Говедовъдни новини – Уикенд

0

РУСИЯ: През 2018 г. производството на сурово мляко в Русия, може да нарасне с 400 хиляди тона, или с 2,5-3%, и ще запази тази инерция през следващите години. Сега средната млечност от крава в страната е малко над 5000 кг. За първите  осем месеца е получено по 4406 кг, което е с 2,4% по-висока от същия период на 2017 г.


РУСИЯ: През 2017 г. броят на зайците в Русия наброява 4,5 милиона глави, като в кланичното тегло през този период са произведени 21,8 хил. тона месо. Планирано е общото производство, до 2022 г.  да достигне  41,7 хил.  Най-голямото предприятие за производство на зайци  “Крол и К” през лятото ще може  да продава разплодни женски и мъжки животни в размер на 8 хил. глави годишно. Общият брой отглеждани животни във фермата е  над 18 хиляди зайци, които произвеждат до 750 хиляди зайци на година, обемът на продукцията – 80 тона на месец.


ЕВРОПА: Люксембург е страната с най-високите цени за месо. Цените  на месото са с  над 41% по-високи от средното за ЕС.
Австрия се нарежда на второ място, цените са с около 39% по-високи от средните за ЕС.  През 2016 г. Дания е имала най-високи цени на месото, с почти 40% по-висока от средната за ЕС, следвана от Австрия, с около 37% по-висока. Полша е най-евтината страна в ЕС за месо, за втора поредна година, като цените са с около 43% по-ниски от средните за ЕС, следвана от България, с около 42% по-ниски. В европейските страни извън ЕС, швейцарски цените на месото са 142%  по-високи от средните за ЕС, следвана от Исландия, с 71,6% по-висока от тази в ЕС и Норвегия с 52,5% по-висока от средната за ЕС .


ГЕРМАНИЯ: Младежта в селските райони е поела ангажимент, да сложи край на връзването на добитъка, със закон. Една рязка забрана за връзване, обаче се  отхвърля от младежите. Те призовава за преходен период от пет години за целогодишно връзване и десет години за сезонно.


САЩ: Камарата  прие закон, забраняващ клането, транспортирането, продажбата и съхранението на кучета и котки, за  консумация. Нарушителите на това правило ще бъдат наказани под формата на глоба от 5 хиляди долара. Имайте предвид, че в новия закон има изключение, което се отнася за индийските племена: те могат да консумират месото на тези животни “в рамките на религиозна церемония”.


Канада: сключен е договор за износ на живи говеда и генетичен материал за Индонезия и Филипините. Засега сделките са просто символични – осем милиона канадски долара за живи говеда и малко над 100 000 долара за сперма.
Канадските власти подчертаха, че Филипините и Индонезия са много важни пазари за канадските износители и производители на селскостопански хранителни продукти. Увеличаването на достъпа до пазара ще увеличи конкурентоспособността, както и ще създаде нови възможности за канадския селскостопански сектор.


УЗБЕКИСТАН: преди няколко дни се проведе първия междурегионален форум. На него присъства също и президента на Русия – Путин. На форума присъстваха и  лидерите на 17 руски региона, както и повече от 1000 представители на предприятия, компании и правителствени агенции на Руската федерация.
Министърът на икономиката на Узбекистан Ботир Ходжаев, обобщаващ форума, заяви, че по време на своето провеждане са подписани около 800 споразумения и меморандуми на обща стойност над 25 милиарда долара.


 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here