Чумата при свинете в Румъния – да помогнем да не дойде при нас

1

Както  писахме, чумата по свинете вече е на Северната ни граница. Остава ù само да преплува Дунава.
За всяко подозрение за наличието на болеста, трябва незабавно да бъде съобщено на близкия ветеринарен лекар. Всички подозрителни животни ще  бъдат пожертвани и неутрализирани, а собствениците ще бъдат компенсирани от държавата при предвидените от закона условия.
Африканската чума по свинете, не засяга хората, и няма ни най-малък риск от заболяване, но този вирус има икономическо и социално въздействие. Именно сега трябва да проявим нашата гражданска позиция. В противен случай ще изживеем ужаса, който продължава вече една година в Румъния.
Въпреки изключителните мерки, които се вземат там от властите, нещата не само, че не се подобряват, а точно обратното.
Само за осем дена от 10 до 18 октомври има нови 33 огнища и то от другата страна на реката. Официалните данни показват, че към 18 октомври в Румъния е  имало 1021 огнища в  260 населени места в 14 окръга.
Заболяването е регистрирано в 15 големи свиневъдни стопанства. Освен това, е имало и 107 случая на положителни проби и при 107 бр диви свине.
Броят на ликвидираните животни вече е стигнал общо 353 914 свине, засегнати от болестта.

Сега е момента да покажем, че можем да преодоляваме препятсвия и не допуснем заболяването да влезе у нас.

Govedovad.com

1 КОМЕНТАР

  1. Министър Порожанов се погрижи вече лов без кучета по поречието на Дунав, как дивите свине се вадят от тръстики, къпинак и гъстакак само той знае. В “Бг лов” имаклип от преди два дни как свине си се разхождат от остров към брегът. Авторът споменава за около 200броя, а 1/3от свинското месо на пазарът у нас е точно от Русенски регион. Да ни е честита защитата от АЧС

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here