Новини от съседите: Какво правят гръцките фермери…..които вече не са с една крачка напред

10

Гръцките фермери, имат славата у нас, че са спецове по барикадите и блокиране на пътищата. Да, навяроятно е така, но това е крайната мярка. Докато се стигне до барикадите, те минават през всички нормални процедури. Веднага след, като новият министър на земеделието  Ставрос Араховитис  се настани в „горещия” стол, говедовъдите поискаха среща с него и тя бе преди няколко дни.  Дискусиите се проведоха в позитивна атмосфера и имаше точки на сближаване с представителите на правителството, по стратегическото развитие на говедовъдството в Гърция.
Основните повдигнати въпроси бяха:

 1. Намаляване на осигурителните ставки в земеделските стопанства.
 2. Намаляване на проверките и бюрокрацията, която ги придружава.
 3. Изпълнение на решението за посочване на произхода на млякото.
 4. Производство на кисело мляко изключително от гръцко мляко.
 5. Възстановяване на програмата за местни породи.

Говедовъдите, бяха представени от ръководството на асоциацията Холщайн за Гърция, чиито членове произвеждат кравето мляко на Гърция. Министъра приветства искането на производителите, киселото  мляко да се приготвя само от краве мляко произведено в Гърция.

Гърците, сякаш пак са крачка пред нас и продължават работата по създаването на единен и силен животновъден съюз. След първата „историческа” среща, както я наричат гръцките фермери, относно обединяването, налице са и първите резултати. В момента се изготвят необходимите документи за управление на съюза. Какви са предложенията:

Името  на Асоциацията е “Национална организация за животновъдство” и нейното отличително наименование “Дом на животновъдите”.

 • Организацията се състои от редовни и почетни членове. Членове са колективно-животновъди форми:
  1) Кооперации или Групи – организациите на производителите на кооперативното право, които управляват животинските продукти на своите членове.
  2) Колективни организации на животновъдите, насочени към насърчаване на интересите им. Всяко физическо лице, фермер, може да бъде представено само чрез колективна схема, кооперация или клуб.
 • Агенцията се управлява от Съвета на директорите, състоящ се от 5 до 25 членове (до 5 заместник-председатели), в зависимост от секторите животновъдство, участващи в него. Всеки сектор избира 5 членове в съвета. Участващите сектори са: овцевъдство и козевъдство, говедовъдство, свиневъдство, птицевъдство и пчеларство.
 • Общото събрание на членовете на Организацията е върховен и доминиращ орган на Организацията и взетите решения са задължителни за всички членове на Организацията.
  Всички членове на Организацията свикват Общо събрание веднъж годишно в рамките на първите шест месеца на годината. Възможно е също, да се отбележи, че статутът предвижда, че определени решения изискват квалифицирано мнозинство от три четвърти.
  Целта на тази национална институция ще бъде, да е единствен събеседник на правителството по всички въпроси, отнасящи се до животновъдството, и за първи път ще има де факто представителност, която ще изразява гласа на животновъди.Govedovad.com

 

10 КОМЕНТАРИ

 1. Е то и в България им създадоха обединена национална организация на животновъдите,даже ги направиха членове на международна такава,един зам.министър по онова време им беше ходатайствал но нашите животновъди дали разбраха това??????

 2. Няма , на нас ни вдигат осигуровките, ние си малчим,вдигат нафтата,ние пак си мълчим,бъркат ни в джоба,мъчание …… До кога бе БЪЛГАРИ ???

  • Не е лошо да се знае чия е идеята за ооигувките. Едни “защитници” на нашите интереси.

 3. Ааааа недейте така да говори или искате да станем зле като тях Б. Б хахаха

 4. в българия пълно с боклуци в оправлението на държавата трябва бунт на зем. стопани за да свалим тази продажна система

 5. Не винаги другите са пред нас. През 2019 г. сдружението на биопроизводителите ще стане на 10 години. В Гърция все още нямат такова. Българска асоциация Биопродукти има членове от Гърция. В Румъния има едно сдружение, което в с много малко членове и почти няма дейност. За Сърбия нямам информация. В Македония също няма сдружение и има членове на БАБ от там.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here