Сънят е важен за кравите

0

Ние вече публикувахме една статия относно съня на кравите –

Кравите се нуждаят от красив сън

Сънят е най-подценяваната физиологична нужда на кравите от страна на фермерите. Всъщност, ние дори не се и сещаме, че кравите също трябва да спят. Защото сънят е много важен за здравето, както за хората, така и за кравите..

 Уилям Х. Минер от Института за селскостопански изследвания в САЩ, казва, че лактиращите крави спят по-малко, отколкото пресушените животни. Ученият прави заключенията си по време на експеримент, прекарвайки в обора  72 часа и записвал поведението на животните по време на сън. Записите  са правени  на всеки 10 минути.

“Докато се подготвях за експеримента, открих колко малко се знае за съня при говедата. Последната информация е от 1972 г., и като цяло много малко хора пишат по тази тема. Проучванията показват, че една крава спи около 4 часа на ден и ходи около 8 часа на ден. Възрастните крави се потапят в така наречения многофазен сън, което означава, че те спят на кратки интервали от 24 часа.”

Според проучване от 1972 г. Времето за сън при кравите е само около 3 часа бавен сън (NREM) и 45 минути сън REM.
Всяка фаза на съня съответства на различните позиции на тялото на кравата.
По време на сън NREM, главата на кравата е в издигнато състояние, а по време на сън REM главата на кравата  почива върху носа, върху тялото на съседното животно (ако кравата спи, стоейки) или на земята. Като се има предвид това, е важно да се гарантира спането на кравите в комфорт.
Това означава, че трябва да се осигури добра поддръжка на леглото. На първо място, достатъчно, като квадратура и удобно легло,  наличието на подпора, върху която кравата може да постави  главата си. Уверете се, че синджира на врата /при вързаното отглеждане/ е достатъчно дълъг, за да позволи на кравата да заеме удобна позиция по време на всеки етап от съня.
Ако имаме това,  животното ще бъде отпочинало и изпълнено със сила.
Проучването показва, че лактиращите крави спят по-малко, отколкото през сухия период. Това вероятно се дължи на увеличаването на времето за хранене и метаболитните процеси, свързани с производството на мляко.

Въпреки, че сънят на кравите, все още не е добре проучен, може да се приеме, че липсата на сън причинява отрицателни физиологични ефекти при животните, като повишена метаболитна активност, отрицателен енергиен баланс, намалена имунна защита и дори повишена смъртност. По този начин можем да заключим, че пълният сън подобрява здравето на животните и този факт не бива да се пренебрегва.

(Източник:ИСИ-САЩ).

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here