Говедовъдни новини – Уикенд 42/2018

0

Повечето хора гледат на кравите като на машини за месо и мляко. В тези животни обаче има нещо повече от глупав добитък.
Кравите наистина мързелуват по цял ден, преживяйки бавно храната си.
Ето кои са фактите за тях, за които определено не сте и подозирали. Те ще ви накарат да погледнете на тези животинки по един друг начин.


– Съвременните домашни крави са потомци на диви говеда, наречени Тур. Те са опитомени за пръв път в района на Югоизточна Турция преди цели 10 500 години. Днес в световен мащаб се отглеждат над 1.3 милиарда опитомени говеда. От дивите крави не е останала и следа.

– 80% от гените на кравите съвпадат с човешките. Това става ясно през 2009-та година, когато учените разкриват пълния геном на едрия рогат добитък.

– Говедо или Cattle на английски, произлиза от френската дума Chatel – собственост. И до днес в много краища на света притежанието на говеда се възприема като признак на богатство.

– Кравите имат вграден магнитен компас. Когато пасат или си почиват, независимо от слънцето или посоката на вятъра те винаги се обръщат към магнитния север или юг.

– Кравите имат нужда от очила. Въпреки че имат видимост от 300 градуса, те не виждат какво се случва точно пред и зад тях.

– Говедата са социални животни. В стадото те си имат приятели и ако бъдат отделени от тях, изпадат в депресия. Поставените в изолация те получават сърцебиене и се наблюдава повишаване на кортизола.

– Говедата не различават червения цвят. Червената плащеница, с която матадорите привличат биковете, ги дразни, защото се движи, а не с цвета си.

– Кравите могат да заменят кучетата. Те имат перфектно обоняние и могат да надушат миризма от впечатляващите 8 -10 км.

– В Индия кравата е свещено животно. Според хиндуиските закони те трябва да бъдат пазени и защитавани. В щат Мадхя Прадеш убийството на крава се наказва със 7 години затвор. В останалите щати наказанията са по-леки.

-1.2 милиона долара – за толкова е продадена най-скъпата крава в света. Това става през 2009-та година на Кралския зимен панаир.

– Крави и бикове. Кравите са женските, а биковете – мъжките животни.

– От 10 до 12 часа – толкова време прекарват кравите в легнало положение всеки ден. Те спят средно по 4 часа, отново легнали. За разлика от тях конете спят прави.

– 40 кг храна – толкова консумира една средностатистическа крава всеки ден.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here