Краварски неволи. Въпреки това, само напред

Много се чудихме, какво заглавие да сложим на тази статия – Крави ракетиКрави тетрадки, Работа равно на почивка, Кравешки сериял. След като прочетете статията, ще разберете защо се спираме на тези заглавие. Все пак избрахме „тежкото” заглавие за фермерите, но пък истинско.

Преди известно време писахме за семейната ферма на Стоян Димитров в с. Панаре-товци обл. Сливен. Заглавието бе оптимистично

„За майка и син няма спиране”

Съвсем реалистично и достоверно описахме съвремието и ежедневието на нашите земеделски стопани – животновъди. Днес, след една година, отново посетихме фермата на семейство Димитрови.
Още от вратата на обекта – която беше и заключена се виждаше, че тук се случва нещо. Не толкова добрата визия на района и оборите както очаквате, когато се пишат подобни репортажи. Чувстваше се, че по организацията на производството се е случило нещо хубаво, нещо необходимо. С други думи управлението на фермата е в здрави ръце. Много важен фактор. Без това вече не може да сме ефективни. Не случайно през последните години, управлението на фермата, винаги първа лекция при сбирките.

Семейството отглежда три категории животни – млечни и месодайни крави, телета за угояване и кози.

Млечните крави са двайсет на брой. Най-доброто от 200-та млечни крави, които се отглеждаха тук преди три години. Средната млечност е между 7 и 8 тона от крава.
И от тук започват неволите.
Кравите се доят от майката – Дафина Димитрова. Нищо, че много години е била на висока позиция в „Родопа Импекс”.  За нея няма  срамна работа,  сама да си издои кравите, да нахрани телетата и да се порадва на щрауса Васко. Сега има и още десет малки щраусчета, за които се грижи също.

По някой път се налага да си потърси помощта на дояча на козите. Човека обаче има изисквания. Не може да стане толкова рано в 5.30 часа. Така че, той я отменя по някога при следобедното доене, което трябва да започне в 16.30 м защото в 18 ч му почвал серияла по телевизията.
Г-жа Димитрова ни сподели, че дезинфекцията, миенето и поддържането на двете доилни инсталации -за крави и кози, задължително го прави сама. Ако тези процедури оставя за работника, провалът е сигурен.
– “Откакто доя кравите сама, продължава Дафа, нямам маститни крави. Имах двадесетина шприца и ги раздадох на колегите, защото годността им изтичаше. Интересното е, че като ми правят проверки, все ми правят забележка, че нямам отразени маститни крави, и нямам бракувано мляко. Ами нямам, какво да направя, да взема да фалшифицирам тетрадките ли.
Понеже стигнахме до тетрадките, вижте с какво се занимавам. Домашните ми са повече отколкото на внучката ми.
Има седем тетрадки, които трябва да попълвам коректно. Включително и температурата във ваната. За почистването също. Минусчета, плюсчета и още незнам какво си. То при мръсотия животното също страда. Това го зная много добре. Все пак двадесет години съм на терен. Не само на терен, но с ботушите в торта.
Към тези седем дневника, прибавете още три регистъра”.
Заедно с нас при посещението във фермата, беше и един запасен офицер, служил в ракетните войски.  Той се намеси в разговора и каза, че такива дневници са имали в ракетните войски.
Дори мислехме да поставим и заглавие на статията – КРАВИ РАКЕТИ.  – “Друго какво да Ви кажа – продължава нашата домакиня.
Наученото при отглеждането на многото млечни крави го прилагам и при тези двадесетте. Естественото покриване е табу за нашата ферма. А имаме поне 100 бика /от угояването/. Осеменявам с най-добрите бици и съответно юниците ми стават все по добри. Храненето си го знам наизуст.
Отглеждането на телетата си го правим по „рецепта” и също нямаме проблеми. Разбрах, че не си ли цял ден във фермата си обречен. Скоро говорих с приятел и му споделих, че вече се уморявам и ми идва на нагорнище, и знаете ли, какво ми каза той – Ако искаш да почиваш, отиди да работиш някъде, където  да не си собственик. Направо щях да падна. Наистина трудно е. Но няма връщане назад.
Израснала съм в центъра на София, но тук, далеко от трамваите, при моите любимци -щраусите, петнадесетте кокошки, деветте пуйки и петте кучета, ми е много добре. Съпругът ми също се пенсионира и макар, че винаги е работил в културните среди, сега е техника ни във фермата. Е не си мислете, че живеем като отшелници. Ходим по някои и друг ден на море. До София, да си платим данъците, до Сливен да гледаме някоя театрална постановка.
За тези, които сега почват и за младите, искам да кажа- не се плашете, не е страшно. Предизвикателства много, но имаш ли цел, умело управление и търговски нюх нещата се получават. За нашите планове, в следващото ви гостуване, ще ви разкаже сина ми, нали той сега е шефа.
Govedovad.com

2 КОМЕНТАРИ

  1. Направете следното:вдигнете вакуума до 60kPa,пренастройте пулсаторите на 25-30 пулса в минута,върнете обратно износените доилни чорапчета и ще получите напълно удовлетворителни резултати за проверяващите!

  2. Наистина са някви безумия…тия така наречени ,,добри практики” родени от болен мозък няма да казвам с каква цел…
    ….

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here