Съвети за вас фермери

0

Увеличението на цената на електроенергията винаги е поставяла фермера на колене. Това става обикновено до няколко месеца, докато свикне да плаща по-голямата сметка. След това идва повторението на упражнението. Ясно е едно, че при тези високи цени на енергията и все още ниските изкупни  цени на млякото, фермера трудно ще оцелее, без да се хване за сламката. Всъщност, не казваме нищо ново за съдбата на фермера. Тя си е една и съща навсякъде по света. Големите приказки, носещи се у нас, че едва ли не европейския фермер живее в лукс, и се завива в пухени юргани са си ала-бала. Скоро публикувахме статия от която се вижда, че заплатата на един европейски фермер е 1700 – 1800 евро на месец.

Увеличението на електроенергията вече е факт. Някои много бързо реагираха. Още на първи октомври. Цените на произведените у нас хранителни продукти, скочиха – от хляба, през млечните продукти, до лютениците и лимонадите. Единствено свинското си запази етикета, по понятни причини за всички.
Какво може да се направи при тази ситуация.
Две неща – или да се намалят разходите на ел. енергия или да се увеличат изкупните цени на продукцията.
Може и двете заедно.
Ясно е, че второто поне засега не се случва, значи остава първото.
Ще ви запознаем с препоръките, които получават ирландските фермери при увеличение на енергията там.
Govedovad.com


Фермите за производство на мляко, поради периодичното увеличаване цената на ел. енергията, са подложени на все по-голям натиск,  да станат по-енергийно ефективни. Основният консуматор на потреблението на енергия в  тях е  охлаждането на млякото, доилната инсталация и отоплението с вода, като самото охлаждане на млякото представлява 30% от сметката  за електричество всеки месец.

Разходите за електроенергия варират от € 15 до € 45 на крава годишно, в зависимост от енергийната ефективност, адаптирана към фермата. Друг начин за смятане е  дали енергията ще е между € 5 и € 10 на всеки 1000 литра, произведени във вашата ферма.

Рязане на разходите

Първите стъпки, които всеки земеделски производител трябва да предприеме, за да подобри ефективността, са да идентифицира основните потребители на електроенергия.
Запишете консумацията, събирайте данни от сметките, редовно засичайте консумацията на различните уреди, след което можете да предприемете стъпки, базирани на това, за да намалите разходите.

Прочетете също

Инсталирането на охладител на млякото, преди да влезе във ваната.
Това  е номер едно, средство за подобряване на енергийната ефективност.

Млякото ще се охлади до 5 ° C над температурата на водата, преди да влезе във ваната, като значително ще намали количеството енергия, което ще се използва, за да се охлади млякото под 4 ° С. Инсталирането на охладител за мляко струва 3200 евро и има годишно спестяване от 1000 евро, като има тригодишният възвращаемост . Стадо от 120 крави, изплаща охладителя за около 4 години. И най-важното, което у нас поне засега не се случва-Налице е също така 40-процентова субсидия от SEAI (Устойчива енергия на Ирландия), достъпна за земеделските стопани, инсталиращи такива системи.

Друга мярка, която може да се предприеме, е инсталирането на система за оползотворяване на топлината, в допълнение към предварителното охлаждане, което струва 3500 евро, а годишната икономия е 350 евро.

За всяко стопанство трябва да бъде преценено за спестяването на енергия на индивидуална основа. По-големите ферми могат да получат възвръщаемостта по-бързо от по-малките ферми и това трябва да се има предвид при смяна на всяко оборудване, за да се спестят разходи.

Възвръщаемостта на парите, при такива инвестиции трябва да се връщат на всяка цена когато се правят големи инвестиции за спестяване на енергия казват от организациите на говедовъдите.

Хърли

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here