Новини от комшиите: Гръцките фермери набират скорост

1

След първата среща с новия министър на Земеделието г-н Ставрос Aрховитика, която си беше чисто опознавателна, и може би, само едно предложение на говедовъдите имаше голяма стойност. Това е второто интересно предложение за излизане от кризата.
Първото бе млякото seven days и това работи, и то доста добре.
Сегашното, второ  предложение на фермерите е  – киселото мляко, което се произвежда в страната, да се произвежда само от сурово краве мляко и то произведено в Гърция.
Фермерите казват, че те произвеждат дневно, толкова мляко, колкото се консумира в цяла Гърция за един ден.
Или с други думи, ако се приеме второто предложение, фермерите ще имат гаранция, че всеки ден ще им се изкупува млякото, и то на добре пари.
По време на срещата, министърът, като добър политик, омая фермерите. Той им казал:
– Волята на министър-председателя, Алексис Ципрас, е да  подкрепим производители с първично производство, с целеви мерки и разработени следващите стъпки  в тази посока:

  • Изплащане на държавна помощ de minimis на планински, необлагодетелствани и островни пасищни стопанства;
  • Обществено обсъждане на новите пенсии, съгласно решението на министрите, който предвижда по-строги наказания и дори затваряне /бизнес лиценз отстраняване в случаи на сериозни нарушения на рецидиви/;
  • Качествено подобряване на контрола върху прясното мляко и мляко и месо-преработката;
  • Закон за профсъюзното представителство на земеделските стопани и животновъдите  е в процес на подготовка, и ще бъде представен за консултация през следващия период.

След срещата Министърът направи следното изявление:

“Днес имахме отлична среща и плодотворен диалог с  представители на фермерите. Всъщност, сектор животновъдство  не е преставал да работи в трудното време,  въпреки намалената цена на млякото и на създадените трудни условия, през последните години, и не на последно място, нерешения въпрос с пасищата.
От наша страна споменахме незабавните и средносрочни решения по някои от въпросите, разработени от министерството. На първо място е разпределението на финансовата помощ, давана на животновъдите, които ще се радват на нея, през следващите няколко дни. Освен това, им съобщих,  какви ще бъдат санкциите за нарушителите при млекопреработката. Видяхме, че има отношение на разбиране и признаване на усилията на правителството, да подкрепи индустрията. Това беше много положителна първа стъпка. “

От Атина – Михалис Георгиу

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here