Възможно ли e да изнасяме агнета

0

Съвместна публикация на сайтовете www.govedovad.com и www.ovce-kozi.com

След публикувания материал на Фермер.бг

Нови перспективен пред българското овцевъдство

 Михаил Михайлов прави  своя анализ за ситуацията в българското овцевъдство:
– С проф. Илия Димитров участвахме в изготвянето на програмата за  достигане 15 млн овце в България. Сега техния брой е малко над един милион.
Тази цифра не можахме да я достигнем, но десетте милиона ги направихме. По памет си спомням, че се произвеждаше овче мляко годишно над 300 хил.т, при сегашно производство от 60 хил.т, от което по малко от 30хил.т минава през мандрите. Тогава с парите получени от изнесеното сиренето, се построиха доста заводи. Мисля, че завода за Елки в Силистра се появи благодарение на овчето сирене.

Аз също прочетох този материал. Някой може да каже, „изнесохме” за Гърция, Хърватска, Кувейт, Турция, сега за Саудитска арабия и след това атакуваме Япония и Хонг Конг. Вероятно  така ще бъде и за напред. Сега с „шепа” овце, освен до супермаркетите не можем да стигнем до другаде.

Какви са реалностите:

На първо място една работеща организация наречена НОКА, която се оказа, че не е само „трън „ в очите на някой, но и бъдещ трамплин за нашето овцевъдство, /поне за момента/. Поздрави за това, за упоритостта им, за идеите които имат.
Трябва да се знае обаче, че един евентуален износ от България на агнета, за където и да е при сегашната ситуация, ще стане много трудно.
С тези, нека да са 1 млн  произведени агнета, за кой по-напред.
Поне 200 хил. трябва да останат за разплод.
Вътрешният пазар ще поеме вероятно 300хил.
По фермите ще се изколят още толкова и ще останат едни 200 хил. агнета за износ. Освен това имаме 90 000 овце под контрол от автохтонните породи и още толкова които не се контролират. Техните агнета никога не могат да достигнат 50-60 кг каквито ги искат, някои от клиентите.
Но това е само при положение, че получим тези 1 млн.агнета.
С тези бройки агнета няма да сме интересни за никой.

На второ място, износа не е проста работа.
През последните години, доста народ се опита да направи стъпка напред. Успяхме да изнесем, мисля над 3000 агнета и то за разплод. Което също е добре.
Имаме ли организации, които да се нагърбят с това.
В амбициозния проект на НОКА, който не съм го чел, предполагам, че всичко това е заложено – депа, транспорт, лаборатории и всичко друго необходими. Съвсем правилно те се насочват към инвестиране от страна на купувачите. Това вече се прави от някои страни.
Става дума за голямото депо за 120 000 бр агнета годишно построено от арабска фирма в Румъния. Също за инвестицията от 10 млрд. долара на Виетнам в Русия за подобряване млечното говедовъдство и съответно износ за Виетнам от Русия на млечни продукти. Вероятно това е едно правилно решение в момента.

На трето място манталитета на нашите овцевъди – не са свикнали да играят отборно.
Днеска кажат едно, утре обръщат палачинката. Нормално е. Лъгани са много през годините и сега не си вярват, на самите себе си.
Все пак, ще трябва да се съберат няколко десетки хиляди агнета, за един кораб. Как ще стане за един ден. Ще ги имали толкова бройки по стандарта, който изисква купувача. Кораба и той е пазарен за определени дни. Няма агнета и вдига платната. Румънските овцевъди не са по-различни от нашите, но го правят. Имат депа, събират агнета и изнасят.
Нашите овчари лежат на мита, че нашите агнета са най-вкусни. Да така е. Но и другите произвеждат качествено агнешко месо. За търговеца обаче, не е най-важното вкуса. Той иска агнетата да са еднакви на килограми, да са здрави, да си имат опашка /арабите/ и добро телесно състояние.

На четвърто място, това е породата, която иска клиента – в случая Саудитска Арабия. Казва се тлъсто опашати овце. В момента, колко броя такива можем да заделим. Сигурно няколко камиона. За да променим облика на породния състав /ако има такъв де/ и отговорим на този клиент, се изисква много работа.
Колко продължително тези хора ще купуват агнета от нас. Ако инвестират, ясно е, че ще е продължителен период.
Следва другия въпрос.
Откъде ще намерим необходимата голяма бройка кочове от Аваси, за да покрием нашите овце. Авасито е с предимствата си за висока млечност, но има и доста недостатъци. За вълната, че ще се развали, не е най-важното. И меринос да е цената пак същата. При всички случаи, ще се намали плодовитостта и заплодяемоста. От тук следва, неподходящото виме на тази порода, за машинно доене. Ще се наложи да слагаме чаталчета на вимената, за да застанат вертикално цицките.
Всичко това трябва да се проиграе предварително. Запознат съм с тази порода. Първия внос на Аваси в България пристигна в с.Млекарево новозагорско и съм работил с нея.

На пето място е условието да се изнасят големи агнета, на практика шилета на 50 – 60 кг. Това как ще се случи, съвсем не ми е ясно. Предполагам, че в проекта е взето в предвид и е описано. Не е невъзможно.
В сайта Govedovad.com публикувахме един материал  за угояване на телетата

Въпроси и отговори за месодайното говедовъдство

– до шест месеца при фермера. От 6 до 12 месеца в друга ферма и завършване на угояването в трета. И представете си работи много добре.

И на шесто място – цената. Нашите овцевъди смятат, че като се говори за износ, веднага ще ги посипят с пари. Едва ли ще се случи това. Освен това, за всяко продадено агне, ще се иска фактура, а това означава и плащането на някакъв данък. И с това не сме свикнали.

Искам да ви предоставя резултатите от проведения търг за агнета на 15 октомври т.г в  Kilkenny Mart, Cillin Hill- Ирландия:

14 агнета месо: 55 кг – 110 евро или 2.00 евро / кг;
36 агнета за месо: 53 кг – 107 евро или 2.02 евро / кг;
10 агнета месо: 51 кг – 104 евро или 2.04 евро / кг;
10 агнета: 48 кг – 101 евро или 2.10 евро / кг;
10 агнета: 37 кг – 84 евро или 2.27 евро / кг.

Шилетата за разплод  са продадени на цена от 120-164 EUR , а за мъжките шилета за 200-400 EUR / глава. От цената трябва да се приспаднат разходите за транспорт и такса тържище.

Много трудно ще бъде на НОКА, но те са упорити и вероятно ще има развитие по износа.

Как ще се реши този проблем на овцевъдите по отношение реализацията на агнетата.

Тази година овцевъдите успяха да си продадат агнетата в по-голямата си част. Още повече, че Великден се случи много рано, и агнетата не бяха натрупали килограми. Нямаше и кой знае какви вълнение по отношение на цената. Много овцевъди ми казаха, че са продавали на 6-7 лв кг. Някои и повече. Сигурно е имало такива, които са взели по-малко за кг, но вероятно живеят в райони, където цените ги диктуват купувачите.
Лошото е, че на повечето места агнетата се продават на дребно, което води и до проблеми при организацията на работата във фермата. Лично аз смятам, имайки в предвид, малкият брой агнета, които произвеждаме, усилията за регулиране на цените /разбира се нагоре/, да се насочат към вътрешния пазар.
Мисля, че може да се направи нещо, между производители и търговци.
Колкото до цената, няма начин да стане по-висока.
Такава е в много страни в Европа. През тази година, ходих няколко пъти на гръцките пазари. Цената във веригите си беше твърдо 5-6 евро и малко повече в супермаркетите. Говоря за трупно месо. В централните хали на Атина например имаше промоция на агнешко месо, при цена 3 евро. Я питайте тези дето живеят край границата. Редовно си вземат агнета от Гърция.

Само искам да допълня.
Пред НОКА има още едно голямо изпитание.
Това е сегашната карантина в някои области. Там, доколкото съм запознат, се отглеждат една четвърт, че и повече, от овцете. В момента няма напрежение, защото няма и продукция.

Единствените потърпевши са фермите от млечно направление на д-р Янко Митев от Ямбол и двете млечни ферми до Айтос.

Голям ли е „големия” Ян

Имат агнета, имат шилета имат и мляко, но няма кой да го купи. Примерно, при доктора става дума за 500 кг овче мляко на ден, 600 шилета и 300 бракувани овце. Как мислите, колко време ще издържи този човек да ги храни без постъпления. Ами кой ще храни неговите 14 овчари. Новите агнета идват. Сега има доста агнета от второто агнене. След месец, два и те ще са готови за пазар.
Може да влезем в следващия трилър – имаме клиент, имаме продукция, държим по фермите.

Това което, ви казах е мое мнение. Някои от цифрите може да се разминават малко, но е в рамките на реалното.
Още веднъж успех на овцевъдите и да не забравят, че бъдещето за тях е днес.

Ако гледат на него, като перспектива, те са извън борда.

Михаил Михайлов

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here