„Войната” между сухото мляко и суровото мляко

4

Сухото мляко се явява, един път като спасител на фермерите и веднага след това, като гробокопач.
Колко сухо мляко се използва у нас, никой не знае.
Всичко си е законно, няма стандарт, така че, след евтиното сурово мляко, което се внасяше, дойде и реда на сухото мляко.
У нас фермерите знаят, само да се оплакват от ниските изкупни цени. Обаче, защо са ниски, никой не търси причините.
Ами то е написано с безцветен молив – използването на сухото мляко, подбива цените на суровото мляко.
И това си е съвсем законно.

Ето защо, гръцките фермери издигнаха лозутга:
– Кисело мляко, само от сурово мляко и то произведено в Гърция.

Зависимостта от суровото мляко, може да падне след използването на останалите 270 хил. тона от стокираните 400 000 т  преди една година, за да се успокой пазара на млякото.
Продадени са вече 130 000 т, останалите  над 33 000 тона мляко на прах, се съхранява в Холандия. Във Франция, Белгия и Германия,  съответно с 71 700, 66 200 и 65 600 тона.
Закупуването на тези количества сухо мляко, струват на ЕО над 650 млн евро. Съхраняването на тези количества поглъща над 10 млн евро годишно.
Европейските министрите на земеделието, миналата  седмица в Люксембург решиха, предишният праг от 109 000 тона мляко на прах,  вече не може да бъде поддържан. За 2019 г. прагът, както и за тази година, е нула.
Това, обаче не означава, че регламентът за намеса изчезва напълно. Ако е необходимо, Комисията ще може да поиска от министрите на земеделието на ЕС отново да купуват мляко на прах чрез публичен търг. В зависимост от конкретния случай, Комисията ще направи предложение, за това, колко мляко на прах да бъде закупено и на каква цена.

Междувременно “старото” мляко на прах, което излиза от интервенцията, не се кодира толкова добре на пазара. Това е добре известно явление, с което производителите често се сблъскваха в миналото. Фиксираната цена от около 1 400 евро на тон, търговците я намират за твърде висока.

Независимо от това, цената е около 260 евро на тон мляко на прах, или под пазарната цена.
Миналата година цената на млякото се повиши до средно 35 цента на литър.
Сега това ще е средно 33 цента на литър в ЕС (в Холандия около 36 цента), докато пазарът отново ще намалее и все още големите запаси биха могли да доведат до понижение на цената на млякото.
Govedovad.com

4 КОМЕНТАРИ

  1. То няма преди години бабите да гледат крави и овце вече сме европейци

  2. Ако има някой хора желание да гледат те им позволяват.субсиди има само .ЗА големите фермери

  3. Гърците и румънците знаят как да си търсят правата,за разлика от българите които си траем като мишоци и позволяваме да ни тъпчат

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here