Сирената, които са гордост на страните си

0

 Свързани статии:

Сиренето – какво е то в различните страни

 

.Технологията на производство на сирене е известна още от древни времена. Изследователите смятат, че производственият метод е открит случайно, когато стомасите на преживни животни започват да се използват за съхранение на мляко. Под действието на сирищен ензим, млякото се превръща в продукт, който се съхранява по-дълго и е много по-удобно да се носи на дълги разстояния.
С развитието на технологията, производството на сирене се овладява навсякъде.
Сирената, направени във Франция, Италия или Испания,  са известни по целия свят.
Но освен тези “сиренарски” страни, има още доста интересни като вкус, аромат, и външен вид  продукти, приготвени на основата на млякото.

Reicijao, Португалия

Това сирене се прави въз основа на 10% мляко и суроватка. Консистенцията на сиренето е подобна на известния италиански млечен продукт – Riccote. Сиренето има солен вкус и кремообразна, кремообразна текстура. Препоръчва се, да се яде най-вече вместо хляб.


Сафдей (Цфат), Израел

Козе и овче мляко се използват за производството на това сирене. След ферментация, сиренето се поставя в кошнички със слама и периодично се обръща, за да се позволи останалата суроватка да се отцеди. Сиренето се характеризира с ниско съдържание на мазнини и солен вкус. Това сирене се продава на малки парчета, чието тегло рядко надхвърля 300 грама.


Каравана (Caravane), Мавритания

Меко сирене, с бяла кора, приготвя се от камилско мляко. В сравнение с кравето мляко, Caravan е по-кисел. Сиренето има кремообразна богата текстура и изразен ярко специфичен вкус.

 


Kesong Puti, Филипини

Сиренето е направено от смес от краве мляко и биволско мляко. Този тип сирене има мека, кремообразна текстура и леко солен вкус. Kesong Way е традиционен филипински продукт за закуска:  сервира се  с пресен хляб.


Queso Anejo, Мексико

Основата на това традиционно мексиканско сирене е козето мляко. Завършеното сирене се поръсва с червен пипер, поради което придобива червена кора и пикантен вкус. Сиренето има солидна текстура и е много популярен продукт за печене и скара.


Jarlsberg, Норвегия

Това сирене, често се нарича норвежката версия на швейцарския Ементал, което обаче не е изненадващо, защото Швейцария въвежда тази технология на производство  на сиренето в Норвегия, преди много години.  Пастьоризираното краве мляко е в основата на неговото производство. Сиренето може зрее от един до 15 месеца, но сортове, по-стари от една година, се произвеждат в ограничени количества. Jarlsberg има сладък вкус с леки, пикантни нотки.


Айби, Етиопия

Айби не е нищо друго, освен един вид гранулирана извара. В структурата си, тя е подобна на сиренето фета. Той се използва предимно като добавка за пикантни ястия, за да омекоти вкуса им, или отделно с добавяне на различни подправки, характерни за местната кухня.


Херв, Белгия

Сиренето е направено от непастьоризирано краве мляко. Минималният период на узряване е 3 месеца. Вкусът на сиренето зависи от възрастта: например, младите сирена са меки и сладки със сладък вкус, вкусът на по-старите сирена може да варира от пикантни до по-пикантни. Herve е традиционно мезе за белгийската бира.


Минас, Бразилия

Minas се произвежда от краве мляко. Сиренето има зърнеста, еластична структура и подчертан вкус с леки солени нотки. Използва се основно, като съставка за салати и сандвичи, както и за приготвяне на традиционни сирене “Pao de queijo”.


Чхърпи, Тибет

Това е типичен продукт за Източен Тибет, използва се мляко от якове. Приготвя се, както следва: “Сергемът”, останал от производството на мътеница, се поставя в кърпа, натиска се, след това се нарязва на малки парчета, изсушава се и се подлага на опушване. Сиренето се използва за направата на  топинги или добавка към супите.


ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here