Един австрийски фермер за: Когато кризата ти “подаде ръка”

0

Винаги, когато цената на млякото пада, започват да ни предлагат алтернативата – къса верига: от фермата на тезгяха  и още какви ли не щуротии. За да стигнеш до края, минаваш през ада. В чест истината, на боб зърно, някои успяват да издържат на всичките „мъчения“ и извиване на ръце и излизат от тъмнината и започват да потриват ръце. Такъв е случая, за който искаме да ви разкажем. Не се чудете, че се случва в Австрия. На картата на всички говедовъди там отзад пише едно и също: “Работа, работа, работа и пак работа”.

Колегите на говедовъда Георг Блокбергер, от Австрия му казват, че идеята му да превърне добитото от 50 крави мляко в сладолед, никога няма да работи. Има италиански сладоледи, които доминират на местните пазари.

Но като земеделски стопанин, притискан от ниските цени, той иска да направи нещо, за да помогне на фермата си и да подобри рентабилността си.

Георг и съпругата му Андреа решават да направят австрийска марка сладолед. С течение на времето те разработват своята отличителна марка “Eis Greissler”  със син елемент от традиционното австрийско облекло – и информация за своята ферма.

Днес фермата има девет магазини за сладолед  в три града на страната.

Сладоледа се опитва от над 300 000 души годишно, за направата на които са отишли 400 000 литра мляко.  Въпреки успеха си, фермера, вече бизнесмен, поддържа фермата и отглежда стадо от 52 крави. Всяка от тях произвежда над  8200 кг мляко и съдържание на протеини 3,4% и съдържание на мазнини (около 4,2%),

От  25 кг мляко се произвеждат 17 литра сладолед.

През лятото 90% от млякото става на сладолед, а останалите 10% отиват в местната мандра за преработка. През зимата, става обратно.

 източник:kleinezeitung

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here