Кашкавал в лабиринта

2

Кашкавала по програмата “Училищно мляко” влезе в лабиринта и няма откриване.

Изнесената информация от контролния орган, звучи като приказките от хиляда една нощ и като за извън земните.
Както му е реда, истината е затворена зад ”Сезам” затвори се. Виновни няма и чакаме следващата партида от мухлясал кашкавал, който ще влезе в лабиринта. Информацията в медиите е различна. Общото е, че е имало мухлясал кашкавал не само в Сливен, но и в Ямбол, общо в над десет училища. Освен това, той се е появявал в порцията на децата поне два пъти.
Следват и противоречията:  производителят не си спомня въпросната седмица да  е доставял кашкавал в Сливен, родителско разследване казва, че са се подменяли етикети.
Следва влизането в лабиринта на върнатия кашкавал и там вече няма откриване.
Най-смешното в цялата кашкавалена история е „сводката” на  БАБХ.
/сводка: “документ, който дава сведения в някаква област/.
Написана е толкова, беззъбо, смиренчески, че сякаш тях ги проверява някой. Никъде не се казва точно и ясно, че кашкавала е имал мухъл – поне така се вижда и то ясно на публикуваните снимки в пресата. Говори се за нарушени опаковки. Една, две, десет нарушени опаковки да, но да имаш такива в десет училища, май е много.
Другият въпрос е, колко са нарушените опаковки, и какво количество кашкавал ще се бракува.
Странни са и резултатите от лабораторния анализ – неплътно прилепнали опаковки.
Интересни са и действията на двата склада.
Раздават мухлясалия кашкавал – няма начин, да не са го видели, но след като се раздухва историята, останалите налични количества се връщат на производителя и влизат в лабиринта. Много официално звучат тези отношения на областните ветеринарни служби помежду им – с официални писма. Трите града са на един час път с кола. За два часа щеше да се знае истината, пък официалните писма могат да се напишат в колата.
Другото е безсилието на дадена контролна служба на територията на друга област. Долу горе тази сага стана, като щафетно бягане с препятствия, със стоп на границата на областта. В крайна сметка нещата се развиха по познатия сценарии – връчване на предписание, което звучи подобно на създаване на работна група, за решаване на проблем.

Тук става дума за здравето на нашите граждани – деца, работещи пенсионери. 
Контролния орган трябва да тропне по масата и да я счупи, а не да пише писма. 
В противен случай съвсем скоро ще имаме друг мухъл и нов лабиринт.


Govedovad.com


От пресцентъра на БАБХ

БАБХ извърши проверки във връзка с качеството на кашкавал в детски градини и учебни заведения 

 Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ)-Сливен извърши проверки по два сигнала за доставка на кашкавал с плесен в училища на територията на Сливен по схемата „Училищно мляко” в регламентираните за това срокове и процедури. Откритите млечни  продукти с нарушени опаковки са поставени под забрана от инспекторите и са насочени за унищожаване.

Първият сигнал постъпва на 25 октомври 2018 г. в Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ)-Сливен за доставка на кашкавал с плесен за учениците в Начално училище „Васил Левски” в града. Веднага е извършена проверка в училището. Установява се, че за периода 22-26 октомври 2018 г. са направени две доставки на български кашкавал от краве мляко по БДС 14:2010  от склад в Сливен, собственост на фирма със седалище Ямбол.

При проверката в учебното заведение са намерени бройки кашкавал в срок на годност от същата партида, цитирана в сигнала, произведени от фирма за млечни продукти в Хасково. Кашкавалът е бил с видими петна от плесен. Взетите проби за анализ са изследвани в лаборатория към ОДБХ-Сливен. Според протокола от лабораторния анализ е установено, че опаковката на кашкавала е неплътно прилепнала и страничните повърхности са покрити с плесен.

От склада в Сливен на 22 и 24 октомври 2018 са реализирани доставки за детски градини и учебни заведения на територията на града. В склада не са установени налични количества, тъй като остатъкът от тях е върнат в склад на фирмата в Ямбол.

За установеното несъответствие с качеството на кашкавала, ОДБХ-Сливен информира с официални писма директора на ОДБХ-Ямбол, на чиято територия се намира склада на фирмата дистрибутор и директора на ОДБХ-Хасково, на чиято територия е предприятието производител на кашкавала, за предприемане на последващи действия.

ОДБХ-Ямбол извършва проверка в склад на фирмата дистрибутор. Установено е, че количеството кашкавал от Сливен и наличното количество в склада в Ямбол са върнати на предприятието производител в Хасково. От своя страна ОДБХ-Хасково извършва проверка в предприятието производител, при която не са открити налични количества от кашкавал от същата партида. За тази партида са представени лабораторни анализи от изпитване, при които не са установени несъответствия. В следствие на проверката е връчено предписание.

Във връзка с постъпил онлайн сигнал на 29 октомври 2018 за кашкавал с плесен в училище „Св.св.Кирил и Методий” в Сливен е извършена проверка в училището и е установено, че кашкавалът е от същата партида – доставен е в училището на 23 октомври 2018 г. от дистрибутора в Ямбол. При проверката млечните продукти с нарушени опаковки са поставени под забрана от инспекторите и са  насочени за унищожаване. Директорът на ОДБХ-Сливен с официално писмо уведомява директорите на ОДБХ-Хасково и Ямбол за предприемане на последващи действия.

Действията на БАБХ във връзка с качеството на млечни продукти по подадените сигнали продължават.
БАБХ

2 КОМЕНТАРИ

  1. Контролния орган е НЕРАБОТЕЩ.Само се отчита дейност и се вземат заплати!!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here