели села бяха залети от фекалиите на животните. Освен това и нископродуктивните крави, не даваха кой знае колко мляко. Явно, тези неудачи са ги накарали да погледнат много сериозно на нещата и сега стартират отново, но на друга писта.

В Пекин е открит Национален център за отглеждане на говеда. В него ще се правят  изследвания в областта на животновъдството в Китай. Получава се сперма от най-добрите бици и заготвят над 3 000 ембриони годишно. Освен това, тук ще се обучават специалистите от  цялата страна.

Модерният развъден център е впечатляващ. При кравите, които са 1400 на брой, не се влиза, но всичко може да се види на мониторите. При много добри условия, кравите дават средно над 10 000 кг и са много близо до 11 000 литра, с 3,1% протеин и 3,6% мазнини. Доенето във фермата продължава 24 часа, като се прилага трикратно доене. Ежедневното се получават над 20 т мляко  при 33 л от крава.

Най-важната задача според експертите, е да се подобри работата по трансплантацията на ембриони. Целта е събирането на 6000 ембриона годишно.

Основната задача, обаче на този център е, получаването на сперма от бици. Отглеждат се общо  260 бика  – над 50% са холщайн, основно внос от Канада, на второ място – 20%, Шароле и следват Ангус, и Монбелярд с по 10% и само 5% за Лимузин.

Правителството дава пари за селекцията и подобряване средните продуктивни показатели на говедата в страната. На страната и трябва мляко, защото  млечните продукти, които познаваме, са като лекарства.
Дори в хотелите, където се предлагат на чуждестранни гости.
Govedovad.com

1 КОМЕНТАР

  1. Ех, тия “ктайци”… Ама 6000 ембриона годишно е амбициозна задача. А колкото до “пиенето на мляко”, май 50% от тия ембриони са на месодайни породи…

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here